UNDERWORLD Season 1

Directors: Matt Campbell, Kaz Propuolenis bookcover_undw5
Writer: Kaz Propuolenis
Cast: Chris Tsakis, Marissa Stott, Kaz Propuolenis, Richard Simpson, Sahara Priscoe κ.ά.
Mylittlefunny Productions

Λίγο-πολύ, όλοι έχουμε διαβάσει κάποιο underground comic – και, αν δυσκολεύεστε με τον όρο να σας δώσω ένα παράδειγμα: τα μισά, αν όχι όλα, από τα περιεχόμενα της ΒΑΒΕΛ. Για να γίνω όμως πιο συγκεκριμένη, θα σας παραθέσω τον όρο που αναφέρει η Wikipedia. Underground χαρακτηρίζονται τα comics που τυπώνονταν σε έναν μικρό αριθμό αντιτύπων, συχνά και από τους ίδιους τους δημιουργούς. Επίσης, η θεματολογία τους άγγιζε θέματα με τα οποία δεν ασχολούνταν τότε τα mainstream comics, μιας και βρίσκονταν εκτός των ορίων του Comics Code Authority, όπως βία, σεξ, ναρκωτικά, σαδομαζοχισμός, ποδολαγνεία και, φυσικά, κοινωνική και πολιτική σάτιρα, με ωμό και άμεσο – ωστόσο όχι πάντα επιτυχημένο – τρόπο. Μιλάμε, φυσικά, για περασμένες δεκαετίες, αλλά η κληρονομιά των comics αυτών συνεχίστηκε και αργότερα.

maxresdefaultΣε έναν από τους masters του παραπάνω είδους ανήκει και ο Kaz Propuolenis, αλλά, με τέτοιο επίθετο, έχει γίνει γνωστός απλά ως Kaz. Ως περήφανος, λοιπόν, συνεχιστής του δρόμου που χάραξαν μεγάλα και εξίσου διεστραμμένα μυαλά, όπως οι Robert Crumb και Gilbert Shelton, έχει προσφέρει πολλές και ενδιαφέρουσες, ιστορίες, όντας ενεργός από τη δεκαετία του ’90 και έχοντας επηρεαστεί  από τους σπουδαίους δασκάλους του Art Spiegelman και Harvey Kurtzman.

Αρκετά όμως για τον Kaz, ας μιλήσουμε τώρα για το έργο του. Το 1991 δημιούργησε τα strips του UNDERWORLD, τα οποία δημοσιεύονται μέχρι και σήμερα σε διάφορα περιοδικά. Οι χαρακτήρες είναι αλλόκοτοι και διεστραμμένοι, με εξωπραγματικές εμμονές και με έλλειψη των συνηθισμένων ηθικών δισταγμών,  εκτός των συνόρων του καθωσπρέπει πουριτανισμού.

Το 2011, λοιπόν, συνεργάστηκε με τονstore_main_mylf2_101111  Matt Campbell και άλλους παθιασμένους animators και δημιούργησαν μαζί την πρώτη animated εκδοχή του UNDERWORLD. Η πρώτη σεζόν αποτελείται από δεκαέξι λιλιπούτεια βίντεο, συντομότερα του ενός λεπτού. Tα συγκεκριμένα επεισόδια μοιάζουν να ακολουθούν το format του comic strip, καθώς είναι αυτοτελή, χωρίς καμία σχέση ή συνέχεια μεταξύ τους. Είναι μικρά και περιεκτικά, με μεγάλη δόση καφρίλας, σαρκασμού και μαύρου χιούμορ.

Οι χαρακτήρες ανήκουν στους κοινωνικά περιθωριοποιημένους, οι οποίοι ψάχνουν συνήθως μια προσωρινή ευτυχία μεταξύ δονητών, μπάφων, αλκοόλ και ηλιθιότητας. Θα καταλάβετε αμέσως για τι πράγμα μιλάω, μόλις δείτε το παρακάτω ενδεικτικό βίντεο.

Με άλλα λόγια, αξίζει να σπαταλήσετε αυτή τη μισή ώρα – γιατί τόσο διαρκεί ολόκληρη η σεζόν – για να δείτε ένα true underground animation. Η αλήθεια είναι ότι δεν απευθύνεται σε όλους. Είναι, όμως, μια καλή γνωριμία με το είδος. Η δεύτερη σεζόν έχει ήδη ξεκινήσει να δημιουργείται από τους The Comic Book Factory και αναμένεται για το 2014.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=IDg15mLb3fM[/youtube]