PREVIEWS PICKS (FEBRUARY 2014)

Επειδή τον Απρίλη, εκτός από το Comicdom Con Athens 2014, θα υπάρχουν και καινούργια comics, πιστεύουμε πως είναι καλή ιδέα να έχετε από τώρα άποψη για τα πιο ενδιαφέροντα από αυτά, καθώς θα πρέπει να τα παραγγείλετε σύντομα, για να τα έχετε στα χέρια σας σε δύο μήνες. Ο ανυπέρβλητος Θωμάς Παπαδημητρόπουλος, η εκτυφλωτική Βασιλεία Βαξεβάνη και ο αργοπορημένος Κώστας Λαμπρόπουλος, φροντίζουν για την ενημέρωσή σας…

BLUE PAGES (Θωμάς Παπαδημητρόπουλος)

Πάντοτε έχω την εντύπωση πως, όταν αναλαμβάνω να επιλέξω κυκλοφορίες από τις μπλε σελίδες του καταλόγου της Diamond, το κείμενό μου έχει περισσότερη γκρίνια παρά προτάσεις. Και κάθε φορά υπόσχομαι στον εαυτό μου ότι θα κόψω αυτή την κακή συνήθεια. Δεν τα καταφέρνω συχνά, αλλά νομίζω ότι προοδεύω – έστω με baby steps. Όπως και να ‘χει, πάντοτε έχω τη σιγουριά ότι και κάτι καλό θα βρω για να προτείνω και κάτι που θα μου επιτρέψει να γκρινιάξω, να ειρωνευτώ, ή να ξεκινήσω εσωτερικούς γραπτούς μονολόγους, που ενδεχομένως μόνο εγώ καταλαβαίνω. God bless mainstream comics!

ORIGINAL SIN #0 (Marvel Comics, pg. M1, $3.99)
Να με συγχωρήσετε, αλλά θα ξεκινήσω λίγο τεμπέλικα… Το αγαπημένο μου κομμάτι από το να γράφω για τις μπλε σελίδες του PREVIEWS είναι το γεγονός ότι, κατά πάσα πιθανότητα, οι συντελεστές του Newsroom του Comicdom.gr έχουν ήδη γράψει κάτι για τις κυκλοφορίες που συναντώ και δε χρειάζεται να συμπληρώσω τίποτε. Πάρτε, λοιπόν, το σχετικό news item.

amazing-spider-man-1-peter-parkerSUPERIOR SPIDER-MAN #31 / SPIDER-MAN #1 (Marvel Comics, pgM. 2-3, $5.99)
O Peter Parker επιστρέφει στο ρόλο του Spider-Man και όλοι όσοι ήθελαν να δολοφονήσουν τον Dan Slott και να βεβηλώσουν με κάθε τρόπο το πτώμα του, μπορούν να σταματήσουν να ακονίζουν τα μαχαίρια τους. Αυτή είναι η μόνη αξιόλογη πληροφορία που μπορώ να σας δώσω για τα εν λόγω τεύχη, καθώς δεν έχω την παραμικρή ιδέα για το τι συμβαίνει στο τρέχον storyline – παρά μόνο ότι ο Otto Octavius ήταν για αρκετό καιρό ο Spider-Man και ότι τα fanboys κήρυξαν τζιχάντ. (Να μια λέξη την οποία δε θυμόμουν και έπρεπε να επιβεβαιώσω στο Google. Ελπίζω να μη ξεκινήσει να με παρακολουθεί η CIA για αυτό.)

Η τσιμπημένη τιμή, τέλος, οφείλεται στο γεγονός ότι το κάθε τεύχος αποτελείται από 64 σελίδες.

Για να κλείσω με τη Marvel, θα σας αναφέρω ότι μπήκα πραγματικά στον πειρασμό να γράψω και για όλους τους υπόλοιπους #1 τίτλους αυτού του μήνα, όπως ELEKTRA #1, X-MEN LEGACY #1 – αυτός είναι σε σενάριο Claremont, αλλά δεν είμαστε πια στα 90s, για να προσπαθήσω να πείσω τον εαυτό μου ότι έχει σημασία – HULK #1 και INHUMAN #1, μεταξύ άλλων. (Είδα κάπου κι ένα FANTASTIC FOUR #1;) Αλλά μετά σκέφτηκα ότι σε καναδυό μήνες και εγώ θα γράψω πάλι PREVIEWS PICKS και η Marvel θα κάνει reboot στους τίτλους. Οπότε, το αφήνω για τότε. (Η σκέψη αυτή, μάλιστα, μου προκάλεσε απογοήτευση για τους εξής δύο λόγους: και εγώ γράφω πολύ συχνά PREVIEWS PICKS και η Marvel κάνει πολύ συχνά reboots.)

star-wars-rebel-heistSTAR WARS: REBEL HEIST #1 (of 4) (Dark Horse, pg. 60, $3.50)
Οι fans του STAR WARS franchise της Dark Horse προλαβαίνετε να διαβάσετε αρκετές ακόμη ιστορίες, πριν λήξει η συμφωνία ανάμεσα στην εκδoτική και τη νέα ιδιοκτήτρια, Disney. Οι fans του Matt Kindt μάλλον δεν προλαβαίνετε να διαβάσετε καλές ιστορίες του πριν “καεί” από τις δεκάδες εμφανίσεις του σε, mainstream και μη, ongoing και mini σειρές. Πάντως, στο HEIST πρωταγωνιστεί ο Han Solo και τα covers (του Kind, ή του Adam Hughes) είναι όμορφα.

CONAN THE AVENGER #1 (Dark Horse, pg. 76, $3.50)
Άλλος ένας indie δημιουργός που βαρεθήκαμε να βλέπουμε σε mainstream δουλειές είναι ο Fred Van Lente. Κατηγορώ τη Marvel που αναγνωρίζει το ταλέντο τους και μετά τους βάζει να γράφουν σενάρια με τη σέσουλα. Ο Van Lente, πάντως, έχει έξυπνο στιλ γραφής, για το οποίο έχω περιέργεια να δω πώς θα προσαρμόσει στα πρότυπα του Conan.

THE ELTINGVILLE CLUB #1 (Dark Horse, pg. 79, $3.99)
Χαρμόσυνα τα νέα για όλους εμάς τους fans του Evan Dorkin! Μη σας μπερδεύει ο αριθμός #1 στον τίτλο, πρόκειται για one-shot, το οποίο απειλεί να ρίξει την αυλαία στο ELTINGVILLE CLUB, το οποίο γνωρίσαμε μέσω του DORK. Μην το αφήσετε να σας ξεφύγει! Και μετά μπορείτε να κάνετε κόντρα με τους φίλους σας για το ποιοι χαρακτήρες είναι πιο geeky: τα μέλη του Eltingville Club ή το cast του THE BIG BANG THEORY;

BM_ETERNAL_1BATMAN ETERNAL #1 (DC Comics, pg. 89, $2.99)
Ένας ακόμη νέος Bat-title. Χωρίς να έχω άποψη για τους υπόλοιπους, νομίζω ότι αυτός παρουσιάζει νέο ενδιαφέρον, καθώς (εξ όσων κατάλαβα, τουλάχιστον) θα επικεντρώνει στο supporting cast του Σκοτεινού Ιππότη – την αρχή κάνει ο Commissioner Gordon και συγγραφείς όπως οι Scott Snyder (BATMAN, AMERICAN VAMPIRE), John Layman (CHEW) και Tim Seeley (HACK/SLASH). Το σημείο που πρέπει να δώσετε προσοχή είναι το γεγονός ότι πρόκειται όχι για μηνιαία, αλλά για εβδομαδιαία σειρά.

SECRET ORIGINS #1 (DC Comics, pg. 97, $4.99)
Πρόκειται για τη σειρά που παρουσιάζει τα origins των ηρώων του New 52 και η αρχή γίνεται με τους Superman, Supergirl και Robin. Θα υπέθετε κανείς ότι η DC θα έκανε περισσότερο σαματά για αυτή τη σειρά, αλλά δεν έχω αντιληφθεί κάτι τέτοιο και μου κάνει εντύπωση.

VERTIGO QUARTERLY: CYAN #1 (DC Comics / Vertigo, pg. 145, $7.99)
Θυμάστε τι σας έλεγα παραπάνω για τις κυκλοφορίες που έχουν ήδη αποτελέσει θέμα της ειδησεογραφικής κάλυψης του Comicdom.gr; Να ‘ναι καλά ο Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου…

GODZILLA_1GODZILLA HC (DC Comics / Legendary Comics, pg. 162, $19.99)
Σε αυτήν εδώ την επιλογή μου, δεν προβάλλω τόσο τη συγκεκριμένη κυκλοφορία όσο το γεγονός ότι η Legendary Comics τρύπωσε ξανά στις μπλε σελίδες του καταλόγου της Diamond. Αυτό, βέβαια, οφείλεται στη συνεργασία της με τη DC, για την έκδοση του εν λόγω σκληρόδετου τόμου. Ο συγκεκριμένος αποτελεί prequel της ομότιτλης ταινίας που αναμένουμε το Μάιο, στην ίδια λογική που ακολούθησε και το graphic novel PACIFIC RIM: TALES FROM YEAR ZERO.

Ναι, γνωρίζω πολλά για comics που έχουν βασιστεί σε ταινίες που δεν έχω δει ή δε σκοπεύω να δω (έλα τώρα, το GODZILLA θα το δεις και θα χαζογελάς σα παιδάκι – ποιον πας να κοροϊδέψεις;). Πού να σας εξηγώ τώρα…

GREEN PAGES (Βασιλεία Βαξεβάνη)

Να εξηγούμαστε από τώρα για να μην κάνετε μούτρα αργότερα. Αυτό το μήνα είμαι… πώς να το πω; Είμαι ανοιχτοχέρα. Κάποιες από τις επιλογές μου ρέπουν προς το να χαρακτηριστούν μάλλον ακριβούτσικες. Αλλά τί πειράζει; Μπορούμε να είμαστε ανοιχτόχεροι με τα όνειρα και τις επιλογές μας. Ή καλύτερα, οφείλουμε να είμαστε ανοιχτόχεροι. Αλλά αρκετά με τη φιλοσοφία. Ας στρωθούμε στη δουλειά.

LabyrinthJIM HENSON’S LABYRINTH: THE NOVEL HC (BOOM! Studios, pg. 295, $24.99)
Ναι. Ναι. Ναι. Α! Πρέπει να πω και άλλα. Αν δεν έχετε δει την ταινία, δείτε την. Και αφού τη δείτε, ξαναδείτε την. Και εγώ αυτό δε το χάνω. Και ας είναι κομματάκι τσουχτερή η τιμούλα του. Μην μπερδεύεστε, πρόκειται για τη μεταφορά της ταινίας σε βιβλίο, με εξαιρετική εικονογράφηση. Ξεκίνησα ανορθόδοξα, αλλά δε μπορώ να συγκρατήσω τον ενθουσιασμό μου, γιατί απλά είναι μια από τις αγαπημένες μου ταινίες. Άντε. Συγκινήθηκα.

FLASH GORDON #1 (Dynamite, pg. 311, $3.99)
Θεωρείται μια από τις πιο αναμενόμενες ongoing σειρές της νέας χρονιάς και όχι άδικα. Οι περιπέτειες του Ανθρώπου από τη Γη έχουν γαλουχήσει γενιές και γενιές. Για την σειρά αυτή, η Dynamite δεν τσιγκουνεύτηκε καθόλου και μάζεψε μια πραγματικά εξαιρετική ομάδα. Jeff Parker (BATMAN ’66, AQUAMAN), Evan Doc Shaner (DEADPOOL, GHOSTBUSTERS) and Jordie Bellaire (PRETTY DEADLY, CAPTAIN MARVEL). Και για το πρώτο αυτό τεύχος, υπάρχουν πραγματικά ένας σκασμός από variants.

dead lettersDEAD LETTERS #1 (BOOM! Studios, pg. 287, $3.99)
Όταν διάβασα τί περιλαμβάνει η ιστορία αυτής της νέας σειράς, σκέφτηκα αμέσως: “Memento”. Ο Sam Whistler ξυπνάει σε ένα άγνωστο μοτέλ, φοράει ρούχα νοσοκομείου, έχει επιδέσμους και έχει αμνησία. Κάποιοι ύποπτοι τύποι του χτυπάνε την πόρτα, την ίδια ώρα που αυτός δε θυμάται ούτε το όνομά του. Supernatural noir, λέει ο εκδότης. Μμμ…

(MOSTLY) WORDLESS HC (Alternative Comics, pg. 257, $18.95)
Να ξεκινήσω λέγοντας πως εκτιμώ τους έντιμους τίτλους. Δεν είπα ότι είναι και το πιο καλλιτεχνικό πράγμα στον κόσμο, αλλά καμιά φορά είναι υπέροχα λιτό. Έτσι, λοιπόν, αυτό το όμορφο – αν κρίνω από το εξώφυλλο – comic χρησιμοποιεί ελάχιστα το λόγο. Με ένα γρήγορο ψάξιμο, είδα ότι ο δημιουργός είχε απευθυνθεί με επιτυχία στο Kickstarter για να χρηματοδοτήσει το project. Όλο το έργο αποτελείται από μικρά αποσπάσματα στον απίθανό κόσμο της παιδικής φαντασίας και μου αρέσει ήδη!

CLOCKWORK GAME GN (Fiery Studios, pg. 334, $19.95)
Ακόμη ένα επιτυχημένο Kickstarter project που μου κέντρισε το ενδιαφέρον. Πρόκειται για την αληθινή ιστορία του “Τούρκου”, ενός αυτόματου – λέγε με πρόγονο του ρομπότ – που έπαιζε σκάκι. Είχε προκαλέσει μεγάλη εντύπωση στην εποχή του και είχε… συναντηθεί με πολλά πρόσωπα της ιστορίας της Ευρώπης, κατά το 18ο Αιώνα – από τη Μαρία Θηρεσία μέχρι το Ναπολέοντα και τον Βενιαμίν Φραγκλίνο. Μπορείτε να ρίξετε μια ματιά και εδω.

hiddenHIDDEN: CHILD’S STORY OF HOLOCAUST HC GN (First Second, pg. 334, $16.99)
Όμορφο, απλό, γλυκό, τρυφερό. Η Dounia αφηγείται στην εγγονή της πώς, όταν ήταν μικρό κορίτσι, αναγκαζόταν να κρύβεται για να γλυτώσει από τους Ναζί. Μια περιπέτεια μέσα από τα μάτια ενός παιδιού, μια συγκινητική οικογενειακή ιστορία. Έριξα μια ματιά και στο περιεχόμενο και το ερωτεύτηκα. Άσε που η First Second ακόμη δεν έχει καταφέρει να με απογοητεύσει.

THE CIGAR THAT FELL IN LOVE WITH A PIPE GN (SelfMadeHero, pg. 362, $22.95)
Δεν ξέρω ποιος συνέλαβε αυτή την ιδέα – ή μάλλον ξέρω, ο David Camus – αλλά είναι εξαιρετική. Την παραμονή της προβολής της τελευταίας του ταινίας, THE LADY FROM SHANGHAI, ο Orson Welles παίρνει ένα δώρο: ένα κουτί από πούρα. Είναι τα καλύτερα πούρα που έχει δοκιμάσει! Και πώς θα μπορούσε να είναι αλλιώς, αφού τα έχει φτιάξει η Conchita Marquez, ειδική στο τύλιγμα πούρων. Όσο τα καπνίζει, τη σκέφτεται, μια συνήθεια που καθόλου δεν αρέσει στη σύζυγο του Welles, Rita Hayworth. Ε; Ε;

MANGA (Κώστας Λαμπρόπουλος)

Ο ανυπέρβλητος Θωμάς Παπαδημητρόπουλος και η εκτυφλωτική Βασιλεία Βαξεβάνη, φροντίζουν για την ενημέρωσή σας αυτό το μήνα και ο μονίμως, πλέον, αφηρημένος Κώστας Λαμπρόπουλος έρχεται σε δεύτερη φάση, να σας συμπληρώσει την ενημέρωσή σας. Όπως συνηθίζεται τελευταία (κυρίως λόγω της αδυναμίας του Κώστα Λαμπρόπουλου να έχει το PREVIEWS εγκαίρως στα χέρια του), οι επιλογές αυτού του μήνα ανήκουν στη Βασιλεία Βαξεβάνη, με μια guest star εμφάνιση του Θωμά Παπαδημητρόπουλου. Ας δούμε, λοιπόν, τι έχουμε να περιμένουμε τους επόμενους μήνες.

newlonewolfNEW LONE WOLF AND CUB VOL.1 (Dark Horse, pg. 83, $13.99)
Η μεγάλη έκπληξη του μήνα. Κάπου το 2007, οι Kazuo Koike και Hideki Mori αποφάσισαν να γράψουν τη συνέχεια του LONE WOLF AND CUB, η οποία για ένα χρόνο δημοσιευόταν στο περιοδικό JIN, με τον τίτλο SHIN KOZURE OKAMI (NEW LONE WOLF AND CUB). Τα πράγματα, όμως, δεν πήγαν κατά το αναμενόμενο και η σειρά σταμάτησε. Το 2009, όπως διαβάζω εδώ, συνεχίστηκε η σειρά, με διαφορετικό τίτλο (SOSHITE KOZURE OKAMI: SHIKAKU NO KO), στο online περιοδικό KATANA. Αυτό που δεν έχω καταλάβει από το solicitation, είναι εάν η Dark Horse σκοπεύει να εκδόσει μόνο το πρώτο run της σειράς (2007-2008), ή και τα μετέπειτα chapters. Όπως και να ‘χει, είμαι πολύ περίεργος να δω πόσο καλά θα τα καταφέρει ο συνεχιστής του Goseki Kojima. Νομίζω ότι εάν σας άρεσε το LONE WOLF AND CUB, δεν πρέπει να λείπει αυτό εδώ από τη συλλογή σας.

aliceheartsALICE IN THE COUNTRY OF HEARTS: LOVE LABYRINTH OF THORNS (Seven Seas Entertainment, pg. 362, $13.99)
Θυμάστε (που αποκλείεται να θυμάστε, κι εγώ που το είχα γράψει το είχα ξεχάσει και έπρεπε να το ψάξω) κάποια στιγμή, τον περασμένο Απρίλιο, σε ένα PREVIEWS PICKS, που σας είχα πει για το ALICE IN THE COUNTRY OF CLOVER; Που η Αλίκη υποχρεώθηκε από το λευκό κουνέλι να πιει ένα “φάρμακο” και να “συμμετέχει σε ένα παιχνίδι”; Σε αυτό εδώ το one-shot, η Αλίκη έχει ρομαντικές περιπέτειες με τον Julius τον ωρολογοποιό. Ο οποίος, μάλιστα, ωρολογοποιός είναι και fan favorite χαρακτήρας, απ’ ότι διαβάζω. Εάν είστε fan του romantic adventure, εικάζω ότι θα σας αρέσει. Εικάζω μόνο, γιατί δε νομίζω ότι είναι για μένα τούτο εδώ.

artofwindART OF WIND RISES HC (Viz Media, pg. 383, $34.99)
Οτιδήποτε έχει την υπογραφή του Miyazaki είναι εγγυημένο ότι δεν θα απογοητεύσει. Οι fans των ταινιών του, μπορούν να μιλούν για ώρες για το ποιες είναι τα πραγματικά αριστουργήματα και ποιες είναι απλά πολύ καλές, αν και η δική μου εμπειρία έχει δείξει ότι όσο και αν θεωρείς μια ταινία του μέτρια, ή απλά καλή, θα την δεις και θα σου αρέσει και θα την ξαναδείς στην πρώτη ευκαιρία. Έτσι είναι και δεν έχει νόημα να το παλεύεις. Είσαι καλωδιωμένος να αγαπάς τον παππού Miyazaki και όλοι ξέρουμε τι γίνεται όταν προσπαθείς να πας ενάντια στη φύση σου. Εδώ έχουμε ένα art book από την ταινία THE WIND RISES, η οποία βγήκε πέρσι και είναι adaptation του ομώνυμου manga του Miyazaki. Δεν την έχω δει ακόμα, για να είμαι ειλικρινής, αλλά επειδή αυτά που έγραψα παραπάνω ισχύουν, θα πω ότι είναι καλή. Εάν συλλέγετε art books, λοιπόν, θεωρώ ότι σας ενδιαφέρει, μιας και μέσα έχει υλικό από όλα τα στάδια παραγωγής της ταινίας, καθώς και συνεντεύξεις με τους ανθρώπους που εργάστηκαν σε αυτή.

saonovelSWORD ART ON LINE NOVEL VOL.1: AINCRAD (Yen Press, pg. 389, $13.00)
Δεν συνηθίζω να παρουσιάζω novels στο PREVIEWS PICKS, γιατί πολύ απλά δεν είναι manga. Θεωρώ, όμως, ότι εδώ έχουμε μια ειδική περίπτωση, που μπορεί να ενδιαφέρει κάποιους από εσάς. Το SWORD ART ON LINE είναι ένα anime που γνώρισε (και στη χώρα μας, απ’ όσο ξέρω) τεράστια επιτυχία, με φανατικούς οπαδούς. Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από ένα παιχνίδι MMORPG εικονικής πραγματικότητας (ή VMMMORPG για να τερματίσουμε τα αρχικά), στο οποίο οι παίκτες παγιδεύονται στον εικονικό κόσμο του παιχνιδιού. Όπως συμβαίνει με πολλά manga και anime, όλα ξεκίνησαν από μια σειρά νουβέλες (light novels, όπως συνηθίζεται να αποκαλούνται) και μετέπειτα βρήκαν το δρόμο τους προς τις οθόνες μας. Εδώ έχουμε την πρώτη νουβέλα της σειράς, για την οποία δεν έχω την παραμικρή άποψη, αλλά εάν δεν σας φτάνει το anime και το manga, μπορείτε να δοκιμάσετε και αυτό για επιπλέον δόση SAO.