SNAPSHOT REVIEWS 09-01-14

Snapshot Reviews: Σύντομα reviews για πρόσφατα comics που τράβηξαν την προσοχή μας. Πρώτα τεύχη, σειρές που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και λιγότερο προβεβλημένες δουλειές που αξίζει να προσέξετε.

OriginII1ORIGIN II #1
Writer: Kieron Gillen
Artist: Adam Kubert
Marvel Comics

Ο ομολογουμένως πιο υπερεκτεθειμένος ήρωας των τελευταίων ετών, o Wolverine, πρωταγωνιστεί στην συνέχεια της ιστορίας που πρώτη φορά αποκάλυψε την καταγωγή του. Δώδεκα χρόνια μετά το ORIGIN, δεν έχουν μείνει και πολλά που να μην έχουν ήδη ειπωθεί. Ο Kieron Gillen συνεχίζει ακριβώς εκεί που μας άφησε το ORIGIN του Paul Jenkins, με τον Wolverine να ζει με μια αγέλη λύκων.

Ένα προβλέψιμο και γνώριμο στήσιμο, φέρνοντας στον νου κάτι ανάμεσα σε Lion King, Tarzan και Jungle Book, το ORIGINS II δεν σου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση, μέχρι (και εφόσον) να καταλάβεις ποιος είναι ο αφηγητής της ιστορίας. Αμέσως, το τεύχος μεταμορφώνεται απο δακρύβρεχτη ιστορία της σκληρότητας της φύσης σε κάτι πολύ πιο σατανικό, σκοτεινό και σαφέστατα πιο ενδιαφέρον.

Στο σχέδιο, ο Adam Kubert παίρνει τα ηνία απ’ τον αδερφό του Andy, με αποτέλεσμα το γνώριμο ύφος των Kuberts να προσφέρει μια αισθητική συνοχή με την παλιά σειρά.  Εξαιρετικά μολύβια στα κοντινά και στην θαυμάσια πάλη του Wolverine με την αρκούδα, που συνοδεύονται απο απλή χρωματική παλέτα. Μόνο λίγο τα μακρινά πλάνα του Kubert χαλάνε την μαγιά, με το cartoon ύφος και την έλλειψη λεπτομέρειας.

Avengers24nowAVENGERS #24.NOW (= #1 ALL-NEW MARVEL NOW)
Writer:  Jonathan Hickman
Artists: Esad Ribic, Salvador Larroca, Mike Deodato, Butch Guice
Marvel Comics

Πρώτο από τα All-New Marvel Now (*rolls eyes*) τεύχη έφτασε το AVENGERS #24.NOW, στο οποίο εισάγονται τα νέα μαθηματικά της Marvel και το “αριθμός-κόμμα-λέξη” (το οποίο φυσικά ισούται με το #1) μας δείχνουν το μέλλον.

Το τεύχος αυτό ήταν αφορμή να διαφωνήσει ο Jonathan Hickman με τον Tom Brevoort για το εάν είναι καλό jumping-on point για νέους αναγνώστες. Θα απαντήσω με τα λόγια του Δημήτρη Σακαρίδη από  παλιότερο RANDOM THOUGHTSσε μια διαφωνία ανάμεσα στον συγγραφέα του τεύχους και έναν editor-φερέφωνο της εκδοτικής, τείνω να πιστέψω τον πρώτο” …και πολύ καλά έκανες, Δημήτρη. Θα έλεγα, μάλιστα, ότι για να εκτιμήσει κανείς πλήρως αυτό το τεύχος θα πρέπει να έχει διαβάσει όχι μόνο τα 23 τεύχη που προηγήθηκαν, αλλά και όλα τα NEW AVENGERS του Hickman. Το ότι είναι πρώτο μέρος του επόμενου κεφαλαίου δεν το κάνει new reader friendly, και ας λέει το marketing.

Ένα εξαιρετικό τεύχος, για να μιλήσουμε και γι’ αυτό, με λίγο απο aftermath του INFINITY, λίγο απο τα μελλούμενα και ωραίες ανατροπές. Το εικαστικό είναι λίγο σαλάτα, με τέσσερις εξαιρετικούς καλλιτέχνες, αλλά τρεις παραπάνω απ’ ότι θα έπρεπε.

InhumanityAwake1INHUMANITY: THE AWAKENING #1
Writer: Matt Kindt
Artist: Paul Davidson
Marvel Comics

Διάφοροι inhumans αρχίζουν να “ξυπνάνε” ανά την υφήλιο και οι Quentin Quire, Pixie, Striker και Finesse, δυο μαθητές απο το Jean Grey School και δύο απο το Avengers Academy, προσπαθούν να σώσουν μια αναγεννημένη inhuman απο την αυτοκτονία.

Ενώ η σειρά καταπιάνεται με επίκαιρα θέματα, όπως το online bullying και την υπερέκθεση της προσωπικής ζωής των νέων στο internet, κάπως γίνεται ειρωνικό και κάπως δεικτικό, χωρίς μάλλον ο Matt Kindt να αντιλαμβάνεται ότι εδώ το χιούμορ έχει αντίθετα αποτελέσματα. Το πρόβλημα, επίσης, με το όλο INHUMANITY concept, είναι πώς και εάν θα μπορέσουν οι συγγραφείς της Marvel να διαφοροποιήσουν τους νέους Inhumans από τους mutants, καθώς στη συγκεκριμένη ιστορία θα μπορούσε απλά να είναι μια μεταλλαγμένη.

Η απόφαση να γεμίσει το τεύχος με twitter feeds και facebook updates ακούγεται καλή ιδέα, λόγω του σεναρίου, αλλά στην πράξη καταλήγει ένα μπουρδοκλωμένο και άσχημο οπτικά τεύχος. Μέχρι να τελειώσεις το τεύχος, αισθάνεσαι όπως όταν βλέπεις τους σεναριογράφους στις ελληνικές σειρές να προσπαθούν να βάλουν τους ήρωες να “μιλήσουν” σαν την νεολαία και τα αποτελέσματα είναι συνήθως τραγελαφικά έως και απλά τραγικά. Κάπως έτσι. Σε σκηνές όπου επί έξι σελίδες η ηρωίδα τραβάει selfies pics, άλλοτε φαίνονται και τα δύο χέρια και άλλοτε δε θα μπορούσε καν να μπορεί να βγάλει φωτογραφίες τον εαυτό της, απομακρύνοντας τον αναγνώστη με την ψευτιά του εγχειρήματος.

Το integration των comics με τα social media το έκαναν άριστα οι Kieron Gillen και James McKelvie στο YOUNG AVENGERS. Ας τ΄αφήσουμε εκεί.

Legenderry1LEGENDERRY: A STEAMPUNK ADVENTURE #1
Writer: Bill Willingham
Artist: Sergio Fernandez Davila
Dynamite Entertainment

Εις το όνομα του Bill Willingham (FABLES) και μόνο, αθέτησα την εσωτερική συμφωνία που είχα κάνει να μην ξαναπάρω οτιδήποτε βγάζει η Dynamite, γιατί πολύ απλά τίποτα από αυτά που έχει κυκλοφορήσει η συγκεκριμένη εταιρεία δεν μου έχει αρέσει. Δύο εκδόσεις που μου άρεσαν ήταν και οι δύο του Garth Ennis, τα BOYS και JUST A PILGRIM, που όμως δε μετράνε πραγματικά, γιατί το πρώτο ξεκίνησε ως Wildstorm και το δεύτερο ήταν της Black Bull Comics.

Το premise της σειράς μας παρουσιάζει τους ήρωες του Dynamite – σχήμα λόγου – Universe. Vampirella, Red Sonja, The Phantom και Green Hornet και άλλοι τοποθετούνται σε ένα steampunk περιβάλλον με Βικτωριανής εμπνεύσεως μόδα και φανταστική, αλλά παρωχημένη τεχνολογία.

Δυστυχώς, έπρεπε να είχα μείνει πιστός στην συμφωνία μου, διότι πρόκειται για ένα μέτριο comic. Ο Willingham μπορεί να μην εμφανίζεται όσο δυνατός είναι στο FABLES, αλλά το μεγάλο παράπονο το έχω κυρίως με το art κομμάτι της σειράς. Απουσιάζει έντονα το technologic στοιχείο, οι περίεργες εφευρέσεις, η φαντασία που θα έπρεπε να έχει ένα καλό steampunk universe. Το ότι πετάς ένα γρανάζι αριστερά-δεξιά και ντύνεις τους ήρωες με δαντέλες και κορσέδες δεν σε κάνει steampunk. Ίσως εάν η σειρά λεγόταν A Victorian Adventure, να ήταν πιο ακριβές και πιο κοντά στο τελικό προϊον.

MarvelKnightsHulk1MARVEL KNIGHTS: HULK #1
Writer: Joe Keatinge
Artist: Piotr Kowalski
Marvel Comics

Ένας Hulk στο Παρίσι!

Αυτή είναι η ιστορία που θα μας πει ο Joe Keatinge (GLORY), παρουσιάζοντας έναν Bruce Banner που πάσχει από αμνησία και επομένως δεν θυμάται σε τι μεταμορφώνεται όταν θυμώνει. Αφήνει αρκετά ερωτηματικά μέχρι το τέλος, αλλά είναι λογικό, καθώς πρόκειται για ιστορία μυστηρίου και αυτό είναι μονάχα το πρώτο τεύχος.

Αυτό που κάνει αυτή τη μίνι σειρά να λάμπει είναι το σχέδιο του Piotr Kowalski. Αν θυμάστε, τον πρωτοσυναντήσαμε στο SEX και, με αυτό εδώ το τεύχος, παγιώνεται η πεποίθησή μου ότι ήρθε για να μείνει. Καταπληκτική απεικόνιση του Παρισιού, λεπτομέρειες που άλλοι καλλιτέχνες θα ονειρεύονταν, ευρωπαϊκό στιλ και δυναμικές εκφράσεις. Αν δουλέψει λίγο στην διαφοροποίηση των προσώπων (δύο πρωταγωνιστές μου θύμισαν χαρακτήρες απο το SEX) θα γίνει μοναδικός καλλιτέχνης. Το εξώφυλλο του Kowalski είναι επίσης πανέμορφο, αν και θα ήθελα να το απολαύσω ολοσέλιδο και όχι στριμωγμένο σε λιγότερο από το μισό της σελίδας.

Μέχρι στιγμής, το καλύτερο απο τα εφάμιλλα MARVEL KNIGHTS: SPIDER-MAN και MARVEL KNIGHTS: X-MEN που κυκλοφορούν παράλληλα.