REVELATIONS #1

revelations1Writer: Paul Jenkins
Artist: Humberto Ramos
Boom Studios

Διαφθορά και ίντριγκα στο Βατικανό. Ένας ύποπτος θάνατος. Ένας άθεος, μανιώδης καπνιστής, detective. Άφθονη βροχή. Αν τα παραπάνω έχουν γνώριμο αέρα, μη σπεύσετε να πείτε πως αυτά σας τα ‘παν κι άλλοι και ψάξτε στα βάθη της βιβλιοθήκης σας. Το REVELATIONS έρχεται, από την Boom!, για δεύτερη φορά στα χέρια μας, σχεδόν μια δεκαετία μετά την πρώτη του έκδοση από την Dark Horse. Παραμένει, όμως, απολαυστικό.

Ο Charlie Northern είναι, πάνω απ’ όλα, μίζερος. Μόνος του, σε ένα διαμέρισμα σκονισμένο, σκοτεινό και φορτωμένο με παλιά πράγματα. Αδυνατεί να νικήσει τους εθισμούς του και παθιάζεται με τις θεωρίες συνωμοσίας. Είναι αστυνομικός της Scotland Yard και ορκισμένος άθεος, αλλά πρωτίστως, μίζερος, μην ξεχνιόμαστε. Ένας παιδικός του φίλος, που είναι πλέον ιερέας στο Βατικανό, εισβάλει κάποιο βράδυ σπίτι του και τον παρασύρει σε μια περιπέτεια. Του ζητάει να διαλευκάνει τον θάνατο του άντρα που επρόκειτο να διαδεχθεί τον ετοιμοθάνατο πάπα. Έναν θάνατο που οι αρχές του Βατικανού δείχνουν να αγνοούν προκλητικά.

Όντως, το REVELATIONS δεν δίνει την αίσθηση του πρωτότυπου. Διαβάζοντάς το, σου έρχονται στο μυαλό δεκάδες άλλα παρόμοια πράγματα. Ίσως τα εννιά χρόνια που έχουν περάσει από τότε που γράφτηκε, η ιστορία να ήταν καθοριστικά για το πως την εκλαμβάνει σήμερα το κοινό. Ίσως την πρώτη φορά να φαινόταν πιο καινούριο, αν και για αυτό ακόμη διατηρώ τις επιφυλάξεις μου. Παρ’ όλα αυτά, η ιστορία φαίνεται ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, και οι χαρακτήρες, αν και υπερβολικά στιλιζαρισμένοι, έχουν την απαραίτητη γοητεία για να σε κρατήσουν. Το μυστήριο που χτίζεται πίσω από τον (ποιόν πας να κοροϊδέψεις, αστυνομικέ του Βατικανού!) φόνο του ιερέα, έχει την κλασική αίσθηση θρησκευτικού σκανδάλου, με όσα υπόσχεται αυτό.

revelations2Ο Humberto Ramos έχει κάνει εκπληκτική δουλειά στο σχέδιο του REVELATIONS. Εξαιρετική λεπτομέρεια και βάθος, σε ένα σχέδιο με έντονα καρτουνίστικο στυλ, ένας δύσκολος συνδυασμός, που όμως φαίνεται να βγαίνει αβίαστα, στην προκειμένη περίπτωση. Η βροχή, ή το ημίφως, επιβάλλουν, στο μεγαλύτερο μέρος του τεύχους, την απαραίτητη ατμόσφαιρα, χωρίς να κουράζουν ιδιαίτερα. Στις λίγες περιπτώσεις μέσα στο τεύχος, που η ατμόσφαιρα λειτουργεί εις βάρος της ιστορίας, σε κάποια παραφορτωμένα, ή υπερβολικά σκοτεινά, panels, ο Ramos χρησιμοποιεί διάφορα τεχνάσματα για να τραβήξει την προσοχή του αναγνώστη εκεί που τη θέλει, τα οποία στέφονται, συνήθως, αν και όχι πάντα, με επιτυχία.

Το REVELATIONS είναι δουλειά που αξίζει σίγουρα μία ή και δύο αναγνώσεις. Αφιερώστε του λίγο από το χρόνο σας και θα σας κερδίσει. Ακόμη και όσοι εξ υμών εκνευρίζεστε και μόνο στην ιδέα ότι η ιστορία διαδραματίζεται στο Βατικανό, έχει να κάνει με θρησκεία, ή με μυστηριώδεις κρύπτες κάτω από ιερά, θα βρείτε – μάλλον – πολύ ενδιαφέρον το σχέδιο και την ατμόσφαιρά του, και ίσως, λέω ίσως, να αποφασίσετε να κάνετε μια εξαίρεση για χάρη του μίζερου κυρίου Northern.