MARKET WATCH: AfterCon Variant Edition

Λίγες – δύο actually – μόνο μέρες μετά το μοναδικό – για φέτος τουλάχιστον – ελληνικό φεστιβάλ comics (το Comicdom Con Athens αν έχετε ακουστά), το MARKET WATCH επιστρέφει, μετά από τρεις εβδομάδες, στο Comicdom.gr, το site απ’ όπου προέρχεται το προαναφερθέν φεστιβάλ, με ένα special installment, κυρίως λόγω του αφιερώματός του στα Variant covers – στην αντίστοιχη κατηγορία – και της απίστευτα μεγάλης χρήσης ανούσιων παρενθετικών/συμπληρωματικών προτάσεων – με τη συντακτική έννοια οι προτάσεις κι όχι το “να προτείνω καφέ, μανάρι μου, ή θα φάω πάλι άκυρο;” είδος…

Top Of The World709744

Βγήκαν, λοιπόν, οι πωλήσεις του Μαρτίου, και μάθαμε πως η Marvel πήγε πολύ καλύτερα από την DC, και κάποια #1 τεύχη της πήγαν, περιέργως, πολύ καλά. Διότι μη μου πείτε πως περιμένατε να είναι στην πρώτη δεκάδα το DAREDEVIL και το SILVER SURFER, πόσο μάλλον να έχει πουλήσει το MOON KNIGHT #1 58 χιλιάδες αντίτυπα και το δεύτερο Annual του SUPERIOR SPIDER-MAN, 59! Βέβαια, πρέπει να έχουμε υπ’ οψη μας πως αυτό το μήνα τα νούμερα πέφτουν αρκετά απότομα από τις πρώτες κιόλας θέσεις, και στις 100 χιλιάδες είναι μόνο το πρώτο. Αυτό ισοδυναμεί με έναν χαμηλών τόνων μήνα, φυσικά, που ρίχνει αρκετά χαμηλά άλλα ανοίγματα νέων σειρών, όπως το IRON PATRIOT (θέση #64) κι ακόμα χειρότερα δύο Avengers titles, τα SECRET AVENGERS (#56) και AVENGERS UNDERCOVER (#63), οπότε καταλήγυμε πως η πολύ μυστικοπάθεια βλάπτει.

Τέλος, να αναφέρω απλά πως αν και μιλάμε για 517 αντίτυπα και τη θέση #280 στα TPB, είναι αρκετά ενδιαφέρουσα πληροφορία η επανεμφάνιση, απ’ το πουθενά, του παμπάλαιου EARTH X του Alex Ross, του οποίου η έκθεση που είδα στο Παρίσι και για την οποία θα ανεβάσω παρουσίαση ήταν γαμάτη. (Πώς τα συνδυάζω τόσο τέλεια, απορώ κι εγώ με τον εαυτό μου!)

batman29p4

Prince Variant

Για τα επόμενα… τρία(;) – θα δείξει – MARKET WATCH θα ασχοληθούμε περισσότερο αναλυτικά με τα είδη των ειδικών, extra εξωφύλλων, γιατί, καλώς ή κακώς, αποτελούν μεγάλο κομμάτι της συλλεκτικής αγοράς. Ξεκινάμε με τα απλά κι απέριττα, αυτά που έχουν μόνο μία αναλογία ποσοτική σε σχέση με τα νορμάλ εξώφυλλα των τευχών.

Να υπογραμμίσω πως ανέκαθεν οι τιμές σε αυτό το είδος συλλεκτικών εντύπων – και μιλάω για τις αρχικές τιμές, όχι το πόσο αυτές αλλάζουν για διάφορους λόγους μετά από λίγο καιρό – δεν αντιστοιχούν πάντα στην αναλογία με τα κανονικά εξώφυλλα. Μπορεί, δηλαδή, να έχουμε κάποιο 1/10 variant σε ένα τεύχος, κι αυτό να τιμολογηθεί από 5 μέχρι 105 δολλάρια, είτε λόγω χαρακτήρα, είτε λόγω θέματος, είτε εξαιτίας μικρού τιράζ της έκδοσης, ή χαμηλών πωλήσεων μέχρι η σειρά να γίνει hit.

Τα απλά variants έχουν αναλογίες από 1/1 μέχρι 1/200 (όπως τα sketch covers του BLACKEST NIGHT) και οι τιμές παίζουν ανάλογα, αλλά πολλές φορές στα πιο ακριβά πέφτουν αρκετά γρήγορα, επειδή κανείς δεν τα παίρνει. Υπάρχουν και περιπτώσεις που ακόμη και σε μεγάλες εταιρίες, ένα 1/20 variant cover μπορεί να φτάσει αρκετά ψηλά, γιατί βρίσκεται σε τίτλο που πουλάει κάτω από 40 χιλιάδες αντίτυπα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το HERC #3 X-Men Evolution Variant, το οποίο κάποια στιγμή έφτασε τα 65 δολλάρια! Πλέον δεν ξεπερνά τα 10, αλλά αυτό δε μας νοιάζει στο συγκεκριμένο άρθρο…

herc_3_xmevo_cov

Θα ξεκινήσουμε αυτή τη φορά, όμως, από τα μέσα του 2000, όπου και ξεκίνησαν να εμφανίζονται τα extra printings variant covers, με μία αρκετά μεγάλη γκάμα παρουσίασης. Αρχικά, είχαμε απλά μία παράθεση πως πρόκειται για 2η έκδοση, με σχεδόν καμία διαφορά στο εξώφυλλο. Η μοναδική διαφορά, στα 90s κυρίως και σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις, ήταν το διαφορετικό χρώμα στο λογότυπο, όπως χαρακτηριστικά στα πρώτα τεύχη του BONE από την Cartoon Books, και κάποια UNCANNY X-MEN (#275), ή η “απλοποίησή” του, όπως η αφαίρεση του UV, ή απαστράπτοντος συριτιού, που το κοσμούσε (UNCANNY X-MEN #316, 317, 325, κ.λπ.). Τεύχη χωρίς ιδιαίτερη συλλεκτική αξία, λοιπόν, μέχρι τα μέσα των 00s, όπως είπαμε, όπου και ξεκίνησαν οι διαφορετικές εικόνες στις επανεκτυπώσεις. Και λέω “εικόνες”, διότι αρχικά ένα επόμενο printing είχε σαν εξώφυλλο μία σκηνή ή καρέ παρμένο μέσα από την ίδια την ιστορία.

Ώσπου έρχεται η μεγάλη, αναπάντεχη επιτυχία του πρώτου MARVEL ZOMBIES mini series, το 2006, που οδήγησε σε πολλαπλά printings με διαφορετικά, ολοκαίνουργια εξώφυλλα σε καθένα από αυτά. Μιλάμε, βέβαια, για κάτι που είχε από πίσω τη λογική του recreation σε κλασσικά εξώφυλλα της Marvel, οπότε το gimmick έπρεπε να συνεχιστεί με κάθε ευκαιρία-επανεκτύπωση, μιας και υπήρχε κοινό που αγόραζε πλέον τα επόμενα printings, όχι για την ιστορία που έχασε στην αρχική έκδοση, αλλά για το διαφορετικό Classic Zombified Cover. Η εδραίωση της διαφορετικότητας του 2nd and up different cover printing έγινε δύο χρόνια αργότερα, μέσα από το “Messiah Complex” crossover, και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Πολλές φορές, σε επόμενα printings έχουμε απλές παραλλαγές των αρχικών illustrations (βλέπε not-vampirized X-Men στο X-MEN vol. 2 (2010) #1 2nd print), ή μία άλλη μορφή τους (sketch cover, ink cover, B&W cover κ.α.).

Σήμερα, κυκλοφορούν όλων των ειδών οι διαφοροποιήσεις στις επανεκδόσεις, ενώ – εφόσον το ανέφερα και για την ιστορία – η έννοια του ink(-ed) cover έχει χαθεί, και ομαδοποιηθεί ως sketch cover. (Ουσιαστικά, η μοναδική φορά που ένα variant τιτλοφορήθηκε επίσημα ως “μελανωμένο εναλλακτικό” ήταν το 1/30 ULTIMATE FANTASTIC FOUR #30).

X-Men-1-Second-Printing

Success Story #1

Όταν γράφεται ένα άρθρο σε κάποιο δημοφιλές έντυπο, όπως η LIFO, κανονικά, θα πρέπει ο δημοσιογράφος να τσεκάρει τις πληροφορίες που του δίνονται, να δει αν ισχύουν και αν αυτός που του τις παρέχει αρχικά λέει μαλακίες ή όχι. Προφανώς, αυτό δε γίνεται, οπότε έχουμε περιπτώσεις όπως αυτή του τελευταίου τεύχους της εφημερίδας, όπου διαβάζοντας άρθρο για τα ελληνικά μαγαζιά παρατηρούμε και μαθαίνουμε πως το ΠΡΩΗΝ μαγαζί της Μαμούθ COMICON, εδώ και 3(;;) χρόνια παραμένει ο “βασικός αντιπρόσωπος της Μαμούθ Κόμικς”. Έτσι υποστηρίζει, τουλάχιστον, η ιδιοκτήτριά του, Αναστασία Ρενιέρη – των γνωστών εκδόσεων – και ο Βασίλης Καψάσκης της LIFO το δέχεται.

(Ζητάω προκαταβολικά συγγνώμη από την Μαμούθ αν οι δικές μου ληροφορίες είναι λανθασμένες.)

Μετά από σπάσιμο νεύρων στο google που όταν ψάχνω "εξώφυλλο LIFO Καμπάδαης" μου βγάζει άσχετα comics του Κυριαζή ένας Θεός ξέρει γιατί, βάζω την αφίσσα μας και τελειώνει το θέμα.

Μετά από σπάσιμο νεύρων στο google που όταν ψάχνω “εξώφυλλο LIFO Καμπάδαης” μου βγάζει άσχετα comics του Κυριαζή, ένας Θεός ξέρει γιατί, βάζω την αφίσσα μας και τελειώνει το θέμα.

Success Story #2

Έχουμε επίσης και μία καινούργια σχολή comics στη χώρα μας, όπως ενημερώθηκα διαδικτυακά από τον Λαμπρόπουλο, η οποία διδάσκει… comics! Ναι, διδάσκει comics, και εκεί μπορείτε να μάθετε comics από τους καθηγητές των comics που έχει η σχολή. Μην μπείτε στον κόπο να πατήσετε το link του site για επιπλέον πληροφορίες, γιατί απλά δεν υπάρχουν, τσεκαρισμένα μάλιστα, εφόσον αντίστοιχες ερωτήσεις μας απαντήθηκαν με το πιο πάνω link, που λέει τα πιο παραπάνω, αυτά τα comics κι έτσι φάση. Αν και το βίντεο που συνοδεύει τη σελίδα με τις απόψεις μαθητών, μας ενημερώνει πως “ο Γιώργος τους βοήθησε πάρα πολύ”, τους δύο αρχιτέκτονες, τη μία μαθηματικό και τον έναν προγραμματιστή, με το μεράκι για τα κόμικς.

1836870_10203398718709249_264223241_o

And Now, Something Completel–

Ναι OK, θα το κάνω σύντομα το φετινό φωτορομάντζο του 3ου Ορόφου του CCA2014! Λίγη υπομονή επιτέλους!