UNDERTOW #1

undertow1-covA-webWriter: Steve Orlando
Artist: Artyom Trakhanov
Image Comics

Ξεκάθαρα, έχοντας το ομορφότερο artwork που συνάντησα τελευταία, το UNDERTOW, η νέα ongoing σειρά της Image, μας διηγείται την ιστορία των Αtlanteans (γέννημα-θρέμμα Ατλαντίδας). Οι Αtlanteans είναι ένα εξελιγμένο, νοητικά και πολιτισμικά, είδος που ζει στα βάθη της θάλασσας.

Όλα ξεκινάνε όταν γίνεται μία επίθεση και η θάλασσα βάφεται κόκκινη. Ο Redum Anshargal, πρωτεργάτης της επίθεσης, είναι κάτι σαν μύθος για τους Αtlanteans. Αφού σφαγιάσει λίγο… λαό, δίνει την ευκαιρία στον Ukinnu Alal, που είναι κι ο κεντρικός χαρακτήρας και ο διηγητής της ιστορίας μας, να πάει μαζί του. Ανακαλύπτουμε ότι η υποθαλάσσια ζωή κρύβει μία κοινωνία κορεσμένη, καθωσπρέπει, χωρίς ελευθερίες ή ιδανικά κι ότι ο Redum Anshargal δεν είναι τόσο badass όσο μπορεί να δείχνει (όχι, εντάξει, είναι). Έχει φτιάξει μία πόλη στη στεριά, που ουσιαστικά αντιπροσωπεύει την ελευθερία, και ξεφεύγει από όλα τα δεσμά που έχει δημιουργήσει η ζωή κάτω από τη θάλασσα. Το μόνο πρόβλημα: η αναπνοή. Η περιπέτεια ξεκινάει με την αναζήτηση των μυθικών αμφιβίων, με σκοπό την εύρεση φυσικού τρόπου αναπνοής στην ξηρά.

2014-03-08_10h40_30
Όπως καταλάβετε, το πρώτο τεύχος είναι γεμάτο με πληροφορίες και σε εισάγει για τα καλά στον υδάτινο αυτό κόσμο. Αυτό, φυσικά, του προσδίδει αρκετό density για πρώτο τεύχος. Είναι από αυτά τα τεύχη που θα πρέπει να ξαναγυρίσεις μια-δυο σελίδες για να σιγουρευτείς ότι, ναι, δάμασες το story! Άποψη μου είναι ότι παραήταν βαρύ, μιας και θα μπορούσε να εμβαθύνει με άλλους τρόπους: είτε σε επόμενα τεύχη είτε με διάφορα storytelling tricks. Το lettering, από την άλλη, δε βοηθάει καθόλου την κατάσταση, μιας κι έχουν γίνει επιλογές που σε μερικά σημεία δυσκολεύουν την ανάγνωση και σε άλλα δεν είσαι σίγουρος για το ποιος είπε τι. Κατά βάθως, όμως, αυτά είναι minor πραγματάκια για ένα story άκρως ενδιαφέρον, περιποιημένο, με ένα σωρό κοινωνικοπολιτικά μηνύματα και καρπούς που μπορούν να δώσουν πολύ πολύ ζουμί στη συνέχεια.

2014-03-08_10h41_02Artyom Trakhanov, όποιος κι αν είσαι, κατάφερες να μπεις στην καρδιά μου. Συνοπτικά, το artwork είναι: υπέρτατο, πανέμορφο, προσεγμένο, δυναμικό, designάτο, με pop παλέτα και οπτικά άρτιες και εντυπωσιακές σελίδες. Σε πολλά σημεία, φαίνεται αρκετά γρήγορο με βίαιες πινελιές και sexy dry-brush καταστάσεις, ενώ όπου πρέπει είναι πιο μαζεμένο/ προσεγμένο. Το κερασάκι είναι σίγουρα το coloring, το οποίο έχει πολύ όμορφες pulp χρωματικές αντιθέσεις. Το μέγα επίτευγμα, όμως, είναι ότι κάθε σελίδα ξεχειλίζει από ατμόσφαιρα.

Προσωπικά, θα πιστέψω στο story όπως πιστεύω στο αγαπημένο, πλέον, artwork και θα διαβάσω σίγουρα και το επόμενο τεύχος. Give it a shot, αξίζει.