EPIX: Serier För Vuxna

46534-7510-55177-1-epixΥπάρχουν φορές που διαβάζω πράγματα σερφάροντας στο ίντερνετ και χαίρομαι. Άλλες φορές δεν χαίρομαι απλά, αλλά πάρα πολύ!

Γιατί τα λέω τώρα όλα αυτά;

Ο λόγος είναι η απίστευτη σουηδική εκδοτική Epix και η αλέγκρα εκδοτική της δραστηριότητα. Ήταν ένα από τα πράγματα που μου μίλησαν με αναίδεια, αφήνοντας πίσω τις αρτηριοσκληρωτικές πρακτικές που πολλές φορές φαίνεται να υιοθετούν ισχυρές εκδοτικές παραδόσεις, σε Ευρώπη και Αμερική. Και δεν αναφέρομαι στην κεντρική δραστηριότητα των μεγάλων εταιριών, όπως η Marvel ή η Dargaud.

Πρέπει να τονίσω πως η επαφή μου με την Epix είναι σχετικά μικρή και, συνεπώς, η γνώμη και η γνώση μου, χωρίς στερεότατη βάση, παρ’ όλα αυτά πιστεύω πως καλό είναι να τις εκφράσω και να διαβαστούν από τους αναγνώστες της ιστοσελίδας του Comicdom. Είναι πολύ δύσκολο να βρεις πληροφορίες σχετικά με την Epix στο διαδίκτυο. Εκτός από την επίσημη ιστοσελίδα, που είναι στα σουηδικά, και το πολύ καλό website Comicvine, λίγα είναι τα ιντερνετικά sites τα οποία θα μπορούσαν να μας διαφωτίσουν για αυτή την εκδοτική.

Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να πω πως η Epix είναι “η Βαβέλ του βορρά”. Η κύρια “ανατρεπτική” εκδοτική της χώρας, βασικη υπεύθυνη για την εισαγωγή ενήλικων comics στην, τότε, παρθένα σουηδική αγορά, όσον αφορά σε αυτή τη μορφή έκφρασης. Μάλιστα, το κύριο έντυπο, κάτι σαν flagship τίτλος της, ήταν το ομώνυμο EPIX, με υπότιτλο Serier för vuxna, που (νομίζω) μεταφράζεται ως “comics για ενήλικους”.

46533-7510-55176-1-epixΜε την βοήθεια από τον μεταφραστή του google, μπόρεσα να εκμαιεύσω κάποιες πληροφορίες από την ιστοσελίδα της εκδοτικής και ελπίζω να μην παραπληροφορήσω.

Κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 1980, η Epix ξεκίνησε το εκδοτικό της ταξίδι με τις θρυλικά έντυπα EPIX, POX, HEAVY METAL, SAMURAI, INFERNO και πολλά ακόμη. Με την συνεχή τους εστίαση σε σειρές τις οποίες οι περισσότεροι εκδοτικοί οίκοι έβλεπαν ως μη εμπορικές, οι εκδότες της Epix κατάφεραν σχεδόν μόνοι τους να δημιουργήσουν μια νέα, ενήλικη αγορά comics, ενώ το 1993, έδώσαν “βήμα” και στα υπερηρωικά comics, με τις σειρές LOBO, BATMAN και SUPER TEAM. Στις αρχές του 1990, αντιμετώπισαν σοβαρό πρόβλημα με κάποιον μεγάλο διανομέα, που είχε αναλάβει τη διανομή των τίτλων τους, και έτσι οι δραστηριότητες της Epix συρρικνώθηκαν. Παρ’ όλα αυτά κατόρθωσαν και εξέδιδαν κάθε χρόνο ένα μικρό αριθμό τίτλων.

Ένας είναι ο χαρακτηρισμός που μου έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτομαι την Epix: Απενοχοποιημένη. Δεν ξέρω αν από την αρχή υπήρχε αυτή η ποικιλία, αλλά σίγουρα εκεί στα τέλη του 1980 και αρχές του 1990, όλα συμμετείχαν στον εκδοτικό της οργασμό.

Παραθέτω ένα παράδειγμα.

46599-7510-55242-1-epixEPIX, 1 Ιανουαρίου 1991. Οι συντελεστές (πάντα σύμφωνα με το Comicvine): Bill Sienkiewicz, Frank Miller, Jaime Hernandez, Robert Crumb, Rodolfo Torti, Wim Stevenhagen, Yves Chaland, Bill Tidy, Gerrit de Jager, Ralf Konig, Roberto Dal Pra, Tryckstil και Yann.

Αυτό που έχω να παρατηρήσω είναι πως το συγκεκριμένο τεύχος αποτελείται από μια παγκόσμια, ας πούμε, dream team. Από την υπό-mainstream indie αμερικανική σχολή μέχρι την τελείως ανεξάρτητη και τον πρόδρομο της το αμερικανικό underground, και από το αστέρι του γαλλοβελγικού και ανανεωτή της καθαρής γραμμής, Yves Chaland, μέχρι τον πολύ δημοφιλή και καταξιωμένο Ολλανδό Gerrit de Jager, συν-δημιουργό της Familie Doorzon, και τον άξιο γερμανό κομίστα Ralf Konig, αυτό το τεύχος τα έχει όλα. Ό,τι συνέβαινε στον τότε κόσμο της Ένατης τέχνης.

Ακολουθούν κάποια links με comics της Epix. Όποιος κάνει τον κόπο να τα τσεκάρει, είμαι σίγουρος πως δεν θα το μετανιώσει.

http://epix.se/
http://www.comicvine.com/epix/4050-7510/
http://www.comicvine.com/2000/4050-4697/
http://www.comicvine.com/inferno/4050-4706/