ONLINE COMICS: ZEN PENCILS

2012-01-31-2-helen-keller-on-friendshipArtist/ Writer: Gavin Aung Than
http://zenpencils.com

Τελευταία, ασχολούμαι ιδιαίτερα με την ευτυχία και την επιτυχία. Τι είναι, πώς μπορούμε να την επιτύχουμε, πού βρίσκεται και πώς μας επηρεάζει; Ψάχνοντας λοιπόν τις πηγές μου, οδηγήθηκα στο καταπληκτικό ZEN PENCILS.

Στο συγκεκριμένο site, ο Αυστραλός cartoonist Gavin Aung Than εικονογραφεί αποφθέγματα σπουδαίων ανθρώπων. Τα comics του χαρακτηρίζονται από δυνατά μηνύματα, σχετικά με την ανθρωπότητα, την ανθρώπινη φύση και τη σπουδαιότητα των καθημερινών επιλογών μας.

Φαντάζομαι ότι θα θέλετε να μάθετε πως οδηγήθηκε εκεί. Δούλευε για οχτώ χρόνια σε μια εταιρεία ως γραφίστας, αλλά ένιωθε τη ζωή του να κυλάει χωρίς νόημα. Όταν το αφεντικό του δεν πρόσεχε, ο Gavin διάβαζε τις βιογραφίες σπουδαίων ανθρώπων, οι οποίοι είχαν πολύ πιο ενδιαφέρουσες δουλειές από τον ίδιο – έτσι τουλάχιστον πιστεύει. Αυτό τον ενθάρρυνε να παραιτηθεί και να αφοσιωθεί στη μεγάλη του αγάπη, τα comics. Το Φεβρουάριο, λοιπόν, του 2012 ανέβασε το πρώτο του δισέλιδο και συνεχίζει με συνέπεια να ανανεώνει το αρχείο του κάθε εβδομάδα.

2012-02-22-GANDHI-the-right-state-of-mindΗ έμπνευση που αντλεί από τα μεγάλα μυαλά του ανθρώπινου είδους είναι ξεκάθαρη και μεταδίδεται άμεσα και αβίαστα με ιδιαίτερα εύστοχο τρόπο. Ωστόσο, οι πηγές του προέρχονται κυρίως από το internet και κάποια panels ίσως να περιέχουν κάποια γραμματικά λάθη. Ο ίδιος, όμως, έχει αυτογνωσία και ζητά συγγνώμη. Επίσης, η εποικοδομητική κριτική είναι καλοδεχούμενη.

Η διάδρασή του με το κοινό του είναι άμεση, αφού μπορεί οποιοσδήποτε να του στείλει ένα quote προς εικονογράφηση. Είναι ανοιχτός σε προτάσεις.

Στις σελίδες του εμφανίζονται αναγνωρίσιμα άτομα, τα οποία έχουν αλλάξει την ιστορία του κόσμου, όπως οι Steve Jobs, Gandhi, Marie Curie, Nelson Mandela, Sylvia Plath, Κωνσταντίνος Καβάφης και πολλοί άλλοι. Κάθε σελίδα είναι πραγματικά ξεχωριστή και έχει δυνατό ηθικό δίδαγμα.

Το σχεδιαστικό του στιλ είναι καρτουνίστικο και απλό, με υπέροχους συνδυασμούς χρωμάτων και σου δίνει αυτή την υπέροχη αίσθηση που μόνο το δισδιάστατο σχέδιο μπορεί να μεταδώσει.

Βέβαια, εκτός από τους ήδη διάσημους επικεντρώνεται και σε απλούς ανθρώπους. Σε αυτούς που υπερβαίνουν – ή όχι – τα όριά τους και αλλάζουν την τροπή των σχέσεών τους με τους άλλους ή επιλέγουν να ζήσουν τη ζωή τους στο έπακρο.

Είναι φανερό ότι ο Gavin Aung Than έχει συνειδητοποιήσει τη δύναμη της επιλογής και της αποφασιστικότητας. Οι ιστορίες του κουβαλούν τη δύναμη της αλήθειας του με εύστοχο σχολιασμό. Φαντάζομαι ότι, μετά από όλα αυτά, έχετε καταλάβει ότι το συγκεκριμένο αποτελεί must read! Το σίγουρο είναι ότι δε θα απογοητευτείτε.