PREVIEWS PICKS (DECEMBER 2013)

previews_december_2013Λίγος καιρός έμεινε μέχρι να έρθουν οι γιορτές, και οι ακουραστοι συντάκτες του Comicdom, λίγο πριν μπουν σε Χριστουγεννιάτικο mode, αρχίσουν τις βόλτες για ψώνια και πλακωθούν στα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες μέχρι να σκάσουν, ξεσκονίζουν τον ογκώδη (μεταξύ μας, έχει υπάρξει και ογκωδέστερος – καταραμένη κρίση!) κατάλογο της Diamond, για να επιλέξουν τις καλύτερες επιλογές που θα μας απασχολήσουν τον ερχόμενο Φεβρουάριο!

Οι μικροί Αγιοβασίληδες του Comicdom για αυτό το μήνα, είναι η Βασιλεία Βαξεβάνη, ο Θωμάς Παπαδημητρόπουλος και ο Κώστας Λαμπρόπουλος.

BLUE PAGES (Βασιλεία Βαξεβάνη)

Το τελευταίο Previews του χρόνου, λοιπόν. Εντάξει, δεν έγινε και τίποτα, αλλά επειδή σας ξέρω τι μελό είστε, είπα να σας συγκινήσω κομμάτι. Με την πρώτη ματιά, πίστεψα ότι η δουλειά μου θα είναι εύκολη, μιας και είχε πολλά #1. Αλλά αυτό, σε καμία περίπτωση, δε σημαίνει ότι όλα αξίζουν τον κόπο, οπότε… Εμπρός, λοιπόν! Ας δούμε τί προσφέρουν οι ισχυροί του χώρου, τί έχουν κρυμμένο για να μας παρασύρουν, να μας κάνουν να βάλουμε βαθιά το χέρι στην – πολλές φορές άδεια – τσέπη μας.

wolverine #1WOLVERINE #1 & #2 (Marvel, pg. M2, $3.99)
Επειδή αναγράφεται WOLVERINE και αυτό λειτουργεί καμιά φορά σε εμένα όπως το καμπανάκι στο σκύλο του Παβλώφ. Έχω και αδυναμίες, τί να κάνω; Μετά τα γεγονότα του “Killable”, ο Wolverine πρέπει να καλμάρει λίγο, για να μπορεί να επανέλθει, αλλά η μανία του μπορεί να τον οδηγήσει σε σκοτεινά μονοπάτια. Ενώ κατά τα άλλα, ας πούμε, ο Wolverine πήγαινε με το σταυρό το χέρι… Μμμ.

FANTASTIC FOUR #1 (Marvel, pg. M4, $3.99)
Αντί για νέα αρχή, η υπέροχη, μοναδική οικογένεια των Φανταστικών έρχεται αντιμέτωπη με το τέλος της. Ότι αν πήγαιναν για πικ νικ για να μαζέψουν λουλούδια, θα το αγοράζαμε. Αν και μπορεί, γιατί θα ήταν μια κάποια αλλαγή. Αλλά όχι. Και σε περίπτωση που δε μαντέψατε ήδη, μια διαγαλαξιακή απειλή (αλλά, βέβαια, αυτοί οι ξένοι μας παίρνουν τις δουλειές μας) έρχεται να ταράξει την ήδη ταραγμένη ζωή τους.

comics-ms-marvel-1MS. MARVEL #1 (Marvel, pg. M6, $3.99)
Σας είχαμε ανακοινώσει την έλευση της ηρωίδας που θα ερχόταν να αναστατώσει τα – μην κρυβόμαστε – λιμνάζοντα νερά της σκηνής. Και έφηβη και μουσουλμάνα; Αυτό είναι ένα από τα πράγματα που θέλω να δω μιας και εκτιμώ τους συντελεστές και το θάρρος που είχαν για μια τέτοια επιλογή. Μυρίζει φρεσκαδούρα αν και θα προτιμούσα η Kamala Khan να ήταν μια νέα, άγνωστη ηρωίδα. Μέλλει ιδέσθαι.

LOKI AGENT OF ASGARD #1 (Marvel, pg. M26, $ 2.99)
Τί άλλο θα δουν τα ματάκια μου; Αυτό το τρενάκι θα καβαληθεί μέχρι τελικής πτώσεως, μέχρι να ξεράσουμε τον Λόκι, μέχρι να τον σιχαθούν και οι Σκανδιναβοί και να κάνουν τους αδιάφορους – “Λόκι; Ποιος Λόκι;”. Λοιπόν, ο Kid Loki μεγάλωσε και η All-Mother είπε “Δεν κάνω μια μυστική υπηρεσία με πράκτορα το γιό μου;”. Και στην Asgard υπάρχει το ίδιο πρόβλημα της διαφθοράς και του “μέσου”. Γιατί δεν της έφταναν όλα τα άλλα της Asgard, απέκτησε και KGB.

DARK HORSE PRESENTS #33 (Dark Horse, pg. 55, $7.99)
Για έναν και μόνο λόγο, οποίος είναι πιθανότατα προσωπικός, αν και έχω βάσιμες υποψίες ότι αρκετοί θα με ακολουθήσετε. Και αυτός είναι η ολοκαίνουρια noir ιστορία από τον Dean Motter, με πρωταγωνιστή τον ανεπανάληπτο Mr. X! Δεν βλέπω ενθουσιασμό. Δεν βλέπω τον απαιτούμενο ενθουσιασμό.

pariahPARIAH #1 (of 8) (Dark Horse, pg. 57, $3.99)
Έχουμε μια ενδιαφέρουσα συνεργασία εδώ, μιας και ο βραβευμένος με Oscar παραγωγός του SHREK, Aron Warner, δίνει την ιδέα, την οποία αναλαμβάνουν να υλοποιήσουν οι Brett Weldele (THE SURROGATES) στο σχέδιο και Philip Gelatt στο σενάριο. Μια ομάδα γενετικά τροποποιημένων ευφυών ανθρώπων βρίσκεται παγιδευμένη στο Διάστημα και θα πρέπει να βρουν έναν τρόπο να επιστρέψουν. Ακούγεται ενδιαφέρον.

TOMB RAIDER #1 (Dark Horse, pg. 32, $3.50)
Στην υγεία των ωρών που έχω φάει, κοντεύοντας να σπάσω το πληκτρολόγιο, για να την κάνω να κρεμαστεί στο απέναντι περβάζι, στην υγεία των cheats που αναγκάστηκα να χρησιμποιήσω, γιατί βαρέθηκα να τη βλέπω να πνίγεται, στην υγεία του δύσμοιρου του υπηρέτη, που του είχα κάνει τα μύρια όσα στην έπαυλη. Στην υγειά της πιο δραστήριας και καταστροφικής αρχαιολόγου μετά τον Indiana Jones.

joker's daughterBATMAN: THE JOKER’S DAUGHTER (DC Comics, pg. 112, $4.99)
Έλαθε της προσοχής μου αυτή η νέα villain που, απ’ ότι με πληροφορεί η ανακοίνωση της DC, τάραξε τα νερά. Δε θα σχολιάσω καθόλου το γεγονός ότι “νέο” ορίζεται πλέον το να έχει γιο/κόρη/ανίψι/κουνιάδο/μπατζανάκη, ένας από τους πιο πολυπαιγμένους χαρακτήρες. Βασικά, τώρα που το σκέφτομαι, δε θα σχολιάσω τίποτα, γιατί πλησιάζουν και γιορτές.

FABLES #138 (DC Comics/Vetrigo, pg. 143, $2.99)
Η σειρά αυτή δε θα τελειώσει ποτέ! Το έχω πάρει από καιρό απόφαση, όταν με βαριά καρδιά την εγκατέλειψα και βρήκα μια κάποια παρηγοριά στο FAIREST. Αυτό το τεύχος είναι stand-alone και μας πάει πίσω, πολύ πίσω, στις παλιές καλές εποχές του FABLES (σνιφ, σνιφ) και μας συμπληρώνει κάποια κενά που μας είχε αφήσει η ιστορία του Geppetto. Με νοσταλγική διάθεση το προτείνω, σαν μια βόλτα σε μέρη περασμένα, που δεν είναι ποτέ όπως τα άφησες, αλλά πάντα νιώθεις την ανάγκη να επισκέπτεσαι.

royalsROYALS: MASTERS OF WAR # 1 (DC Comics/Vertigo, pg. 137, $2.99)
Και πάνω που είχα μελώσει με συγκίνηση, να σου αυτό το τεύχος να με επαναφέρει στην πραγματικότητα. Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος και οι Γερμανοί σφυροκοπούν το Λονδίνο. Γνωστό το σκηνικό ως εδώ. Ωστόσο, σε αυτό τον κόσμο, οι βασιλικές οικογένειες έχουν υπερφυσικές δυνάμεις. Όσο πιο καθαρή η γενιά, τόσο πιο ισχυροί γίνονται. Αλλά μια συμφωνία τους απαγορεύει να επεμβουν με τις δυνάμεις τους. Ο πρίγκιπας Henry, όμως, δε μπορεί να μένει πια άπραγος και εναντιώνεται στους Ναζί.

Μάλιστα…Πέρα από το γεγονός ότι η “καθαρότητα της γενιάς” – η οποία εξασφαλίζεται συχνά με ενδογαμίες – έχει το ακριβές αντίθετο αποτέλεσμα, το όλο εγχείρημα με αφήνει με μιαν απλή απορία: “Ε;”. Ο εκδότης υπόσχεται “History will be transformed in a way you’ve never seen before”. Αυτό φοβάμαι.

APOCALYPSE AL #1 (Image, pg. 202, $2.99 )
Ιδού ο θηλυκός Constantine, ή μάλλον ένας ακόμα Constantine. To comic επρόκειτο να βγει από το MTV Geek, το πράγμα στράβωσε και η Image δεν έχασε την ευκαιρία να βγάλει έναν ακόμα τίτλο του κ. Straczynski. H Allison Carter είναι ιδιωτική ντετέκτιβ, αν και η καθημερινότητά της περιλαμβάνει trolls, zombies, imps, φαντάσματα κ.λπ., μιας και η ειδικότητά της είναι… το τέλος του κόσμου, ή μάλλον το να προσπαθεί να το αποτρέψει.

THREE #5 (Image, pg. 231, $2.99)
Μια από τις καλύτερες δουλειές που διάβασα φέτος – την είχα εκθειάσει από το πρώτο τεύχος – φτάνει στο τέλος της και αυτό με κάνει να χαίρομαι. Η ιστορία των τριών ειλώτων που τα βάζουν με όλη τη Σπάρτη. Ιστορικά ακριβές, άρτια εκτελεσμένο. Εξαιρετικό. Υπόσχομαι να επανέλθω με πλήρη ανάλυση, όταν η σειρά ολοκληρωθεί.

GREEN PAGES (Θωμάς Παπαδημητρόπουλος)

Εντάξει, παραδέχομαι ότι οι επιλογές μου από τις πράσινες σελίδες του PREVIEWS αυτού του μήνα δεν είναι πολλές. Θα προσπαθήσω να διατηρήσω το ενδιαφέρον σας, όμως, ξεκαθαρίζοντας ότι μου φάνηκαν αρκετά ενδιαφέρουσες, για διαφορετικούς λόγους η καθεμία. Είτε, λοιπόν, έχετε 10 δολάρια να ξοδέψετε, είτε έχετε κενά στα αριστουργήματα του παρελθόντος, σας υπόσχομαι ότι κάτι καλό θα βρείτε παρακάτω.

betty and veronica tpTHE BEST OF ARCHIE: BETTY AND VERONICA TP (Archie Comics, pg. 256, $9.99)
Ακόμη κι αν μιλούσαμε για ένα από τα χειρότερα comics του κόσμου, το value for money είναι εξαιρετικό. Ωστόσο, δε μιλάμε για ένα από τα χειρότερα comics του κόσμου. Μιλάμε για μια μικροκαμωμένη έκδοση 400 και βάλε σελίδων, με πρωταγωνίστριες τις Betty και Veronica. Και όλα αυτά, με κάτι λιγότερο από 10 δολάρια!

Η εκδοτική συνεχίζει να προσφέρει τέτοιου είδους collected editions, οι οποίες αξίζουν ακόμη κι αν θέλετε κάτι για να κλείσετε το χώρο στο πάνω-πάνω ράφι, εκεί που υπάρχει κενό και τα υπόλοιπα comics σας πέφτουν στο πλάι.

connecticut-yankeeΑ CONNECTICUT YANKEE IN KING ARTHUR’S COURT (Bloomsbury, pg. 272, $22.00)
Έχουμε έναν μάστορα του graphic design (όπως μου είπε το Google) και έναν θρύλο της αμερικανικής πεζογραφίας. Σε θεωρητικό επίπεδο, ελάχιστα πράγματα μπορούν να πάνε στραβά. Ο Seymour Chwast αναλαμβάνει να μεταφέρει σε comic το βιβλίο του Mark Twain, έχοντας ήδη εμπειρία από μεταφορές άλλων αριστουργημάτων, όπως η ΘΕΙΑ ΚΩΜΩΔΙΑ και η ΟΔΥΣΣΕΙΑ.

Για το σχέδιο δε θα μπορέσω να πάρω όρκο, αλλά, λόγω της προϋπηρεσίας του καλλιτέχνη, μπορώ να φανταστώ στιλιζαρισμένες σελίδες και γενικότερα όμορφες εικόνες. Αντίστοιχα, στον τομέα της γραφής, νομίζω πως μπορώ ήδη να με φανταστώ να χαμογελώ συνεχώς με το πάντοτε έξυπνο χιούμορ του Mark Twain.

SPONGEBOB COMICS #29 (Bongo, pg. 276, $2.99)
O Stephen Bissette σχεδιάζει Μπομπ Σφουγγαράκη. O Stephen Bissette σχεδιάζει Μπομπ Σφουγγαράκη; O Stephen Bissette σχεδιάζει Μπομπ Σφουγγαράκη! Εντάξει, το έχει ξανακάνει. Το έχει ξανακάνει;

Πραγματικά δε μπορώ να αποφασίσω αν αυτό είναι καλό ή κακό. Οπότε δε θα επιχειρήσω καν να μοιραστώ τις σκέψεις που περνούν από το μυαλό μου, όση ώρα περνάω τις παραπάνω προτάσεις στο Word. Θα σας αφήσω να κρίνετε μόνοι σας.

turok#1TUROK: DINOSAUR HUNTER #1 (Dynamite Entertainment, pg. 294, $3.99)
H Dynamite είναι πλέον η ιδιοκτήτρια των δικαιωμάτων των τίτλων της Gold Key – όπως μάθαμε στα μέσα Οκτωβρίου. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι ήρωες όπως ο Magnus, ο Solar και ο Turok θα κυκλοφορούν εφ’ εξής σε σειρές με το λογότυπο της εκδοτικής στο εξώφυλλο. Η αρχή γίνεται με τον τελευταίο, ο οποίος επιστρέφει με το DINOSAUR HUNTER #1, σε σενάριο Greg Pak (WORLD WAR HULK, PHOENIX: ENDSONG, BATMAN/SUPERMAN) και σχέδιο Mirko Colak (THE PUNISHER).

Το reboot δεν είναι νέο φαινόμενο για τον Turok και τους υπόλοιπους χαρακτήρες της Gold Key και, μέχρι στιγμής, δε νομίζω πως έχω απογοητευτεί ιδιαίτερα. Ελπίζω τα καλύτερα – αλλά παραμένω επιφυλακτικός για τα χειρότερα.

bunker-1THE BUNKER #1 (Oni Press, pg. 332, $3.99)
To THE BUNKER έχει ήδη κυκλοφορήσει σε ψηφιακή μορφή μέσω του ComiXology και της ιστοσελίδας των δημιουργών, αλλά για πρώτη φορά θα κυκλοφορήσει σε χαρτί (θα γίνει comic του Θεού, με λίγα λόγια) μέσω της Oni Press.

Πρόκειται για το έργο των Joshua Hale Fialkov (PUNKS, ELK’S RUN, I VAMPIRE) και Joe Infurnari (DEADPOOL, WASTELAND), το οποίο πραγματεύεται την ιστορία μιας ομάδας φοιτητών που λαμβάνει ένα μήνυμα από το μέλλον, μέσω μιας χρονοκάψουλας, και θα συνεχιστεί ως ongoing series. Εννοείται πως, αν δε θέλετε να περιμένετε, μπορείτε να το αποκτήσετε άμεσα σε ψηφιακή μορφή.

bojeffriesTHE BOJEFFRIES SAGA GN (Top Shelf, pg. 346, $14.95)
Ένα από τα καλύτερα έργα του Alan Moore (η αξιόπιστη λίστα του Comicdom.gr λέει πως είναι το 10ο καλύτερο – ποιοι είστε εσείς να διαφωνήσετε;) συγκεντρώνεται για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, σε μία έκδοση και, μάλιστα, με νέα ιστορία – ζούμε μεγάλες στιγμές! Kαι, σημειωτέον, καθυστερημένα, αφού η συγκεκριμένη κυκλοφορία καθυστέρησε περίπου ενάμιση χρόνο. Όταν είχε πρωτοανοικωνθεί, μάλιστα, ο Steve Parkhouse μας είχε μιλήσει σχετικά.

Το σχέδιο του Parkhouse (RESIDENT ALIEN), πάντως, είναι απλά απολαυστικό και το χιούμορ που διακρίνει τη σειρά μας αποδεικνύει ότι κάποτε και οι μονόχνωτοι ερημίτες δεν έπαιρναν τίποτε απολύτως στα σοβαρά. Πραγματικά, αν δεν είχατε ποτέ επαφή με το THE BOJEFFRIES SAGA, δεν υπάρχει καλύτερη ευκαιρία να αποκτήσετε.

MANGA (Κώστας Λαμπρόπουλος)

Άλλο ένα συνεργατικό PREVIEWS PICKS, αυτή τη φορά από εμένα και τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο. Πρέπει να σας πω πως διασκεδάζω ιδιαίτερα αυτά τα “ομαδικά” picks, γιατί πάντα έχω την περιέργεια τι θα επιλέξει ο έτερος συντάκτης. Κάποια είναι προβλέψιμα, κάποια άλλα, όμως, είναι έκπληξη. Για να δούμε τι διάλεξε για εσάς ο Θωμάς.

wonder_momokoWONDER MOMO: BATTLE IDOL VOL. 1 (Udon Entertainment, pg. 348, $19.99)
Η Μομόκο, που λες, ήθελε να γίνει σταρ. Για την ακρίβεια, ήθελε να γίνει idol. Ξέρεις, αυτοί οι πασίγνωστοι καλλιτέχνες στην Ιαπωνία, που για πάρτη τους στίβουν οι φανς βρακάκι, αλλά ζουν σαν σκλάβοι, εφτά νομά σ’ ένα δωμά, γιατί τ’ αφεντικό τους είναι η Γιάκουζα. Τέτοιο idol. Τι idol θα γίνει, όμως, χωρίς κοστούμι που φυσάει; Και να σου, σκάει εξωγήινο κοστούμι, που μεταμορφώνει την Μομόκο σε υπερ-ηρωίδα που δέρνει ορδές κακών, κάνοντας ταυτόχρονα χούλα χουπ, γιατί ναι, είναι τόσο κουλ.

Εσύ μπορεί να φαντάζεσαι κοστούμι μοβόρο σαν αυτό στο KILL LA KILL, αλλά στην πραγματικότητα μοιάζει περισσότερο με κάτι που θα φορούσε η βοηθός της Ανθρώπινης Βολίδας στο τσίρκο. Θα καταφέρει, άραγε, η Μομόκο να νικήσει την Νέμεσή της, τον Τρομερό Παπαράτσι; Αυτό θα το μάθετε, αν παραγγείλετε το manga και αν το κάνετε πείτε το και σε μένα γιατί δεν σκοπεύω.

DEADMAN WONDERLAND (Viz, pg. 358, $9.99)DeadmanWonderland
Εδώ, να πω την αμαρτία μου, νόμιζα ότι ο Θωμάς με τρόλαρε και επέμενα ότι αυτό δεν είναι νέα κυκλοφορία. Και όμως, είχε δίκιο, αγαπητέ αναγνώστη, γιατί το DEADMAN WONDERLAND το έβγαζε η Tokyopop και όταν τίναξε τα πέταλα, άφησε τη σειρά μισή και τους αναγνώστες με νεύρα. Ήρθε, όμως, η αγαπημένη Viz και ανέλαβε να επανεκδώσει το manga αυτό, με τον πρώτο τόμο να βγαίνει το Φεβρουάριο και μετά (ή έτσι σκοπεύει) να κυκλοφορεί έναν τόμο κάθε δίμηνο.

Όσοι δεν το έχετε πάρει χαμπάρι, ρίξτε του μια ματιά και οι πικραμένοι που είχατε πάρει τομάκια της Tokyopop, είτε κάφτε τα στο τζάκι για να ζεσταθείτε, είτε κάντε υπομονή να φτάσει η σειρά εκεί που είχατε σταματήσει. Με την ευκαιρία, διαβάστε και το review της Αλεξάνδρας Καλεσοπούλου.

GangstaGANGSTA. (Viz, pg. 359, $12.99)
Το Ergastulum, είναι μια πόλη με όνομα που θυμίζει εργαλείο γυναικολόγου. Όταν μια πόλη ακούγεται σαν εργαλείο γυναικολόγου, ε, πώς να το κάνουμε, δεν σου έρχεται στο μυαλό μια πόλη που θα ήθελες να ζεις. Και πράγματι, η πόλη τούτη τα έχει όλα. Από κλέφτες και ληστές, μέχρι πόρνες και διεφθαρμένους αστυνομικούς. Σαν την Αθήνα, ένα πράγμα, αλλά με χειρότερο όνομα.

Μέσα σε όλη αυτή την χαρντκορίλα, υπάρχουν δυο τύποι, ο Nic και ο Worick, οι οποίοι βγάζουν χρήματα αναλαμβάνοντας δουλειές που κανείς άλλος δεν θέλει να κάνει. Τα βάζουν με μαφιόζους, συλλέγουν “ξεχασμένα” χρέη και γράφουν Manga Previews.

deadlockDEADLOCK: 1 (Digital Manga, pg. 313, $12.99)
Και yaoi επέλεξε ο Θωμάς και δεν του το ‘χα! Και μάλιστα, yaoi με υπόθεση και, κατά πως φαίνεται, καλή υπόθεση. Ο Yuuto Lenix είχε ενοχλήσει πολλούς μάλλον, εκεί στη Δίωξη Ναρκωτικών, και κάποιος αποφάσισε να τον βγάλει από τη μέση. Όταν θες να βγάλεις κάποιον από τη μέση, η πρώτη σου σκέψη είναι μάλλον να του φορέσεις τσιμεντένια παπούτσια, αλλά επειδή τα drones που θα βάλει το Amazon να εκτελούν παραγγελίες δεν παίζει να σηκώνουν τόσο βάρος, αυτός ο κάποιος προτίμησε την λύση του “μπες μέσα για φόνο που έκανα εγώ”. Ως πρώην αστυνομικός, όμως, ο Lenix έχει ικανότητες και το FBI σκοπεύει να τις εκμεταλλευτεί.

Μέχρι εδώ δεν ακούγεται yaoi, αλλά δες πώς αυτό αλλάζει με μερικά εισαγωγικά: Ως πρώην αστυνομικός, όμως, ο Lenix έχει “ικανότητες” και το FBI σκοπεύει να τις “εκμεταλλευτεί”. Ε;

dragon_colorDRAGON BALL FULL COLOR: SAYAN ARC VOL.1 (Viz, pg. 360, $19.99)
Βάλε χρώμα στη ζωή σου και πάρε έγχρωμες χαρτοπετσέτες (πρέπει να είσαι λίγο μεγάλος για να το θυμάσαι αυτό) και έγχρωμο DRAGONBALL. Γιατί καλό το DRAGONBALL, αλλά αν νομίζεις ότι με χρωματάκι είναι λίγο καλύτερο, η Viz σε σκέφτηκε.

Και μαζί με σένα, σκέφτηκε και το πορτοφόλι σου, που δεν κάνει να μένει πολύ γεμάτο, γιατί το χρήμα μπαγιάτικο δεν τρώγεται το ίδιο καλά. Αν, ντε και καλά, δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς αυτό, υπολόγιζε το 19.99 επί τρία.