FIRST TIME EVER: AMV

AMVpost_FIΚάποια στιγμή, την περασμένη βδομάδα, η ανθρωπότητα ολόκληρη κινδύνευσε σοβαρά. Ευτυχώς, μια μικρή ομάδα ανθρώπων, ειδικά καταρτισμένοι στην αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων, και προσεκτικά επιλεγμένοι ένας-ένας, για τις μοναδικές τους ικανότητες, έβαλαν στην άκρη τα προσωπικά τους “θέλω” και εργάστηκαν σκληρά, ώστε όλοι εσείς να συνεχίσετε να πλέετε ήσυχα στη θάλασσα του απείρου που ονομάζεται σύμπαν, στο μικρό σας βαρκάκι που ονομάζεται Γη.

Όσο περιμένω να μου έρθει το βραβείο για την πιο κλισέ κοελική παρομοίωση που μόλις έκανα, να σας πω τι παραλίγο να πάθετε εν αγνοία σας, γιατί ήδη βλέπω σταγόνες ιδρώτα να σχηματίζονται στα μέτωπά σας. Μπορεί να είναι, βέβαια, από τον εμετό που ανέβηκε στον οισοφάγο σας, διαβάζοντας την παραπάνω παρομοίωση, αλλά για το καλό της κουβέντας, θα υποθέσω ότι οφείλεται στην περιέργειά σας.

Προετοιμάζοντας το πρόγραμμα των επόμενων ημερών, οι αρχισυντάκτες μας διαπίστωσαν έντρομοι (το έντρομοι το βάζω για το θεατρικό του ζητήματος, γιατί στην πραγματικότητα οι αρχισυντάκτες μας είναι πιο κουλ κι από τους πάγους των πόλων) ότι δεν υπάρχει κανείς διαθέσιμος συντάκτης να γράψει για τη στήλη FIRST TIME EVER. Το να μην ανέβει η στήλη στην ώρα της, ή και καθόλου, θα ήταν μεγάλη τραγωδία, σαφέστατα. Θα θρηνούσαμε θύματα, ενώ δεν αποκλείεται να βρισκόταν κανείς να ιδρύσει μια ΜΚΟ για τα θύματα αυτά και να την δει “entrepreneur”.

Ευτυχώς, όμως, έβαλα εγώ όλους εσάς πάνω από το προσωπικό μου συμφέρον και αντί να περάσω ένα Σαββατόβραδο κάνοντας grinding στο Act III του Inferno, κάθομαι και πληκτρολογώ τούτες τις λέξεις.

–          Και για ποιο θέμα θα γράψεις;
–          Μα για το πρώτο μου AMV, φυσικά!

Σε αυτό το σημείο, θέλω να πω ότι η απάντησή μου αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία, γιατί, σου λέει, πώς μπορεί αυτός να θυμάται ποιο ήταν το πρώτο AMV που είδε ποτέ; Όταν, όμως, αυτό συνοδεύεται από μια ιστορία; Τότε το θυμάσαι, έτσι δεν είναι; Αυτή την ιστορία θα πούμε σήμερα, λοιπόν, καθώς και μερικά άλλα πράγματα για τα AMV γενικότερα.

{Σεις που γνωρίζετε, κάντε λίγο υπομονή. Ακολουθεί basic introduction to AMVs }

Ο όρος AMV, λοιπόν, είναι αρκτικόλεξο (Anime Music Videos) και υποδηλώνει video (duh) αποτελούμενα από κλιπάκια από anime (ξανά duh) επενδυμένα με μουσική (ξανα-μανά duh). Αυτός ο ορισμός είναι κάπως ατελής, γιατί παραλείπει ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της όλης φάσης. Τα AMV είναι πάντοτε φτιαγμένα από fans. Για την ακρίβεια, σχεδόν πάντοτε, αλλά σπάνια θα βρείτε κάποιον να ονομάζει “AMV” κάτι φτιαγμένο από εταιρεία, ή μεγάλο studio.

Από εκεί και πέρα, μπορεί κανείς να μιλάει πολλή ώρα για τις διάφορες “σχολές” και “τεχνοτροπίες” που υπάρχουν στα AMVs. Μπορεί κανείς να βρει από AMVs που δεν είναι τίποτε άλλο παρά τυχαίες σκηνές με μουσική επένδυση, μέχρι AMVs που έχουν σχεδόν ίσο ποσοστό έτοιμων clips, με πρωτότυπη δουλειά. AMVs που είναι απλά ωραία visuals μαζί με τη μουσική, AMVs που το video ταιριάζει με τους στίχους του κομματιού και AMVs που λένε μια εντελώς διαφορετική ιστορία και από το anime από το οποίο προήλθαν, αλλά και από το κομμάτι με το οποίο είναι επενδυμένα. AMVs που φτιάχτηκαν σε μερικές ώρες και άλλα που πήραν μήνες για να ολοκληρωθούν.

Ο θρύλος λέει ότι το πρώτο AMV που φτιάχτηκε ποτέ ήταν με σκηνές από το STAR BLAZERS και το ALL YOU NEED IS LOVE των BEATLES από τον (τότε) 21 ετών Jim Kaposztas, ο οποίος χρησιμοποίησε δύο βίντεο (συσκευές) συνδεδεμένες μεταξύ τους. Αυτό κάπου το 1980. Φυσικά, υπάρχει και ένας άλλος θρύλος, που λέει ότι το πρώτο video τέτοιου είδους (αν και όχι με animation) έγινε από fans του  STAR TREK.

Ένας τρίτος θρύλος λέει ότι το πρώτο AMV που είδε ο γραφών, ήταν αυτό:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=yFMOop9VkDE[/youtube]

Αυτό φτιάχτηκε κάπου το 2000 και όπως μπορείτε να δείτε, η ποιότητα του video είναι μάλλον τραγική. Σε αυτό, να ξέρετε, δεν φταίει το YouTube, αλλά το ότι ο δημιουργός του (Eric) χρησιμοποίησε ως πηγή τα ίδια επεισόδια BERSERK που ο φίλος μου ο Μιχάλης είχε γράψει σε ελεεινά CD Princo (Τα Χειρότερα CD Που Κυκλοφόρησαν Ποτέ™) και μου είχε δώσει να δω. Μέσα σε κάποιο από αυτά τα CD, λοιπόν, ήταν και αυτό το AMV και ο μικρός (τότε) Κώστας ανακάλυψε έναν καινούριο κόσμο.

Εκείνες τις εποχές, οι τρόποι με τους οποίους μπορούσες να έχεις πρόσβαση σε τέτοια πράγματα, ήταν τρεις: α) Να είσαι τυχερός και να βρίσκεσαι κάπου με γρήγορη σύνδεση στο internet (πανεπιστήμιο, εταιρεία, ή Net Café, στη χειρότερη), β) Να ανταλλάσσεις CD με τους φίλους σου, και γ) να περιμένεις να πέσουν όλοι για ύπνο στο σπίτι, ώστε να μπορείς να απασχολείς το τηλέφωνο, ελπίζοντας ότι μέχρι το πρωί θα έχει κατέβει ένα επεισόδιο.

Θυμάμαι ακόμα ένα spindle που είχα, γεμάτο με CD με AMVs, που είχα μαζέψει με πολύ κόπο, και ήμουν αρκετά περήφανος για τη συλλογή μου. Τα περισσότερα, βέβαια, δεν βλέπονταν (λόγω κακής ποιότητας – υπερβολικής συμπίεσης), αλλά ακόμη κι αυτά τα έβαζες που και που να τα βλέπεις. Και επειδή το κόβω να εκτροχιάζεται το post και να μιλάω για “τότε που ο αέρας μύριζε γιασεμί και το κάθε download ήταν πολύτιμο”, λέω να το κόψω εδώ και να επιστρέψουμε στο παρόν, δίνοντάς σας δύο παραδείγματα εξαιρετικών AMV.

Εξαιρετικά, όχι για το θέμα ή το κομμάτι, αλλά γιατί δείχνουν ότι ένα AMV μπορεί να είναι πολλά παραπάνω από μια “απλή” συρραφή αποσπασμάτων από ένα anime. Το πρώτο από τα δύο είναι ένα από τα αγαπημένα μου και, όπως θα διαπιστώσετε, το “βίντεο” είναι παρμένο από το manga και όχι από το anime BERSERK. Παρ’ όλα αυτά, ο δημιουργός του έχει καταφέρει να μην είναι ένα slide show και να του δώσει κίνηση, χρησιμοποιώντας διάφορα εφέ.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=CJW5D7cfeL8[/youtube]

Το δεύτερο ήταν επιλογή του Γιώργου Σακκαλή, με τον οποίο είχαμε μια σχετική κουβέντα, και περιλαμβάνει 49 διαφορετικά anime (!), τα οποία μπορείτε να δείτε αναλυτικά στο site του δημιουργού. Ακόμη κι αν δεν έχετε ασχοληθεί ποτέ με επεξεργασία video και δεν έχετε ακούσει ξανά για το Adobe After Effects, θα διαπιστώσετε ότι η ποσότητα δουλειάς που έχει πέσει σε αυτά τα πέντε λεπτά video είναι τεράστια (από ότι λέει ο ίδιος ο δημιουργός, του πήρε τέσσερις μήνες).

[vimeo]http://vimeo.com/20701788[/vimeo]

Θα ήθελα πάρα πολύ να σας βάλω άλλο ένα AMV, το οποίο ήταν κάποτε σε εκείνο το spindle που λέγαμε παραπάνω και το οποίο θεωρώ εξαιρετικό, αλλά η λύσσα των φραγκοφονιάδικων εταιρειών για τα δήθεν copyright infringements είχε ως αποτέλεσμα αυτό εδώ. Εδώ ανοίγει ένα τεράστιο θέμα, αλλά θα μου επιτρέψετε να το κρατήσω για επόμενο άρθρο, στο οποίο θα μιλήσουμε μόνο για την σχέση AMV και πειρατείας.

Κάτι που ίσως αρκετοί από εσάς δεν γνωρίζετε, είναι ότι και στην Ελλάδα έχουμε AMV κοινότητα. Γι’ αυτό, άλλωστε, είπαμε να δοκιμάσουμε να κάνουμε κι έναν διαγωνισμό AMV, ώστε να δει περισσότερος κόσμος τις δουλειές εκείνων που λιώνουν πάνω από τον υπολογιστή τους, για να φτιάξουν μερικά λεπτά οπτικοακουστικής πανδαισίας.

Σε περίπτωση που αναρωτιέστε, υπάρχουν και AMV με Έλληνες καλλιτέχνες. Ο δημιουργός του συγκεκριμένου (ScorpionP) είναι Σέρβος και έχει κάνει εξαιρετική δουλειά με το κομμάτι της Έλενας Παπαρίζου.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=O5o5QGAFTtc[/youtube]

Μέχρι την επόμενη φορά, να είστε καλά και να προσέχετε τους ύποπτους τύπους στα μπαρ…

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=RHHGIlXWkok[/youtube]