Comicdom Cosplay 2014

CC_2014_Logo_RGB_FinalΦέτος, αποφασίσαμε να ανακοινώσουμε τους κανόνες του Comicdom Cosplay και να ανοίξουμε την υποβολή συμμετοχών, αρκετούς μήνες νωρίτερα απ’ ότι τις προηγούμενες χρονιές!

Έχοντας ξεπεράσει πέρσι το ρεκόρ συμμετοχών και με το επίπεδο των στολών ακόμη πιο ανεβασμένο, θέλαμε να δώσουμε στους διαγωνιζόμενους τη δυνατότητα να αρχίσουν να προετοιμάζονται από νωρίς, όπως ήδη έκαναν, γνωρίζοντας, όμως, εκ των προτέρων, όλες τις παραμέτρους των κανόνων.

CC_2014_Mascot_RGB_FinalΟι αλλαγές, φέτος, είναι μικρές: διπλασιάσαμε τη διάρκεια παραμονής στην σκηνή στην κατηγορία του ατομικού, μια επιθυμία πολλών από τους συμμετέχοντες και η βαθμολογία για την “πιστότητα στον χαρακτήρα” θα κρίνεται πλέον και στο pre-judging και επί σκηνής.

Τα υπόλοιπα είναι όπως τα ξέρετε, με βασικότερο, φυσικά, ότι και το 2014, ο πρώτος νικητής θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα cosplay EuroCosplay, στο MCM EXPO του Λονδίνου, τον Οκτώβριο!

euroCosplay-nodate-Championships-logo_AM-1Το EuroCosplay διοργανώνεται από το 2010, κάθε χρόνο στο Λονδίνο, και συγκεντρώνει τους καλύτερους cosplayers από όλη την Ευρώπη. Κάθε χώρα που συμμετέχει σε αυτό (πέρσι φιλοξένησε 42 διαγωνιζόμενους από 27 χώρες!) στέλνει τον/την καλύτερο εκπρόσωπό της, μετά από τη διεξαγωγή τοπικού προκριματικού διαγωνισμού, για να την εκπροσωπήσει και να διεκδικήσει τον τίτλο του κορυφαίου Ευρωπαίου cosplayer της χρονιάς!

Στόχος του EuroCosplay είναι να αναδείξει το χόμπι και την τέχνη του cosplay στην Ευρώπη και να εμπνεύσει τους σημερινούς και μελλοντικούς cosplayers να ενδυναμώσουν την κοινότητα του cosplay.

Εκτός από την επίσημη ιστοσελίδα, μπορείτε να δείτε φωτογραφίες των περασμένων διαγωνισμών EuroCosplay και όλες τις ειδήσεις για τον φετινό, στη σελίδα του EuroCosplay στο Facebook.

  • ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Θέλω να συμμετάσχω στο Comicdom Cosplay 2014. Τί πρέπει να κάνω;
Υπάρχουν δύο κατηγορίες: το ατομικό και το ομαδικό.

Για το ατομικό

476442_10151653849937625_345415083_oΠρέπει να στείλεις, μέχρι τις 23 Μαρτίου 2014, ένα email με θέμα “Διαγωνισμός Cosplay”, στη διεύθυνση cosplay@comicdom-con.gr, με το ονοματεπώνυμό, το email και το τηλέφωνό σου. Σε αυτό θα δηλώνεις τον χαρακτήρα που σκοπεύεις να υποδυθείς και το comic, animation, manga, anime, ταινία, τηλεοπτική σειρά, ή video game από το οποίο προέρχεται. Δεν γίνονται δεκτές συμμετοχές αόριστου χαρακτήρα (π.χ. “loli goth”, “visual k” κ.λπ), συγκεκριμένων υπαρκτών προσώπων (μέλη συγκροτημάτων, idols, κ.λπ.). Η δήλωση συμμετοχής θα πρέπει να συνοδεύεται από τρεις φωτογραφίες (jpg, μέχρι 300 kb η κάθε μία) του χαρακτήρα αυτού, στην εκδοχή που θα τον παρουσιάσεις (όχι δική σου φωτογραφία), το ηχητικό σου κομμάτι (μουσική ή audio track) σε mp3 (μέχρι 60 δευτερόλεπτα), εφόσον επιθυμείς να παίξει κάτι τέτοιο όσο είσαι στην σκηνή, και διευκρίνιση για το αν θα χρειαστείς μικρόφωνο χειρός ή όχι. Να έχεις κατά νου ότι θα χρειαστεί, κατά την παρουσίαση, να ανέβεις και να κατέβεις μερικά σκαλιά, οπότε φρόντισε να μπορείς να κινηθείς!

Τέλος, συμπληρώνεις μια υπεύθυνη δήλωση (την κατεβάζεις από εδώ αν είσαι ενήλικος, ή από εδώ αν είσαι ανήλικος), την οποία θα την παραδώσεις στη γραμματεία του Comicdom Con Athens 2014, την ημέρα του διαγωνισμού.

Σε περίπτωση που δεν λάβεις κάποια απάντηση στο email που έστειλες για τη συμμετοχή σου, παρακαλούμε να ξαναστείλεις. Καμία συμμετοχή που δεν λάβει email επιβεβαίωσης δεν θα θεωρηθεί έγκυρη. Αν δεν λάβετε απάντηση σε διάστημα 48 ωρών, παρακαλούμε ρίξτε μια ματιά στο φάκελο με τα spam mail. Αν το βρείτε εκεί, παρακαλούμε να το χαρακτηρίσετε ως trusted και να το προσθέσετε στην λίστα επαφών σας.

Για το ομαδικό (μέχρι 6 άτομα)

919777_10151654383357625_129719088_oΠρέπει να στείλεις μέχρι τις 23 Μαρτίου 2014, ένα email με θέμα “Διαγωνισμός Cosplay”, στη διεύθυνση cosplay@comicdom-con.gr, με τα ονοματεπώνυμα, email και τηλέφωνα όλων των μελών της ομάδας σου, καθώς και ένα όνομα για την ομάδα. Σε αυτό το email, θα δηλώνεις τους χαρακτήρες που σκοπεύετε να υποδυθείτε και το comic, animation, manga, anime, ταινία, τηλεοπτική σειρά, ή video game, από το οποίο προέρχονται. Δεν γίνονται δεκτές συμμετοχές αόριστου χαρακτήρα (π.χ. “loli goth”, “visual k” κ.λπ.), ή συγκεκριμένων υπαρκτών προσώπων (συγκροτήματα, idols κ.λπ.). Η δήλωση συμμετοχής θα πρέπει να συνοδεύεται από δύο φωτογραφίες του κάθε χαρακτήρα (jpg, μέχρι 300 kb η κάθε μία), στην εκδοχή που θα τους παρουσιάσετε, συν τρεις ομαδικές.

Έχετε δύο επιλογές: είτε να παρουσιάσετε ένα χορευτικό, ή ένα σκετσάκι/αναπαράσταση, ανώτατης διάρκειας τεσσάρων λεπτών. Στην πρώτη περίπτωση, μαζί με την δήλωση συμμετοχής, θα πρέπει να στείλετε και το ηχητικό απόσπασμα (σε mp3) που θα συνοδεύει την εμφάνιση σας. Στη δεύτερη, λάβετε υπόψη ότι έχουμε τη δυνατότητα να σας παρέχουμε μόνο ένα μικρόφωνο χειρός, εφόσον μας το ζητήσετε στη δήλωσή σας. Το χρονικό όριο των τεσσάρων λεπτών και στις δύο περιπτώσεις, είναι αυστηρότατο.

Τέλος, το κάθε μέλος της ομάδας συμπληρώνει μια υπεύθυνη δήλωση (την κατεβάζει από εδώ αν είναι ενήλικος, ή από  εδώ αν είναι ανήλικος), την οποία θα την παραδώσει στην γραμματεία του Comicdom Con Athens 2014, την ημέρα του διαγωνισμού.

Όπως κάθε χρόνο, το διαγωνιστικό τμήμα στην κατηγορία του ομαδικού θα πραγματοποιηθεί εφόσον συμπληρωθεί το κατώτατο όριο των τεσσάρων συμμετοχών. Αν δεν συμπληρωθεί ο αριθμός αυτός, οι ομάδες μπορούν είτε να παρουσιάσουν την δουλειά τους κατά την διάρκεια του διαγωνισμού, χωρίς να διεκδικούν κάποια διάκριση, είτε τα μέλη τους να συμμετάσχουν χωριστά στην κατηγορία του ατομικού.

Σε περίπτωση που δεν λάβετε κάποια απάντηση στο email που στείλατε για τη συμμετοχή σας, παρακαλούμε να ξαναστείλειτε. Καμία συμμετοχή που δεν λάβει mail επιβεβαίωσης δεν θα μπορέσει να θεωρηθεί έγκυρη. Αν δεν λάβετε απάντηση σε διάστημα 48 ωρών, παρακαλούμε ρίξτε μια ματιά στο φάκελο με τα spam mail. Αν το βρείτε εκεί, παρακαλούμε να το χαρακτηρίσετε ως trusted και να το προσθέσετε στην λίστα επαφών σας.

Ποιοί μπορούν να πάρουν μέρος στο Comicdom Cosplay;
Όλοι! Ακόμη και εσύ στο βάθος! Ο διαγωνισμός είναι ανοιχτός σε όλους όσους θέλουν να συμμετάσχουν. Μοναδική εξαίρεση αποτελούν οι διοργανωτές και οι εθελοντές του Comicdom Con Athens 2014. Όμως, προσοχή! Οι θέσεις είναι περιορισμένες οπότε προλάβετε πριν συμπληρωθούν!

Μπορώ να βάλω μια στολή που έχω αγοράσει/παραγγείλει από κάποιο κατάστημα ή online shop;
Όχι. Μόνο χειροποίητες στολές τις οποίες έχουν κατασκευάσει οι ίδιοι οι διαγωνιζόμενοι γίνονται δεκτές. Εξαιρούνται μικρά αξεσουάρ (κοκαλάκια, κοσμήματα κ.λπ.) εσώρουχα, καλσόν, ρούχα που φοριούνται κάτω από την στολή και έτοιμα ενδύματα που έχουν μεταποιηθεί αρκετά για τις ανάγκες της στολής.

475980_10151653846832625_1321145243_oΈχει έρθει η μέρα του διαγωνισμού. Τί πρέπει να κάνω;
Έρχεσαι στην Ελληνοαμερικανική Ένωση. Οι ευγενικοί εθελοντές μας, στη γραμματεία που βρίσκεται στην είσοδο του κτιρίου, θα έχουν μια λίστα με τα ονόματα όλων των συμμετεχόντων, στην οποία θα πρέπει να τσεκάρεις το όνομα σου (όλα τα μέλη της ομάδας, στο ομαδικό) και να πάρεις το καρτελάκι συμμετοχής.

Για την ακριβή ώρα που θα πρέπει να βρίσκεσαι στην Ένωση, θα ενημερωθείς με προσωπικό email, λίγες μέρες πριν τον διαγωνισμό, αλλά να έχεις υπόψη σου ότι μπορεί να σου ζητηθεί να είσαι έτοιμος να παρουσιαστείς στην κριτική επιτροπή για την βαθμολογία της “ποιότητας κατασκευής” και το πρώτο μέρος της “πιστότητας χαρακτήρα”, από το πρωί. Η κριτική επιτροπή θα βλέπει τον κάθε συμμετέχοντα ξεχωριστά, βλέποντας ταυτόχρονα και τις εικόνες τις οποίες έστειλες με την δήλωση συμμετοχής σου, και θα έχεις τρία λεπτά να μιλήσεις για την στολή σου, το πώς την έφτιαξες και να απαντήσεις στις όποιες ερωτήσεις της κριτικής επιτροπής. Αν δεν καταφέρεις να παρουσιαστείς με την τελική σου στολή στο συγκεκριμένο ραντεβού, θα μηδενιστείς στη συγκεκριμένη βαθμολογία, αλλά θα μπορείς να εμφανιστείς κανονικά στην σκηνή.

Αφού τελειώσει η συνάντησή σου με την κριτική επιτροπή, είσαι ελεύθερος να κάνεις ότι θες μέχρι τις 18:30, όπου θα σε περιμένουμε στο θέατρο, έτοιμο για την εμφάνισή σου. Ο κάθε διαγωνιζόμενος στην κατηγορία του ατομικού και η κάθε ομάδα, δικαιούνται από μια πρόσκληση για έναν φίλο/φίλη/συνοδό τους, την οποία θα παραλάβουν από την γραμματεία, όταν θα κάνουν την εγγραφή τους. Θυμήσου, αν έχεις περισσότερους φίλους ή συγγενείς που θέλουν να έρθουν να σε παρακολουθήσουν, θα πρέπει να τους ενημερώσεις για τις ώρες που θα μπορούν να πάρουν προσκλήσεις για να μπουν στο θέατρο (Σάββατο 5 Απριλίου, από 18.00 και μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων).

Προσοχή! Αν καθυστερήσεις σε κάποιο από αυτά τα ραντεβού, θα υπάρχει πρόβλημα με τη συμμετοχή σου, οπότε κανόνισε το πρόγραμμά σου αναλόγως!

Και μετά; Τί γίνεται μετά;
It’s show time! Πρώτα αρχίζει το ατομικό. Μαζί με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες, θα ανεβείτε ένας-ένας (με την σειρά, ανάλογα με τον αριθμό στο καρτελάκι που πήρατε από την γραμματεία), στη σκηνή του θεάτρου, μπροστά στην κριτική επιτροπή και τους θεατές. Αν έχεις προγραμματίσει κάτι με μουσική ή audio track, το παρουσιάζεις, αν όχι τότε “χτυπάς” τρεις πόζες, in character, και αποχωρείς για να ανέβει ο επόμενος.

Μόλις ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός του ατομικού, αρχίζει αυτός του ομαδικού. Ανεβαίνουν όλα τα μέλη της ομάδας στη σκηνή και μας παρουσιάζουν αυτό που έχουν ετοιμάσει.

Πώς θα βαθμολογηθώ;
Το ατομικό βαθμολογείται με τα ακόλουθα κριτήρια
Α) Ποιότητα κατασκευής 40%
Β) Πιστότητα στον χαρακτήρα 40%
Γ) Σκηνική παρουσία 20%

Το ομαδικό βαθμολογείται με τα ακόλουθα κριτήρια
Α) Ποιότητα κατασκευής 30%
Β) Πιστότητα στους χαρακτήρες 30%
Γ) Σκηνική παρουσία 40%

906872_10151653638927625_1413133505_oΗ κριτική επιτροπή έκανε λάθος και δεν μου έδωσε το βραβείο που άξιζα. Μπορώ να διαμαρτυρηθώ;
ΟΧΙ! Η απόφαση των κριτών είναι τελική και μη διαπραγματεύσιμη.

Έχω γραφτεί και έχω δηλώσει το κοστούμι μου, αλλά άλλαξα γνώμη και θέλω να παρουσιάσω κάτι άλλο. Μπορώ;
Γνωρίζουμε ότι η κατασκευή μιας στολής για cosplay είναι μια επίπονη δημιουργική εργασία, στην πορεία της οποίας μπορούν να γίνουν αλλαγές. Μπορείτε, λοιπόν, να αλλάξετε την συμμετοχή σας, ξαναστέλνοντας πλήρες email συμμετοχής (με ονοματεπώνυμο, φωτογραφίες κ.λπ), στη διεύθυνση cosplay@comicdom-con.gr, με θέμα “Διαγωνισμός Cosplay – Αλλαγή”, μέχρι τις 23 Μαρτίου.

Μπορώ να συμμετάσχω και μόνος μου και με ομάδα;
Όχι. Θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα να λάβουν μέρος όσο περισσότερα άτομα γίνεται, και για αυτό δεν θα ήταν δίκαιο να συμμετάσχει κάποιος δύο φορές.

Μπορώ να πάρω μαζί μου μια κατάνα που έχω; Είναι τμήμα της στολής μου…
Όχι. Απαγορεύονται όλα τα όπλα κάθε τύπου, όπως σπαθιά (ακονισμένα ή μη), μαχαίρια, τσεκούρια, όπλα πολεμικών τεχνών, ρέπλικες, πιστόλια, περίστροφα, καραμπίνες, αεροβόλα, όπλα paintball, BB (οτιδήποτε πυροβολάει, εν γένει), βαριές αλυσίδες, κάθε είδους αντικείμενο που μπορεί να βγάλει φωτιά ή σπίθες, και κάθε είδους αιχμηρά ή άλλα αντικείμενα, που μπορεί να προκαλέσουν τον τραυματισμό του συμμετέχοντα ή των γύρω του. Τα props δεν πρέπει να ξεπερνούν τα δύο μέτρα μήκος, να είναι ελαφριά και να έχουν στρογγυλεμένες άκρες.

Η είσοδός σου στο κτίριο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης με αντικείμενο που δεν συμμορφώνεται στις παραπάνω οδηγίες, συνεπάγεται τον αυτόματο αποκλεισμό σου από τον διαγωνισμό και θα σου ζητηθεί να εγκαταλείψεις τον χώρο.

914183_10151655757302625_1838455317_oΠόσοι θα είναι οι νικητές και πως κερδίζω το εισιτήριο για να διαγωνιστώ στο EuroCosplay;
Οι νικητές θα είναι τρεις από την κατηγορία του ατομικού και μια ομάδα από την κατηγορία του ομαδικού.

Ο πρώτος νικητής της κατηγορίας του ατομικού θα εκπροσωπήσει τη χώρα στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό EuroCosplay, που θα διοργανωθεί στο MCM EXPO του Λονδίνου, στις 25 Οκτωβρίου 2014.

Προκειμένου ο νικητής να μπορεί να διαγωνιστεί στο EuroCosplay, θα πρέπει να έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του μέχρι τις 25 Οκτωβρίου 2014, να είναι Έλληνας υπήκοος, ή υπήκοος γειτονικής χώρας η οποία δεν έχει δικό της διαγωνισμό cosplay για την ανάδειξη συμμετέχοντα στο EuroCosplay, και να μη συμμετέχει με οποιονδήποτε τρόπο στη διοργάνωση του Comicdom Con Athens 2014. Εάν ο πρώτος νικητής του Comicdom Cosplay 2014 δεν πληρεί αυτούς τους κανόνες, τότε την εκπροσώπηση αναλαμβάνει ο πρώτος που τις τηρεί σύμφωνα με την τελική κατάταξη των βαθμολογιών.

Σε περίπτωση που δεν πληρείτε μία ή περισσότερες από τις παραπάνω προϋποθέσεις για το EuroCosplay, ή δεν θα μπορείτε να ταξιδέψετε στο Λονδίνο για να διαγωνιστείτε, παρακαλούμε να ενημερώσετε σχετικά τους διοργανωτές στο email της συμμετοχής σας.

Τί κερδίζουν οι νικητές;
1η θέση Ατομικό
Θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό Eurocosplay 2014, που θα διεξαχθεί στις 25 Οκτωβρίου στο MCM Expo! Το EuroCosplay παρέχει ένα αεροπορικό ή σιδηροδρομικό εισιτήριο, μετ’ επιστροφής, από τον τόπο διαμονής του, παραμονή σε ξενοδοχείο του Λονδίνου για δυο νύχτες, και δύο διήμερα εισιτήρια εισόδου στο October London MCM Expo. Επιπλέον, για τις ανάγκες μεταφοράς της στολής του, καλύπτει τα έξοδα για μια επιπλέον αποσκευή στο αεροπλάνο, ή ταχυδρομική αποστολή 2 δεμάτων, μέχρι 30 κιλών αθροιστικά.

529647_10151653637452625_352882848_nΜπορώ να βάλω στολή που έχω ξαναβάλει σε παλαιότερο event ή πάρτι;
Βεβαίως και μπορείς, αρκεί να είναι χειροποίητη και να την έχεις φτιάξει μόνος σου. Δεν μπορείς, όμως, να βάλεις τη στολή με την οποία συμμετείχες σε παλαιότερο Comicdom Cosplay.

Αν δεν συμμετέχω στον διαγωνισμό, μπορώ να κάνω cosplay;
Φυσικά ναι, και είσαι ευπρόσδεκτος, όχι μόνο κατά τη διάρκεια του event, αλλά και όποτε το θελήσεις, καθ’ όλη την διάρκεια του Con! Απλά, να θυμάσαι ότι ο κανονισμός για τα όπλα/props ισχύει για όλο το τριήμερο.

Λεπτομέρειες για τα μέλη της κριτικής επιτροπής, τα υπόλοιπα βραβεία, τα αποδυτήρια, τις προσκλήσεις και το πάρτυ, θα ανακοινωθούν αργότερα.

Ανάρμοστη συμπεριφορά δεν θα γίνει δεκτή. Δεν επιτρέπονται γυμνές ή ιδιαιτέρως άσεμνες εμφανίσεις. Οι διοργανωτές έχουν το δικαίωμα αποκλεισμού ενός συμμετέχοντα, εάν θεωρούν ότι δεν συμμορφώνεται με τους παραπάνω κανόνες.

Για οποιαδήποτε επιπλέον απορία μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο cosplay@comicdom-con.gr.