FIRST TIME EVER: THE BOOKS OF MAGIC

BOM_DLXTHE BOOKS OF MAGIC DELUXE EDITION
Writer: Neil Gaiman
Artists: Charles Vess, John Bolton, Scott Hampton, Paul Johnson
DC Comics (Vertigo)

Τελικά, έχω την εντύπωση ότι αυτή η στήλη θα γίνει η αγαπημένη μου και θα την πάρω παραμάσχαλα μέχρι το τέλος της σεζόν. Γιατί, χάρη στο concept της, αναγκάζομαι να αναβάλλω πολύ λιγότερο την ανάγνωση ενδιαφερόντων δουλειών, είτε από καλλιτέχνες που δεν έχω ξανασυναντήσει στο χαρτί είτε από δουλειές τους που απλά δεν είχα διαβάσει ακόμη.

Μια τέτοια περίπτωση ήταν και το BOOKS OF MAGIC. To Neil Gaiman τον εκτιμώ σε πολύ μεγάλο βαθμό και τον έχω ακολουθήσει σε κάθε δουλειά του στη Vertigo. Εκτός από μία. Γιατί αυτή αποτελείται από ένα mini series, το οποίο αν διαβάσω και μου αρέσει, θα πρέπει να το συνοδέψω και με την ongoing σειρά. Και ποιος προλαβαίνει (ή έχει χρήματα;) πια για τέτοια φιλόδοξα projects;

Όπως και να ΄χει, αποφάσισα να διαβάσω – για αρχή, τουλάχιστον – το mini series, το οποίο βρήκα στη βιβλιοθήκη της αδερφής μου, συγκεντρωμένο σε deluxe edition (τελικά, το να μυείς άλλους στα comics έχει και τα καλά του – ειδικά όταν αρχίζεις και εσύ να παίρνεις από τη βιβλιοθήκη τους). Ποιο είναι το συμπέρασμά μου, μετά την ανάγνωσή του; Δυστυχώς ή ευτυχώς, τώρα πρέπει να αναζητήσω και την ongoing σειρά των 75 τευχών.

bom-2Όπως μπορεί να καταλάβατε, το BOOKS OF MAGIC μου άρεσε. Και παρά το γεγονός ότι αποτελούσε κάτι νέο για εμένα, ένιωσα πολύ άνετα στον κόσμο του, πολύ απλά γιατί αυτός δε μου ήταν άγνωστος. Είχα, βέβαια, όπως και ο 12χρονος πρωταγωνιστής, καλούς ξεναγούς, τους οποίους ήδη γνώριζα λίγο-πολύ. Και αυτό γιατί από το mini series των τεσσάρων τευχών παρήλασε η enfant gate του μυστικιστικού universe της DC: John Constantine, Boston Brand, Madame Xanadu, The Spectre και άλλοι έκαναν μικρότερες ή μεγαλύτερες εμφανίσεις, παίρνοντας τον πρωταγωνιστή και τον αναγνώστη από το χέρι.

Η ιστορία ξεκινά ως εξής: ο 12χρονος Timothy Hunter δέχεται την επίσκεψη τεσσάρων μάγων, οι οποίοι βλέπουν στο πρόσωπό του τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης. Σκοπός τους, λοιπόν, είναι να του δείξουν τα παρελθόν, το παρόν, το άλλο παρόν και το μέλλον της μαγείας, αλλά και του κόσμου μας, προκειμένου να πάρει την απόφασή του: αν θα μπλεχτεί στον κόσμο της μαγείας ή όχι. Παράλληλα, τον Timothy αναζητούν κι άλλες δυνάμεις – αλλά αυτό δε μας ενδιαφέρει.

Και δε μας ενδιαφέρει, γιατί ουσιαστικά δεν το βλέπουμε. Ο Gaiman επικεντρώνεται στο ταξίδι του επίδοξου μάγου και απλά αναφέρει πως σε κάποιο άλλο μέρος του κόσμου οι δυνάμεις που τον διεκδικούν αντιμάχονται για αυτόν. Εξαιρετική έμπνευση, αν με ρωτήσετε, καθώς σκοπός του βιβλίου είναι να ταξιδέψουμε μαζί με τον πρωταγωνιστή και όχι να πολεμήσουμε για χάρη του. Άλλωστε, οι απλές αναφορές για σημαντικά ή μη πράγματα – από γεγονότα γνωστά σε αναγνώστες της DC και της Vertigo, μέχρι το name dropping ηρώων που μας υπενθυμίζει συχνά-πυκνά πού βρισκόμαστε – είναι διάσπαρτες μέσα στο comic. Κάποιοι από αυτούς, μάλιστα, κάνουν και κάποιο πέρασμα: κυρίως οι Endless από το THE SANDMAN, όπως η Death και ο Dream.

bom-1Ακόμη και για κάποιον fan του Gaiman ή της Vertigo που τώρα ξεκινά το BOOKS OF MAGIC, λοιπόν, τα σημεία αναφοράς είναι πολλά και τα γνωστά του πρόσωπα θα τον διευκολύνουν στην ανάγνωση, φέρνοντας και ουκ ολίγες αναμνήσεις. Από την άλλη, ο αναγνώστης που δε γνωρίζει όλα τα παραπάνω, θα έρθει αντιμέτωπος με έναν κόσμο εντελώς άγνωστο – όπως έπαθε και ο πρωταγωνιστής.

Αυτό δεν είναι καθόλου κακό. Αποτελεί, άλλωστε, το βασικό σκοπό αυτού του mini series. Ο αναγνώστης μαθαίνει τις ιδιαιτερότητες του κόσμου στον οποίο εξελίσσεται η ιστορία και ρίχνει κλεφτές ματιές σε όσα μένουν επιμελώς κρυμμένα. Υποθέτω πως κάποιος που δεν έχει ανοίξει ποτέ στη ζωή του το SANDMAN, για παράδειγμα, θα ενθουσιαστεί από τις νέες προοπτικές που βλέπει μπροστά του. Άλλωστε, δε μιλάμε για μια απλή εισαγωγή σε μια μεγαλύτερη σειρά ή έναν άχαρο χάρτη του μυστικιστικού universe της DC, αλλά για ένα εξαιρετικό ανάγνωσμα, στα υψηλά πρότυπα που μας έχει συνηθίσει ο Gaiman.

bom-3Τα ίδια υψηλά επίπεδα διατηρούν και οι τέσσερις artists. Κάθε τεύχος της σειράς (και κεφάλαιο στη συγκεκριμένη έκδοση) έχει σχεδιαστεί από διαφορετικό καλλιτέχνη. Το αποτέλεσμα είναι σε κάθε περίπτωση εντυπωσιακό και καθόλου άνισο, μιας και, παρά τις διαφορές σε τεχνοτροπία, το κάθε σχέδιο μοιάζει με επέκταση του προηγούμενου. Φυσικά, ο κάθε αναγνώστης θα επιλέξει το αγαπημένο του (Charles Vess, κανείς άλλος;).

Το BOOKS OF MAGIC, λοιπόν, με έκανε να νιώσω άσχημα που δεν του έδωσα μια ευκαιρία νωρίτερα. Από την άλλη, βέβαια, με εκδικήθηκε, καθώς με έκανε να θέλω να ανακαλύψω κι άλλα, αναζητώντας την ongoing σειρά. Αν θέλετε, όμως, να του δώσετε κι εσείς μια ευκαιρία, μη φοβάστε: πρόκειται για μια αυτόνομη ιστορία. Ακόμη κι αν δεν προχωρήσετε στη συνέχεια της σειράς, θα διαβάσετε ένα comic με αρχή, μέση και τέλος. Και η ανάγνωση θα σας αποζημιώσει με το παραπάνω.