DC ANIMATED UNIVERSE #4: JUSTICE LEAGUE & JUSTICE LEAGUE UNLIMITED

Jlfounding

Φίλες, φίλοι, geeks, fans και λοιπό Internet, μετά από ένα (μεγάλο) διάλειμμα, το ταξίδι μας στο DC Animated Universe συνεχίζεται! Στα πρoηγούμενα μέρη του αφιερώματος μας, ασχοληθήκαμε με το BATMAN: THE ANIMATED SERIES, το BATMAN BEYOND και το SUPERMAN: THE ANIMATED SERIES.

Και ναι λοιπόν, ήρθε η ώρα για την JUSTICE LEAGUE!

JUSTICE LEAGUE

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=MXph0arElKs[/youtube]

Το 2001, λοιπόν, μετά από τον Batman και τον Superman, η θρυλική ομάδα που αποτελείται από τους Paul Dini, Bruce Timm και Alan Burnett, αποφάσισε να φτιάξει μία καινούργια animated σειρά, στην οποία θα πρωταγωνιστούσε η Justice League. Ένα πολύ φιλόδοξο εγχείρημα, καθώς δεν θα είχαν να κάνουν με έναν πρωταγωνιστή, αλλά με επτά.

Η ομάδα αποτελείται από τους Superman, Batman, Wonder Woman, Flash (Wally West), Green Lantern (John Stweart), Martian Manhunter (J’on J’onnz) και Hawkgirl (Shayera Hol).

Ο Tim Daly, ο οποίος ήταν ο voice actor του Supes, αντικαταστάθηκε από τον George Newbern, o Kevin Conroy επέστρεψε ως Batman, η Susan Eisenberg ανέλαβε την Wonder Woman. O Michael Rosenbaum (ο οποίος έπαιξε τον Lex Luthor στο Smallville) έκανε την φωνή του Flash, ο Carl Lumbly και ο Phil LaMarr ήταν, αντίστοιχα, ο Martian Manhunter και ο Green Lantern, ενώ, τέλος, η Maria Canals ήταν η φωνή της Hawkgirl.

tumblr_m57dcrI0V91qhuwm0

Η πρώτη σεζόν (2001-2002) ξεκινά με μία εισβολή εξωγηίνων στη Γη, όπου οι ήρωες μας ενώνουν τις δυνάμεις τους για να τους σταματήσουν και ταυτόχρονα να σώσουν τον Martian Manhunter, ο οποίος γίνεται μέλος της νεοσύστατης ομάδας. Ο Bruce Wayne/Batman χρηματοδοτεί την κατασκευή του Watchtower, ενός διαστημικού σταθμού/φρούριου το οποίο θα αποτελέσει την βάση της ομάδας, η οποία βαφτίζεται “Justice League” από τον Superman.

Το εναρκτήριο επεισόδιο (όπως και το φινάλε) της πρώτης σεζόν χωρίζεται σε 3 μέρη, και όλα τα υπόλοιπα επεισόδια σε 2. Η δεύτερη σεζόν (2003-2004) συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο, με την εξαίρεση του επεισοδίου “Comfort and Joy”, που είναι αυτοτελές.

JLU_Justice-League

Όπως είναι αναμενόμενο, στις πρώτες δύο σεζόν βλέπουμε τις σχέσεις, φιλίες και εντάσεις που υπάρχουν ανάμεσα στα μέλη της ομάδας, με κυριότερες εξελίξεις τα ειδύλλια που αναπτύσσονται ανάμεσα στον Batman και την Wonder Woman καθώς και στον Green Lantern και την Hawkgirl. Ακόμα βλέπουμε την μοναξιά και την απομόνωση του Martian Manhunter, που προσπαθεί να καταλάβει την ανθρωπότητα, όντας ο τελευταίος του είδους του πάνω σε έναν ξένο πλανήτη.

Επίσης, οι Justice Lords (η Justice League μίας εναλλακτικής πραγματικότητας) προσπαθούν να καταλάβουν την Γη, ένα γεγονός το οποίο θα έχει αντίκτυπο και συνέπειες μέχρι και στη συνέχεια της σειράς, το JUSTICE LEAGUE UNLIMTIED. Στο φινάλε της δεύτερης σεζόν, έχουμε την εισβολή των Thanagarians, οι οποιοί είναι η πολεμοχαρής φυλή στην οποία ανήκει η Hawkgirl, με αποτέλεσμα μεγάλες και σημαντικές εξελίξεις, από την οποία η Λεγεώνα δεν βγαίνει αλώβητη.

Φυσικά, υπάρχει μία πληθώρα εμφανίσεων από υπερήρωες και villains της DC και στις δύο πρώτες σεζόν, κάτι που όχι απλά θα συνεχιζόταν, αλλά θα πολλαπλασιαζόταν στην συνέχεια…

JUSTICE LEAGUE UNLIMITED

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=wb5wZ7ZPXdA[/youtube]

Το 2004, ξεκίνησε το sequel του JUSTICE LEAGUE, το JUSTICE LEAGUE UNLIMITED. Αν η αρχική σειρά ήταν φιλόδοξη, τότε το UNLIMITED ήταν ένα τιτάνιο project, καθώς η ομάδα δεν περιορίζεται στους αρχικούς 7. Αυτή τη φορά, στη σειρά εμφανίζεται σχεδόν όλο το σύμπαν της DC, μία πλειάδα από ήρωες και κακούς, άλλοι αρκετά γνωστοί και άλλοι σχεδόν άγνωστοι στο ευρύτερο κοινό.

Μετά από τα γεγονότα του “Starcrossed”, του φινάλε του JUSTICE LEAGUE, η Λεγεώνα βρίσκεται σε αναδιοργάνωση. Τα επτά αρχικά μέλη είναι γνωστοί και ως τα “Ιδρυτικά Μέλη” και μέσα από το νέο Watchtower αναθέτουν αποστολές στους διάφορους υπερήρωες, που είναι πλέον μέλη της εκτεταμένης Justice League, η οποία λειτουργεί σε παγκόσμια κλίμακα. Στο πρώτο μόνο επεισόδιο έχουν cameo εμφανίσεις περισσότεροι από 50 υπερήρωες.

1200

Η σειρά κράτησε για τρεις σεζόν, μέχρι και το 2006. Κατα τη διάρκειά της, μεταξύ άλλων γεγονότων, δημιουργείται το Cadmus Project, καθώς μετά τη μάχη ενάντια στους Justice Lords, η ανθρωπότητα δεν εμπιστεύεται τυφλά πλέον τους υπερήρωες, ενώ βλέπουμε καθώς και τις συνέπειες αυτής της διαμάχης. Βλέπουμε επίσης τη συμμαχία του Lex Luthor και του Brainiac ενάντια στην JL. Ακόμα, ιδρύεται η Secret Society, η οποία είναι μία οργανωμένη ομάδα από super-villains, υπό την αρχηγία του Lex Luthor, και την επερχόμενη εισβολή του Darkseid στην Γη. Στο τέλος της δεύτερης σεζόν (2004-2005) το τελευταίο επεισόδιο με τίτλο “Epilogue” λειτουργεί ως φινάλε στη σειρά “BATMAN BEYOND”.

Όπως είναι φυσικό, η σειρά δεν επικεντρώνει αποκλειστικά τους αρχικούς επτά, αλλά σε μία πολύ μεγαλύτερη γκάμα χαρακτήρων, καλών και κακών. Βέβαια, αρκετοί από αυτούς εμφανίζονται σχετικά λίγο, μιας και αν αφιερώναν χρόνο σε όλους, τότε η σειρά θα έπαιζε ακόμα (δεν θα με χαλούσε καθόλου). Το JUSTICE LEAGUE UNLIMITED είναι το ιδανικό sequel, καθώς κάνει τα πάντα μεγαλύτερα και καλύτερα, χωρίς να θυσιάζει κάτι από τα θετικά στοιχεία του JUSTICE LEAGUE.

JUSTICE FOR ALL

Η όλη μεταφορά της Justice League στην μικρή οθόνη, έμοιαζε απίστευτα δύσκολη. Κι όμως, όχι μόνο η προσπάθεια στέφθηκε με επιτυχία, αλλά είναι μία εξαιρετική σειρά (ουσιαστικά, παρ’ όλο που μιλάμε για δύο σειρές, πρόκειται για μία), πλούσια σε περιπέτεια, καλές ιστορίες, δραματικό υπόβαθρο και πολύ πιστή στα comics. Σε σχέση με παλιότερες DC animated σειρές, υπάρχει μεγαλύτερη έμφαση σε ιστορίες που έχουν να κάνουν με επιστημονική φαντασία, μαγεία και εναλλακτικές πραγματικότητες.

Justice_League_Justice_League_Unlimited3

Η σκηνοθεσία και το voice acting είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα, όπως άλλωστε είναι συνηθισμένο στο DC Animated Universe. Οι ιστορίες, τόσο οι αυτοτελείς όσο και οι μεγαλύτερες, είναι πολύ καλές, με μερικές από αυτές να είναι μεταφορές από κλασικά comic arcs. Το σενάριο είναι πολύπλοκο, χωρίς να καταντά μπερδεμένο, και αρκετά σκοτεινό και έξυπνο. Ειδικά ο χειρισμός των σχέσεων μεταξύ των χαρακτήρων είναι υποδειγματικός για το είδος – το ότι είναι ομάδα δε σημαίνει πως δεν υπάρχουν συμπάθειες, αντιπάθειες, κόντρες και γενικότερα μη απλοϊκές διασυνδέσεις. Βλέπουμε την ομάδα, όχι εξ’ αρχης δεμένη, αλλά να χτίζεται σιγά-σιγά. Επίσης, υπάρχει μία πολυ καλή αίσθηση του continuity, καθώς διάφορα συμβάντα αναφέρονται και έχουν, όπως είπαμε, συνέπειες σε μετέπειτα επεισόδια.

Θα πρέπει να αναφέρω το εξαιρετικό soundtrack και στις δύο σειρές, καθώς και τα θρυλικά πλέον intro (τα οποία μπορείτε να δείτε παραπάνω) της κάθεμίας. Στο JUSTICE LEAGUE, έχουμε ένα κατ’ εξοχήν “ήρωϊκό” soundtrack, ενώ στο JUSTICE LEAGUE UNLIMITED, συνδυάζεται με μπόλικη δόση ροκ!

2671171-jlu

Θα ήταν παράλογο να σας αναφέρω τους χαρακτήρες που εμφανίζονται και τα καλά επεισόδια κατά την διάρκεια των δύο αυτών σειρών, καθώς θα έπρεπε το άρθρο αυτό να είναι πολύ μεγαλύτερο. Το μόνο που μπορώ να πω είναι πως, αν σας αρέσει η DC, οι υπερήρωες της, ή απλά οι υπέροχες σειρές που αποτελούν ένα μοναδικό μείγμα δράσης, χαρακτήρων, ιστορίας και ποικιλίας, και φυσικά τα comics, τότε εδώ θα βρείτε έναν animated παράδεισο. Με άλλα λόγια, αν δεν το έχετε δει, κάντε το οπωσδήποτε (όπως πάντα στα αγγλικά, η στα αγγλικά με υπότιτλους, αφού η Ελληνική μεταγλώττιση είναι απλά τραγελαφική).