SNAPSHOT REVIEWS 27-03-14

Snapshot Reviews: Σύντομα reviews για πρόσφατα comics που τράβηξαν την προσοχή μας. Πρώτα τεύχη, σειρές που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και λιγότερο προβεβλημένες δουλειές που αξίζει να προσέξετε.

MsMarvel2MS. MARVEL #2
Writer: G. Willow Wilson
Artist: Adrian Alphona
Marvel Comics

Και ενώ όλοι χαρήκαμε που η παρουσία μιας μουσουλμάνας υπερηρωίδας θα χαρίσει στο Marvel Universe το απαραίτητο diversity, προσωπικά βρίσκω ξεκαρδιστικό το ότι για να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις της, η Kamala πρέπει πρώτα να μεταμορφωθεί σε λευκή.

Πέρα από αυτή τη μικρή λεπτομέρεια, όμως, η ευκαιρία να ξαναδούμε καινούργιο origin story στο Marvel Universe είναι ανεκτίμητη, ενώ και η εικονογράφηση είναι διαφορετική από το συνηθισμένο superhero comic, γεγονός που επικροτώ.

Οπότε, έχουμε συμπαθέστατη πρωταγωνίστρια, φρέσκο story, όμορφη εικονογράφηση. Τί μπορεί να χαλάσει το τεύχος; Μια λέξη: decompression. Μιλάμε για ένα τεύχος στο οποίο, χωρίς υπερβολή, δεν γίνεται απολύτως τίποτα! Δεν θα διαμαρτυρηθώ, όμως, καθώς η σειρά, σε γενικές γραμμές, φαίνεται ενδιαφέρουσα και ελπίζω ότι στα επόμενα τεύχη θα βελτιωθεί.

Legenderry3LEGENDERRY:A STEAMPUNK ADVENTURE #3
Writer: Bill Willingham
Artist: Sergio Fernandez Da Vila
Dynamite

Αν μη τι άλλο, ο Bill Willingham έχει αποδείξει πως ξέρει να χειρίζεται χαρακτήρες άλλων δημιουργών. Το LEGENDERRY είναι ένας τίτλος με πρωταγωνιστές τους χαρακτήρες της Dynamite (Green Hornet, Vampirella και Red Sonja, για να αναφέρω μερικούς ενδεικτικά), σε ένα steampunk παράλληλο σύμπαν, όπου όλοι, ανεξαιρέτως, φορούν γυαλιά οξυγονοκόλλησης.

Πρέπει να παραδεχτώ ότι δεν έχω ιδιαίτερη εξοικείωση με την Dynamite και αναγνωρίζω ελάχιστους από τους χαρακτήρες που συμμετέχουν, αλλά παρ’ όλα αυτά, το LEGENDERRY παρουσιάζει ενδιαφέρον. Η πλοκή έχει την απαραίτητη ίντριγκα που οφείλει να έχει κάθε ψευδο-Βικτωριανό setting που σέβεται τον εαυτό του και, στον τομέα της εικονογράφησης, η δουλειά του Da Vila είναι αρκετά καλή, ιδίως στις σκηνές δράσης.

Δεν θα έλεγα ότι το συστήνω ανεπιφύλακτα, αλλά, αν σας αρέσει το steampunk, ή ο Willingham, ή και τα δύο, ρίχτε του μια ματιά.

Sex Criminals5SEX CRIMINALS #5
Writer: Matt Fraction
Artist: Chip Zdarsky
Image Comics

Το SEX CRIMINALS είναι comic της κατηγορίας “δεν ξέρω αν μου αρέσει, αλλά, διάολε, θέλω να δω πού το πάει”. Τα βασικά τα κάλυψε η Μαρία Κοζάρη Μελά, αλλά ας κάνουμε μια ανακεφαλαίωση: Οι δύο πρωταγωνιστές μας, η Suzie και ο Jon, έχουν μια ιδιαίτερη υπερδύναμη. Όταν έρχονται σε οργασμό, η ατμόσφαιρα γεμίζει λάμψεις, α λα J.J. Abrams, και ο χρόνος σταματά. Σοβαρά. Παρ’ όλα αυτά, όμως, η αναπάντεχα ώριμη προσέγγιση σε θέματα που αφορούν το σεξ, κερδίζει αρκετούς πόντους για τον τίτλο (όχι ότι περίμενα τον Fraction να αρχίσει να πετάει καφρίλες στα μισά της σειράς, αλλά και πάλι).

Στα τεύχη που ακολουθούν, οι δύο πρωταγωνιστές αποφασίζουν να χρησιμοποιήσουν την υπερδύναμή τους για να ληστέψουν μια τράπεζα, ώστε να σώσουν τη βιβλιοθήκη όπου δουλεύει η Suzie. Το πρόβλημα είναι ότι κάποιος σκοπεύει να τους εμποδίσει…

Και όπως είπα, ακόμη δεν ξέρω αν μου αρέσει. Θα δείξει.

Fables138FABLES #138
Writer: Bill Willingham
Artist: Russ Braun
DC Comics (Vertigo)

138! Μπαίνουμε στην τελική ευθεία για φινάλε, λοιπόν (η σειρά τελειώνει στο 150), και όταν στο εξώφυλλο βλέπεις τον Gepetto να στρίβει αυτάρεσκα το μουστάκι του, καταλαβαίνεις ότι τα πράγματα είναι άσχημα.

Τώρα που η σειρά φτάνει στο τέλος της, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να ανατρέξετε σε παλιότερα τεύχη και να δείτε πόσο πολύ έχει βελτιωθεί η ποιότητα της γραφής του Willingham από τότε.

Σχετικά με τον Gepetto και το συγκεκριμένο τεύχος, τώρα, φαίνεται πως ο Willingham αποφάσισε να ξαναφέρει τον πιο αναπάντεχο “κακό” των comics στο προσκήνιο, προετοιμάζοντας το έδαφος για το τέλος. Προσωπικά, του έχω εμπιστοσύνη.

EastOfWest10EAST OF WEST #10
Writer: Jonathan Hickman
Artist: Nick Dragotta
Image Comics

Λοιπόν, κατέληξα. Όσον αφορά στην mainstream αγορά, η Image είναι ότι καλύτερο υπάρχει αυτή τη στιγμή.

Η αλήθεια είναι ότι ήμουν λίγο διστακτικός με τα πρώτα τεύχη του EAST OF WEST. Είναι όλη αυτή η ιστορία με τους τέσσερις καβαλάρηδες της Αποκάλυψης, που έχει ειπωθεί υπερβολικά πολλές φορές για να παρουσιάσει κάποιο ενδιαφέρον. Και κάπου εδώ, έρχεται το “αλλά”.

Ο Hickman απλά κεντάει, αποδεικνύοντας ότι (μάλλον δυστυχώς, αλλά το αποτέλεσμα παραείναι καλό για να γκρινιάξω) δεν έχει τόση σημασία τι ιστορία λες, αλλά το πώς τη λες.

Στο δέκατο τεύχος του EAST OF WEST, ο Θάνατος συνεχίζει την αναζήτηση του χαμένου γιου του, η πλοκή “δένει” περισσότερο και πλέον έχουμε μια αρκετά σαφέστερη εικόνα του τι γίνεται. Για εκτενέστερο review των πρώτων τευχών, σας παραπέμπω στον Αντώνη Σουβατζή, προσθέτοντας μόνο ότι δεν πρέπει να σας αποθαρρύνει η γραφή του Hickman. Όταν αρχίσετε να βγάζετε νόημα, το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει.