UMBRAL #1-2

Writer: Antony JohnstonUmbral
Artist: Christopher Mitten
Image Comics

Μιας και έχουμε γιορτινή ατμόσφαιρα, το πιο λογικό θα ήταν να δούμε και ένα γιορτινό comic. Όχι εδώ, όμως. Γιατί βρήκα το UMBRAL της Image, το διάβασα και τώρα το παραδίδω σε εσάς. Το UMBRAL μας περιγράφει την αρχή, από ό,τι φαίνεται, μιας τραγικής περιόδου σε ένα βασίλειο. Ο κόσμος του βασιλείου είναι φανταστικός, με τέρατα και μάγους. Και ο ήρωας – βασικά, η ηρωίδα – θα βρεθεί ως ο μοναδικός σωτήρας αυτού του βασιλείου.

Όλα αυτά, όμως, ξεκινούν από μία σεληνιακή έκλειψη, η οποία για κάποιο περίεργο λόγο έχει μεγάλη σημασία για όλους. Όπως και να έχει, ο βασιλιάς και η βασίλισσα, μαζί με τον υιό, θα εμφανιστούν στους πιστούς τους πολίτες προς τιμήν αυτού του γεγονότος. Ο πρίγκηπας, όμως, έχει διαφορετικά σχέδια. Umbral3Επιθυμεί να βοηθήσει μία κλέφτρα, τη Rascal, να κλέψει κάτι υπερβολικά πολύτιμο για όλους, το Oculus. Ακόμα δεν κατάλαβα ακριβώς τι είναι. Πάντως αυτό το πράγμα έχει τρομερή δύναμη. Και όλοι θέλουν να έχουν δύναμη. Ειδικά οι κακοί της υπόθεσης.

Οι κακοί εδώ είναι κάτι μαύρα τέρατα με μυτερά νύχια και δόντια, που παρεμπιπτόντως ονομάζονται umbral, και προς το παρόν έχουν σκοτώσει σχεδόν τη μισή πόλη. Μαζί με την μισή πόλη, έχουν σκοτώσει και το βασιλιά με τη βασίλισσα και τον πρίγκηπα. Ο μόνος άνθρωπος που ξέρει την αλήθεια είναι η Rascal. Και η αλήθεια είναι πως είναι όλοι νεκροί και αυτές οι μαύρες σκιές παίρνουν τη μορφή τους. Σε ποιον να το πεις και να σε πιστέψει; Και όμως, βρήκε έναν. Έναν άστεγο γεράκο που και εκείνος έχει δει umbral και έχει επιβιώσει. Τώρα οι δύο τους προσπαθούν να βρουν συμμάχους με σκοπό να τους ακολουθήσουν στη περιπέτεια που είναι μπροστά.

Umbral7Έτσι, λοιπόν, δίνει ο Antony Johnston έναν κόσμο φαντασίας στο κοινό μάτι. Ένα μαγευτικό ταξίδι σε αυτόν τον κόσμο. Ένα ενδιαφέρον παραμύθι με κλασική ιστορία και μία τροπή στον ήρωα. Με σχέδιο που ταιριάζει στην εξιστόρηση και ιδιαίτερα καλή δουλειά στα umbral, και γενικά σε οτιδήποτε περιγράφεται ως απόκοσμο. Είναι σχέδιο που κάνει τον ίδιο τον αναγνώστη να βάζει τη φαντασία του να δουλέψει.

Θέλω όμως να ομολογήσω πως, καθώς ξεκίνησα να το διαβάζω, πίστευα πως θα καταλήξει σε αποτυχία. Δεν είναι και must have, αλλά τελικά δεν είναι αποτυχία, όπως πίστευα. Και παρόλο που το θεώρησα περίεργο, στο τέλος δεν έπαθα και τίποτα. Αν, όμως, σας αρέσουν οι φανταστικές ιστορίες, ρίξτε μία ματιά.