PREVIEWS PICKS (JANUARY 2014)

previewsjan14To πρώτο PREVIEWS του 2014 βρίσκεται ήδη στα χέρια μας εδώ και ημέρες και το ξεφυλλίσαμε με τον κουραμπιέ στο στόμα! Τώρα, αν με αυτόν τον τρόπο γλυκαθήκαμε περισσότερο, θα το κρίνετε εσείς από το αποτέλεσμα.

Πάντως, οι γουρλήδες συντάκτες του Comicdom που αναλαμβάνουν να σας παρουσιάσουν τις προτάσεις τους, οι Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου και Δημήτρης Σακαρίδης, έχουν βρει αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα στους τομείς του καταλόγου που ξεφύλλισαν – με κάποιες εξαιρέσεις, βέβαια.

Αλλά τι θα ήταν ο κανόνας, χωρίς την εξαίρεση; 

BLUE PAGES (Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου)

Τη γελοιότητα της Marvel με τα απανωτά #1 δε θα τη σχολιάσω, ούτε και θα μπω στη διαδικασία να κάτσω να τα αναφέρω ένα προς ένα. Πάμε κλασικά, με ό,τι κρίνει ο γράφων ότι παρουσιάζει ενδιαφέρον, κι αν θέλετε πλήρεις λίστες, δείτε τα solicitations της εταιρείας. 

MOONKN2014001covMOON KNIGHT #1 (Marvel, pg. M8, $3.99)
Κάτι το γεγονός ότι, κάθε φορά που ξεκινάει μια καινούρια σειρά Moon Knight, αναπτερώνονται οι ελπίδες μου πως this time they’ll get it right, κάτι το γεγονός ότι όσα έχω δει και έχω διαβάσει μέχρι στιγμής ενισχύουν την προαναφερθείσα αναπτέρωση… Εντάξει, δε θα φτάσω σε ακρότητες ότι ο Moon Knight θα μπορούσε να γίνει ο Batman της Marvel, αλλά στο concept υπάρχει πολύ ψωμί, κι ο Ellis συγγραφικά είναι ανάλογα από ποιο πλευρό θα ξυπνήσει. Give it a try, κι αν διαψευσθώ, κυνηγήστε με.

SILVER SURFER #1 (Marvel, pg. M12, $3.99)
Έχω καλό προαίσθημα ότι το σχέδιο του Allred θα λειτουργήσει. Αυτό βασικά, τίποτε άλλο.

UNCANNY AVENGERS #18.NOW! = UNCANNY AVENGERS #1 (Marvel, pg. M30, $3.99)
Θα το λέω όπου βρεθώ κι όπου σταθώ: Ο Remender κάνει παπάδες στον τίτλο κι η επιτυχία του είναι ότι, ενώ όλα έχουν αναφορές σε πράγματα που έχουν ξαναγίνει, ο τύπος πετυχαίνει ένα επικών προδιαγραφών αμάλγαμα που ταυτόχρονα μυρίζει φρεσκάδα. Ναι, είναι Avengers, ναι, είναι Uncanny – κι αν ξεπεράσεις τη γελοιότητα του τίτλου που μοιάζει με εξίσωση, το παρόν τεύχος είναι ένα καλό jumping-on point! 

JAN140805SPIDER-MAN NEWSPAPER STRIPS VOL.1 TPB (Marvel, pg. M112, $39.99)
Εντάξει, μπορεί οι αραχνοϊστορίες του strip να μην ήταν οι καλύτερες που γράφτηκαν ποτέ, αλλά και μόνο το γεγονός ότι το σχέδιο ανήκει στον John Romita Sr., έναν από τους πλέον iconic σχεδιαστές του Spidey, αρχίζει να δημιουργεί φαγούρα στην τσέπη…

BEASTS OF BURDEN: HUNTERS AND GATHERERS (Dark Horse, pg. 60, $3.50)
Αυτό το standalone τεύχος είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να ανακαλύψεις τη βραβευμένη δουλειά των Evan Dorkin και Jill Thompson. Το Burden Hill πολιορκείται από τέρατα και η σωτηρία του κρέμεται από τη γνωστή γενναία ομάδα των ομιλούντων σκυλιών και γατιών. Αν όλο αυτό σου φαίνεται παιδικό, σκέψου ότι και άλλοι το υποτίμησαν και έχασαν μερικές ωραιότατες ιστορίες ανεπιτήδευτου τρόμου!

ALLEY OOP: THE COMPLETE SUNDAYS VOLUME 1, 1934–1936 HC (Dark Horse, pg. 87, $75)
Προσωπικά, ουδέποτε ξετρελάθηκα με τις περιπέτειες του προϊστορικού Alley Oop, αλλά υπάρχει πολύς κόσμος εκεί έξω που το εκτιμά και για ιστορικούς και για αναγνωστικούς λόγους. Είναι και πολλά τα 75 ευρώ, οπότε το αφήνω καθαρά στην κρίση σας (λες και τα άλλα σας υποχρέωσα να τα αγοράσετε – whatever).

JSA-by-Johns-Omni-v1-HCJSA OMNIBUS VOL. 1 HC (DC, pg. 147, $125)
Εδώ κολλάει το “αν έχεις χρήμα, ξόδευε”, καθώς και την οικονομία βοηθάς να κινείται και δεν υποκύπτεις και στο νεο-χριστιανο-κομμουνιστικό ήθος που έχει καταστήσει σχεδόν ανήθικο το να έχει κανείς λεφτά εν καιρώ κρίσης και να τα ξοδεύει. Στο θέμα μας όμως: 1224 έγχρωμες σελίδες, με όλη τη σύγχρονη ιστορία της JSA, από ονόματα όπως οι Geoff Johns, James Robinson, Mark Waid, Darwyn Cooke, Howard Chaykin, Carlos Pacheco και Rags Morales.

TALES OF THE BATMAN: CARMINE INFANTINO HC (DC, pg. 150, $49.99)
Ορίστε, γνωστέ-άγνωστε που μισείς το New52: Δεν έβαλα τίποτε καινούριο από DC! Πάρε όμως κι εσύ κάτι παλιό και κλασικό, όπως αυτή τη συλλογή με ιστορίες των Gardner Fox και Carmine Infantino, που και πρωτοποριακή εικονογράφηση είχαν για την εποχή τους και σταμπιλάρισαν τη σύγχρονη εικόνα του Batman. Η παρούσα έκδοση των 520 σελίδων περιλαμβάνει 21 τεύχη DETECTIVE COMICS, καθώς και τα THE BRAVE AND THE BOLD #172, 183, 190, 194, και DC COMICS PRESENTS: BATMAN #1, μεταξύ άλλων!

AMERICAN VAMPIRE SECOND CYCLE 1AMERICAN VAMPIRE: SECOND CYCLE #1  (DC/Vertigo, pg. 153, $3.99)
“Ως φίλος της βαμπιρικής μυθολογίας, διαπράττεις μέγα λάθος που δε διαβάζεις αυτή τη σειρά”. Έτσι μου έχουν πει και τώρα που η βραβευμένη με Eisner ιστορία των Scott Snyder και Rafael Albuquerque επιστρέφει με ένα πρώτο τεύχος 40 σελίδων, σκέφτομαι σοβαρά να διορθώσω το λάθος. Κι αν η εκδοτική δεν πουλάει φούμαρα, υποσχόμενη το τέλειο jumping-on point, τότε πρέπει οπωσδήποτε να το διορθώσω.

CHARLES SCHULZ’S PEANUTS: ARTIST’S EDITION HC (IDW, pg. 178 $???)
Ποιος είναι ο μοναδικός λόγος να μην αγοράσει κανείς το artist’s edition του σημαντικότερου (και ίσως καλύτερου) comic strip όλων των εποχών; Μα το να μην υπάρχει τιμή στη σελίδα του στο PREVIEWS, αλλά μόνο ένα εκνευριστικό “$ Please Inquire“. Ευτυχώς αν ψάξεις λίγο βρίσκεις την τιμή, οπότε δικαιολογίες, τέλος!

ALICE IN COMICLAND (IDW, pg. 198, $29.99)
Ναι, είναι αυτό που νομίζεις και είναι καλό! Δημιουργοί μεγατόνων όπως οι Charles Schulz, Walt Kelly, Alex Toth, Dan DeCarlo, Harvey Kurtzman και Jack Davis, καταπιάνονται με την Alice και τη Wonderland, σε ένα ασφαλέστατο στοίχημα για κάθε λάτρη της 9ης Τέχνης.

StrayBullets_Killers_1_CVRSTRAY BULLETS: THE KILLERS #1 (Image, pg. 207, $3.50)
Τώρα που ξέρουμε σε τι αντιστοιχούν τα classified projects της Image, οι φίλοι του STRAY BULLETS έχουν κάθε λόγο να ζητοκραυγάζουν: STRAY BULLETS #41, STRAY BULLETS: THE ÜBER ALLES EDITION (μια έκδοση με τα #1-41), κυρίως όμως το STRAY BULLETS: THE KILLERS #1, το πρώτο τεύχος μετά από σχεδόν οκτώ χρόνια και η αρχή ενός νέου story arc με το οποίο ξεκινάει η νέα, μηνιαία ongoing σειρά.

STARLIGHT #1 (Image, pg. 212, $2.99)
Πριν από 40 χρόνια, ο Duke McQueen έσωσε το σύμπαν. Μετά παντρεύτηκε, έκανε παιδιά, μεγάλωσε, χήρεψε, τα παιδιά του έφυγαν κι έμεινε μόνος. Σήμερα, καλείται να επιστρέψει για την τελευταία μεγάλη περιπέτεια και κάπως έτσι ξεκινάει το πολυδιαφημισμένο Millarworld Universe. Για όποιον “ψήνεται”.

noah-hcREAL HEROES (Image, pg. 216, $3.99)
Μιλάμε για το τέλειο υποκείμενο στα πειράματα του Pavlov: Έχω συνδέσει το σχέδιο του Bryan Hitch με ορισμένες εξαιρετικές υπερηρωικές ιστορίες, και μόλις βλέπω σχέδιό του σε συνδυασμό με spandex, έχω μια ακατανίκητη επιθυμία να διαβάσω την ιστορία! Εσείς που είστε πιο συνειδητοί άνθρωποι (ελπίζω) σκεφτείτε αν το concept έξι ηθοποιών που παίζουν στο μεγαλύτερο κινηματογραφικό superhero franchise της Ιστορίας και αυτή τη φορά καλούνται να σώσουν τον κόσμο στ’ αλήθεια έχει ενδιαφέρον και πράξτε ανάλογα.

ΝΟΑΗ HC (Image, pg. 218, $29.99)
Αυτό είναι το trailer της ταινίας NOAH του Darren Aronofsky, κι αυτό είναι το preview με το σχέδιο του Niko Henrichon για το comic που βασίζεται στην προαναφερθείσα ταινία. Φαίνεται ενδιαφέρον, αλλά μπορεί και να μην είναι. Σεναριακά, γιατί σχεδιαστικά δεν μπορώ να φανταστώ πως θα υπάρχουν αντιρρήσεις.

GREEN PAGES (Δημήτρης Σακαρίδης)

Σχετικά λίγες οι επιλογές από τις πράσινες σελίδες του τρέχοντος PREVIEWS, αλλά ορισμένες από αυτές έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Ας ξεκινήσουμε να τις ανακαλύπτουμε, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση.

magnus_robot_fighter_1MAGNUS: ROBOT FIGHTER #1 (Dynamite Entertainment, pg. 319, $3.99)
Την αγάπη μου για τους Valiant Heroes την έχω εκφράσει ποικιλοτρόπως πάρα πολλές φορές. Ο Magnus είναι η μεγάλη μου αδυναμία, καθώς το MAGNUS #1 εκτός από το πρώτο κομμάτι του Valiant Universe των 90s ήταν και το πρώτο Valiant comic διάβασα πριν από 20 χρόνια.

Ασφαλώς, θα προτιμούσα το property να είχε αποκτηθεί από την νέα Valiant, αλλά η χαρά μου και μόνο που θα υπάρχει και πάλι ένα νέο comic με τον τίτλο MAGNUS ROBOT FIGHTER στα stands είναι τόσο μεγάλη που παραβλέπω οτιδήποτε άλλο. Ακόμη και το ότι συγγραφέας είναι ο hit-or-miss (για μένα) Fred Van Lente.

BUDDY BUYS A DUMP (Fantagraphics Books, pg. 342, $19.99)
Θεωρητικά, δεν θα έπρεπε να το “χρειάζομαι”, καθώς οι ιστορίες που περιλαμβάνει είχαν δημοσιευτεί στα HATE ANNUALS (τα οποία φυσικά και έχω), αλλά από τη μία η διάθεση να στηρίξω οτιδήποτε κάνει ο θεός που ονομάζεται Peter Bagge, και από την άλλη η λεπτομέρεια ότι η συγκεκριμένη έκδοση θα περιέχει και 20 σελίδες νέο υλικό (που θα είναι, μάλιστα, και conclusion στο story), με “υποχρεώνουν” να το αγοράσω. Ελπίζω να κάνετε και εσείς το ίδιο.

young_romance_2YOUNG ROMANCE 2: THE EARLY SIMON & KIRBY ROMANCE COMICS (Fantagraphics Books, pg. 342, $29.99)
Ο πρώτος τόμος είχε κυκλοφορήσει πριν από περίπου δύο χρόνια (αν δεν κάνω λάθος) και μολονότι είχα πάρει γεύσεις από τα romance comics των Joe Simon και Jack Kirby από πολύ παλαιότερα, όταν τον διάβασα (“καταβρόχθισα” είναι ίσως πιο σωστή λέξη) συνειδητοποίησα, για μια ακόμη φορά, το μεγαλείο της συνεργασίας των δύο αυτών δημιουργών. Μιας συνεργασίας που υπό συνθήκες θα μπορούσε να θεωρηθεί σημαντικότερη ακόμη και από αυτή του Kirby με τον Stan Lee. Όχι, φυσικά, σε επίπεδο δημιουργίας χαρακτήρων και διείσδυσης στην pop culture (αν και η δημιουργία του Captain America συναγωνίζεται άνετα τις καλύτερες εμπνεύσεις του διδύμου Lee/Kirby, αφού σε αυτές δεν περιλαμβάνεται ο Spider-Man), αλλά σε επίπεδο δημιουργίας βάσεων και θέσπισης “κανόνων” αυτών που λέμε comic genres. Τα romance comics των Simon και Kirby δεν είναι απλά μεταξύ των καλύτερων δειγμάτων του είδους, αλλά είναι το ίδιο το είδος. Απαραίτητο ανάγνωσμα για οποιονδήποτε ενδιαφέρεται έστω και ελάχιστα για την ιστορία των comics.

Sheena_1_photo_coverSHEENA #1 (Moonstone, pg. 354, $3.99)
Δεν έχω να πω πολλά για το συγκεκριμένο comic. Οι δημιουργοί δε μου λένε σχεδόν τίποτα (με το “σχεδόν” να μπαίνει για λόγους ευγένειας) και η εκδοτική δεν με αφορά εδώ και κάμποσα χρόνια. Παρ’ όλα αυτά, θεωρώ την Sheena ως έναν από τα μεγαλύτερα icons στον κατάλογο των pop culture χαρακτήρων, ίσως όχι στο επίπεδο των Batman, Superman, Spider-Man, Wonder Woman, Homer Simpson, αλλά σίγουρα σε αυτό των Shadow, Captain Marvel, Iron Man, Vampirella, Fox Mulder, κ.λπ. Πέραν αυτού, αποτελεί και προσωπική αδυναμία μου, που με οδηγεί συνήθως να δοκιμάζω οποιοδήποτε νέο (ή παλιό) comic στο οποίο πρωταγωνιστεί. Τέλος, έχει και photo cover με την Irish McCalla (*faint*)…

SILK ROAD TO RUIN (NBM, pg. 355, $19.99)
Αν ξέρετε ποιός είναι ο Ted Rall, σας ενημερώνω απλά πως αυτό είναι το νέο του comic, και, όπως λέει το solicitation είναι κάτι σαν χιουμοριστικό travel guide, προφανώς με κάμποση πολιτική σάτιρα. Όπως και να ‘χει, εφόσον ξέρετε ποιός είναι ο Ted Rall, φαντάζομαι πως τον λατρεύετε και συνεπώς πρέπει να το αγοράσετε. Αν δεν ξέρετε ποιός είναι ο Ted Rall, get schooled και μετά αγοράστε το! Αν, πάλι, ξέρετε ποιός είναι ο Ted Rall και επιλέξετε να μην το αγοράσετε επειδή δεν σας αρέσει η δουλειά του, δεν υπάρχει ελπίδα για εσάς και ειλικρινά λυπάμαι που αναπνέουμε τον ίδιο αέρα (OK, το τελευταίο ήταν λίγο too much. Ας πούμε ότι απλά δεν θέλω να σας ξέρω…).

nemo_the_roses_of_berlinNEMO: THE ROSES OF BERLIN (Top Shelf, pg. 374, $14.95)
Επειδή οι ερημίτες, εκτός από το να δίνουν κάθε λίγο και λιγάκι συνεντεύξεις και να κράζουν συναδέλφους τους, ενίοτε γράφουν και comics, σας ενημερώνω (λες και δεν το ξέρατε ήδη) πως αυτό είναι το νέο LOEG comic του Alan Moore. Φαντάζομαι πως οι περισσότεροι θα το πάρετε και πως οι περισσότερους από τους περισσότερους έχετε ήδη αποφασίσει πως σας αρέσει και θα το υπερασπιστείτε μέχρι τελευταίας ρανίδος του αίματός σας (υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να αστειεύομαι και εδώ. Who can tell?).

HARBINGER: BLEEDING MONK #0 (Valiant Entertainment, pg. 382, $3.99)
Το HARBINGER είναι μάλλον ο καλύτερος από τους τίτλους της Valiant (και αυτό λέει πολλά – δεν είναι όπως όταν λέμε ότι το HAWK & DOVE είναι το καλύτερο artwork του Liefeld), οπότε αυτό το one-shot που απαντάει σε κάποια αναπάντητα ερωτήματα από το ξεκίνημα της σειράς, είναι απαραίτητη αγορά για όσους την ακολουθούν. Οι υπόλοιποι μάλλον πρέπει να ξεκινήσουν από την αρχή.

minor_miraclesWILL EISNER: THE DREAMER (W.W. Norton, pg. 395, $16.95)
WILL EISNER’S MINOR MIRACLES (W.W. Norton, pg. 395, $17.95)
WILL EISNER’S A CONTRACT WITH GOD TRILOGY (W.W. Norton, pg. 395, $35.00)
WILL EISNER READER (W.W. Norton, pg. 395, $16.95)
Ορισμένα εξαιρετικά graphic novels του τεράστιου Will Eisner, σε νέες εκδόσεις, για όσους ενδεχομένως δεν τα έχουν στη βιβλιοθήκη τους. Σε έναν ιδανικό κόσμο, αυτοί θα ήταν μόνο όσοι ξεκίνησαν να διαβάζουν comics τα τελευταία 1-2 χρόνια ή έστω κάποια στιγμή μετά την τελευταία φορά που τα συγκεκριμένα αριστουργήματα ήταν διαθέσιμα στο PREVIEWS…