TOP 200 COMIC BOOK COVERS: 10-1

190 εξώφυλλα και 19 δεκάδες καταλήγουν ακριβώς σε αυτό το σημείο: τα 10 καλύτερα εξώφυλλα comics, όπως τα ψήφισε η ομάδα του Comicdom.gr! Αν δε διευθετήσατε ακόμη τα στοιχήματά σας για την πρώτη θέση, καλό είναι να το κάνετε πριν διαβάσετε αυτό εδώ το post. Εμείς δεν πρόκειται να σας αποκαλύψουμε τίποτε περισσότερο – απολαύστε τα!

10. ACTION COMICS #1 (Joe Shuster, June 1938, DC Comics)

action-comics_1

Εϊναι σχεδόν αδύνατο να φανταστούμε το τι θα ένιωθε κάποιος πιστιρικάς που έβλεπε το πρώτο εξώφυλλο του ACTION COMICS. Όταν ένας τόσο διάσημος, εμβληματικός και αρχετυπικός ήρωας, όπως ο Superman, ήταν ακόμα άγνωστος και όταν οι άνθρωποι στο εξώφυλλο του comic έτρεχαν πανικόβλητοι στη θέα του. Είτε είστε από αυτούς που βλέπουν αναλογίες με απεικονίσεις του Ηρακλή είτε απλά εκτιμάτε το εξαιτρετικό στήσιμο, ένα είναι σίγουρο: ότι το συγκεκριμένο εξώφυλλο έβαλε το δικό του σημαντικό λιθαράκι στο να αλλάξει η Ιστορία των αμερικανικών και όχι μόνο comics.

(Αριστείδης Κώτσης)

9. NICK FURY, AGENT OF S.H.I.E.L.D. #4 (Jim Steranko, September 1968, Marvel Comics)

nick-fury-4

Ah, the Sixties..! Μπορεί να μην τα ζήσαμε, αλλά να ένα εξώφυλλο-σύμβολο από τότε. Ένα ανυπέρβλητο κολάζ ψυχεδέλειας και ψηφίδων documentary, ηρωικής πόζας και υπαρξιακού angst. Μοιάζει κάπου με (αριστοτεχνικά) αυτοσχέδιο εξώφυλλο καταγγελτικής μπροσούρας/fanzine φοιτητικού κινήματος (ah, the sixties!), μοιάζει όμως και με Pop Art σε gallery του Greenwich Village της εποχής. Ίσως, εν τέλει, να είναι το πυρετώδες όνειρο ενός εκρηκτικού ταλέντου που πάντα θα πήγαινε κόντρα στις συμβάσεις του χώρου. Jim Steranko, man. Jim Steranko.

(Κωνσταντίνος Ιμπλικιάν)

8. UNCANNY X-MEN #141 (John Byrne, January 1981, Marvel Comics)

X-Men_Vol_1_141

Γιατί ο Wolverine είναι γερασμένος; Γιατί η Kitty Pryde είναι τόσο τρομαγμένη; Ποιος είναι αυτός που τους κυνηγάει και έχει στρέψει τους προβολείς πάνω τους; Και ποιος θα μπορούσε να έχει τη δύναμη ώστε να δολοφονήσει ή να συλλάβει όλους σχεδόν τους X-Men; Πολλά και αγωνιώδη ερωτήματα, αλλά στην πραγματικότητα το ερώτημα είναι ένα: “Υπάρχει περίπτωση να δεις αυτό το εξώφυλλο και να μην αγοράσεις το comic”; Η απάντηση είναι προφανής…

(Γιώργος Ξύδης)

7. BLACKSAD #1 (Juanjo Guarnido, November 2000, Dargaud)

blacksad_cover

Noir! Να τι βλέπω σε αυτό το εξώφυλλο. Ναι, ναι. Το ξέρω ότι είναι ένας γάτος, αλλά ας είμαστε ειλικρινείς, είναι ένας σκληρός γάτος. Δείτε το ύφος, το τσιγάρο που κρέμεται από τα χείλη του. Ω, ναι! Αυτό το σκληρό αγόρι σου λέει με το βλέμμα του που τρυπάει το χαρτί ότι στα σίγουρα θα έχεις κακή τύχη που τον συνάντησες. Αλλά εδώ που τα λέμε, αν τον δεις στο ράφι να σε κοιτάει δε θα αντισταθείς. Και πολύ καλά θα κάνεις.

(Βασιλεία Βαξεβάνη)

6. SPECTACULAR SPIDER-MAN #101 (John Byrne, April 1985, Marvel Comics)

Spectacular-Spider-Man-101-

Η εντυπωσιακή αίσθηση προοπτικής και η θαυμάσια χρήση της αντίθεσης άσπρου-μαύρου, με τρόπο τέτοιο που να δημιουργεί την ψευδαίσθηση του “negative space”, καθιστούν αυτό το υπέροχο ασπρόμαυρο εξώφυλλο, όχι απλά ώς “ένα από τα 6-7 καλύτερα στην Ιστορία της Marvel”, όπως είχα γράψει σε ένα παλιό BEST OF, αλλά, τελικά, και ως ένα από τα κορυφαία όλων των εποχών! Ο πάντα ιδιοφυής και εφευρετικός John Byrne μπορεί να μην άφησε τόσο έντονο το στίγμα του στον Spider-Man όσο σε άλλους χαρακτήρες (Superman, Fantastic Four, X-Men), αλλά σίγουρα δημιούργησε μια από τις πλέον χαρακτηριστικές εικόνες στην ιστορία του wall-crawler.

(Δημήτρης Σακαρίδης)

5. V FOR VENDETTA TPB (David Lloyd , January 2009, DC Comics / Vertigo)

vforvendettatpb

Η μάσκα του Guy Fawkes, που σε κοιτάει κατάματα με απαράμιλλη ειρωνεία, κρύβει από πίσω της μία ιδέα: Τον V. Η μάσκα που έχει γίνει σύμβολο της επανάστασης ενάντια στην καταπίεση. Μία μάσκα που δεν είναι μάσκα, αλλά το πραγματικό πρόσωπο του V και του κάθε V. Το προσωπείο της αντίστασης. Ένα iconic εξώφυλλο, για μία από τις καλύτερες και πιο διαχρονικές ιστορίες που έχει αφηγηθεί ποτέ το Mέσο των comics. Remember, remember the fifth of November…

(Γιώργος Σακκαλής)

4. NICK FURY, AGENT OF S.H.I.E.L.D. #7 (Jim Steranko, December 1968, Marvel Comics)

nick-fury-agent-of-shield-7

Πόσες παραγράφους θα ήθελα να γράψω για αυτό το εξώφυλλο! Ο Nick Fury παρουσιάζεται κυνηγημένος και πανικόβλητος – ένα θέαμα σπάνιο. Η απειλή δεν προσωποποιείται αποκλειστικά στις μαύρες φιγούρες που εμφανίζονται από το πουθενά, αλλά και στα μυστικά που τον καταδιώκουν, καθώς και στο χρόνο. Και μπροστά του όλα γκρεμίζονται και λιώνουν. Οι αναφορές στο MELTING CLOCKS του Salvador Dali είναι παραπάνω από εμφανείς, αλλά το συγκεκριμένο εξώφυλλο είναι 100% comic book cover. Δε χρησιμοποιεί ξένες τεχνικές και βασίζεται στο ταλέντο του μεγάλου Jim Steranko και την εκπληκτική ιδέα του που απλά προήλθε από κάποιο άλλο Μέσο.

(Θωμάς Παπαδημητρόπουλος)

3. ANIMAL MAN #5 (Brian Bolland, December 1988, DC Comics)

animalman5

Συμβολισμός καθολικής αναγνώρισης και πρωτεύουσας σημασίας για όποιον μετέχει του δυτικού πολιτισμού και της κυρίαρχης θρησκείας του. Φωτορεαλιστική τελειότητα, ευφυής όσο λίγες: Ο σταυρός σχηματίζεται από τα ίχνη που αφήνουν τα λάστιχα ενός οχήματος, με το σχεδιαστή σε ρόλο Δημιουργού να σφραγίζει με το πινέλο του την τύχη του μάρτυρα-δημιουργήματός του.

Ένα σπάνιας ομορφιάς εξώφυλλο, για ένα σπουδαίο τεύχος.

(Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου)

2. AMAZING SPIDER-MAN #641 (Paolo Manuel Rivera, October 2010, Marvel Comics)

ASM641

Απώλεια και θλίψη. Ένας εναγκαλισμός που δεν υποδηλώνει χαρά, αλλά απελπισία. Ένα εξώφυλλο που το μόνο που υπάρχει για να θυμίζει το γεγονός ότι κοσμεί έναν superhero τίτλο είναι η πολύχρωμη στολή και ο τίτλος που φέρει. Ευαισθησία και μινιμαλισμός ενισχύουν την ματαιότητα των δυο πρωταγωνιστών του. Μόνο ένα πρόσωπο φαίνεται και αυτό είναι καλυμμένο με μια μάσκα, αλλά είναι φανερά σπασμένο. Ο Peter Parker δεν θέλει να αφήσει την αγαπημένη του Mary Jane, ο ίδιος όμως είναι ανίκανος να ορίσει την μοίρα του. Η στιγμή είναι φευγαλέα και ήδη ανήκει στο παρελθόν.

(Γιώργος Χατζηκωστής)

1. BATMAN: THE KILLING JOKE (Brian Bolland, March 1988, DC Comics)

killing-joke

Σοβαρά, τώρα, πρέπει να γράψω κάτι για αυτό το εξώφυλλο-masterpiece του Bolland; Πόσες φορές είχατε στη ζωή σας την ευκαιρία να σας φωτογραφήσει ο Joker; Γιατί, ακριβώς αυτή την αίσθηση δημιουργεί στον αναγνώστη το συγκεκριμένο εξώφυλλο. Βέβαια, εδώ έχει τελείως διαφορετική σημασία το σύνηθες “smile” των φωτογράφων. Φοβερή σύλληψη και εκτέλεση, για ένα από τα κλασικότερα (αν όχι το κλασικότερο) εξώφυλλα της δεκαετίας του ’80 . ‘‘Nuff Said’’ (ίσως η πρώτη φορά παγκοσμίως που χρησιμοποιείται η φράση για έκδοση της DC).

(Γαβριήλ Τομπαλίδης)