SNAPSHOT REVIEWS 10-04-13

Snapshot Reviews: Σύντομα reviews για πρόσφατα comics που τράβηξαν την προσοχή μας. Πρώτα τεύχη, σειρές που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και λιγότερο προβεβλημένες δουλειές που αξίζει να προσέξετε.

Ο Δεξιοτέχνης - ΕξώφυλλοΟ ΔΕΞΙΟΤΕΧΝΗΣ
Writer/Artist: Στάυρος Κιουτσιούκης
Ένατη Διάσταση

Σίγουρα, αυτή εδώ ήταν η έκδοση που περίμενα περισσότερο από κάθε άλλη, ανάμεσα σε αυτές που έκαναν πρεμιέρα στο Con. Το εξώφυλλο με είχε ψήσει με τον καλύτερο τρόπο και με το που έφτασε στα χέρια μου, ήταν μια από τις πρώτες εκδόσεις που κάθησα και διάβασα. Βέβαια, δεν είχα καταλάβει ότι μιλάγαμε για μια κανονική “τσόντα” που έκανε (με το δικό της τρόπο) tribute στις τσόντες “περασμένων δεκαετιών”. Το θέμα σχεδόν κλασικό: Ένας νεαρός φοιτητής, παρθένος ακόμα, θα ανακαλύψει πως έχει ένα χάρισμα που κάνει τις γυναίκες να ξετρελαίνονται και θα το χαρίσει σε ορδές από αυτές.

Μπορεί το σενάριο, παρά το πολλές φορές πολύ έξυπνο χιούμορ του, να μη με με εντυπωσίασε ιδιαίτερα, αλλά νομίζω πως αυτό που φάινεται εξαιρετικά είναι οι τρομερές ικανότητες του Κιουτσιούκη. Το σχεδόν άψογο storytelling και το εξαιρετικό και μαεστρικό στήσιμο εικόνων και σελίδων, έκαναν το comic να διαβάζεται “νεράκι”. Οπότε είναι μια εξαιρετική δουλειά και το μόνο που με στεναχωρεί είναι πως είναι κρίμα να αποτελεί την μοναδική “μεγάλη” δουλειά του Κιουτσιούκη. Ελπίζω να έχουμε και άλλες “μεγάλου μήκους” απόπειρες και σύντομα…

KourafeΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ OMNIBUS
Writer/Artist: Αντώνης Βαβαγιάννης
Jemma Press

Εντάξει… υπάρχουν αστεία comics, υπάρχουν έξυπνα comics, υπάρχουν ξεκαρδιστικά comics… Και κάπου πάνω από όλα αυτά, υπάρχουν ο Αντώνης Βαβαγιάννης και τα ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ… Η απόλυτη έκδοση των δημιουργιών του Βαβαγιάννη με extra ΚΟΛΥΜΠΗΘΡΟΞΥΛΑ (κερασάκι στην τούρτα) είναι το comic που θα το πιάσεις, όσο κουρασμένος και αν είσαι, και θα γελάσεις μέχρι τελικής πτώσης. Τί αλλο να πει κανείς…

Να σημειώσω μόνο πως (στο σπίτι μου, τουλάχιστον) οι απόψεις διίστανται για το αν οι παρατηρήσεις και σημειώσεις, κάτω από κάθε κουραφέλκυθρο, προσθέτουν ή αφαιρούν από το τελικό αποτέλεσμα.

Μην το αποκτήσετε αν είστε από τους ανθρώπους που δε σας αρέσει να γελάτε διαβάζοντας. Μην το αποκτήσετε αν φοβάστε ότι θα πάθετε εξάρθρωση αντίχειρα γυρίζοντας τις σελίδες. Οι υπόλοιποι πάρτε το δυο φορές. Και εγώ δύο φορές το πήρα. Και τώρα εχω μπανταρισμένο τον αντίχειρα μου από τις απανωτές θλάσεις.

UC_Cover_AP-1ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΤΑ COMICS
Writer/Artist: Scott McCloud
Webcomics.gr

Φέτος, συνειδητοποίησα ότι πλέον υπάρχουν πολύ λίγες (σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια) νέες μεταφρασμένες εκδόσεις. Ευτυχώς, υπάρχουν κάποιες πολύ καλές και στην κορυφή αυτών υπάρχει μία που πραγματικά έλειπε από τον ελληνικό κόσμο των comics. Μιλάω, βέβαια, για το τεράστιο UNDERSTANDING COMICS ή στα ελληνικά ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΤΑ ΚΟΜΙΚΣ.

Δεν είναι, φυσικά, παράλογο το ότι καθυστέρησε να βρεθεί αυτός που θα το τολμούσε. Το ίδιο το βιβλίο (αν και αποτελεί μια από τις κορυφαίες αναλύσεις του τί είναι και πώς λειτουργούν τα comics) είχε συναντήσει διαφωνίες και η απόδοση των όρων που χρησιμοποιεί (πολλοί από τους οποίους προσδιορίστηκαν μέσα από το συγκεκριμένο βιβλίο) αποτελεί γρίφο χωρίς εύκολη λύση. Το απόλυτα βέβαιο, για μένα, όμως, συνοψίζεται στα παρακάτω:

1) Το ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΤΑ COMICS αποτελεί μια από τις κορυφαίες στιγμές της Ένατης Τέχνης και απαραίτητο ανάγνωσμα για οποιονδήποτε ενδιαφέρεται (περισσότερο από επιδερμικά) για τον κόσμο των comics.

2) Η έκδοση του βιβλίου στα ελληνικά είναι μια σημαντική στιγμή (που ήρθε, μάλιστα, και με ελαφριά καθυστέρηση) για την ελληνική πραγματικότητα.

3) Παρά τα παραπάνω, το ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΤΑ COMICS είναι ένα ιδιαίτερα ευχάριστο (και συχνα ακόμη και διασκεδαστικό) ανάγνωσμα.

favoritis3ΦΑΒΟΡΙΤΗΣ: Η ΕΠΕΛΑΣΗ ΤΩΝ ΑΝΙΨΙΩΝ
Writer/Artist: Malk
Εκδόσεις Renieri

Το ότι μου αρέσουν πάρα πολύ οι δουλειές του Malk το έχω ξαναγράψει. Δεν είναι ότι βρίσκω την καφρίλα του τρομερά ενδιαφέρουσα και διασκεδαστική (που τη βρίσκω), ή το artwork του εξαιρετικά δυναμικό και εκφραστικό (που και αυτό το βρίσκω), όσο το ότι, διαβάζοντας τα comics του, έχω την αίσθηση ότι διαβάζω ένα comic ενός δημιουργού που έχει πολύ περισσότερες ικανότητες από όσες φαίνονται με μια πρώτη ματιά και να υπηρετεί με το artwork την ιστορία που θέλει να πει.

Αυτό έκανε στο εκπληκτικό FREAK SHOW, μαζί με τον Μάνο Γκανά (με ένα τσίρκο παραμορφομένων ανθρώπων – που μου θύμισε έντονα το θρυλικό FREAKS), συμβάλλοντας σε ένα μικρό αριστούργημα και αυτό κάνει και στην ΕΠΕΛΑΣΗ ΤΩΝ ΑΝΙΨΙΩΝ, με το ΦΑΒΟΡΙΤΗ να μπλέκει πάλι σε αφάνταστα περίπλοκες καταστάσεις. Και τα δύο comics απευθύνονται σε ενήλικες, και τα δυο είναι εντυπωσιακά, απλά εδώ γράφω για την ΕΠΕΛΑΣΗ ΤΩΝ ΑΝΙΨΙΩΝ, γιατί είναι αυτό που είναι πιο εύκολο να βρείτε πλέον (οι πληροφορίες μου λένε πως το FREAK SHOW έχει εξαφανιστεί από προσώπου γης).

Περιμένω με αγωνία, πλέον, και την επόμενη δουλειά του Malk.

malakalesbiesΜΑΛΑΚΑ ΛΕΣΒΙΕΣ!
Writer/Artist: Σμαρ
Αυτοέκδοση

Πρώτα απ’ όλα, να αναφέρω πως, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, φέτος ο χώρος των fanzines έδειχνε να είναι το πιο έντονα δημιουργικό κομάτι του Comicdom Con. Επίσης, να πω πως, αν και τα comic strips μόνο εύκολα δεν είναι, έχω την αίσθηση πως, πολλές φορές, είναι σχετικά εύκολο να κάνεις ένα “μέτριο” comic strip.

To ΜΑΛΑΚΑ ΛΕΣΒΙΕΣ!, όμως, από τη μια κατάφερε να ξεχωρίσει ανάμεσα στις υπόλοιπες αυτοεκδοσεις και από την άλλη κάθε άλλο παρά “μέτριο” μπορεί να το χαρακτηρίσει κανείς. Το σχέδιο είναι ικανοποιητικότατο (φέρνοντας λίγο στο μυαλό από Ryan Dunlavey), δυναμικό και εκφραστικό, αφήνοντας πολύ καλές εντυπώσεις στο πρώτο ξεφύλλισμα. Το εντυπωσιακό, όμως, είναι το πως διαβάζεται το συγκεκριμένο comic. Εξαιρετικός ρυθμός, με εντυπωσιακό timing, και punchlines στο σωστό σημείο, αποφεύγοντας ευκολίες και εξυπνακισμούς. Χωρίς να μπαίνει σε guilt trips, χωρίς να κατηγορεί το υπόλοιπο σύμπαν για το ρατσισμό που δείχνει, χωρίς υπερβολές, δε φοβάται να σχολιάσει συμπεριφορές.

Με το που τελείωσε, αναζήτησα περισσότερα comics της δημιουργού του. Μπορείτε και εσείς να βρείτε περισσότερα εδώ.

σάρωση01ΑΚΟΥΣΜΑΤΑ ΠΕΤΑΓΜΑΤΑ
Writer: Κασσιανή Δημητριάδου
Artist: Στέλα Παπαστεφάνου
Αυτοέκδοση

Μου άρεσε τόσο πολύ, πέρσι, το ΕΙΜΑΙ ΝΟΣΤΙΜΟ, της Στέλας Παπαστεφάνου, που μου ήταν αδύνατο να μη βρίσκεται το ΑΚΟΥΣΜΑΤΑ ΠΕΤΑΓΜΑΤΑ στις πρώτες μου επιλογές για διάβασμα μετά το Comicdom Con. Πρόκειται για δυο ιστορίες με έντονα παραμυθένια χροιά, που κοινό τόπο έχουν (από όσο κατάφερα να διακρίνω, δηλαδή) τον τρόπο που το τραγούδι ταξιδεύει, αλλά και την απελευθέρωση. Οι δύο αυτές ιστορίες έχουν μια ποιότητα ονειρική, και μαγικά χρώματα που νομίζω πως λειτουργούν εξαιρετικά και από μόνα τους.

Το ΑΚΟΥΣΜΑΤΑ ΠΕΤΑΓΜΑΤΑ χτυπά μια χορδή που βρίσκεται έξω από τα όσα νιώθω πως μπορώ να αντιληφθώ, αναγκάζοντάς με να προσπαθήσω να σπρώξω τα δικά μου όρια. Ακόμη και αν δεν τα καταφέρνω να συμπέσω με το comic, για να το κατανοήσω, νιώθω πως έχω σπρώξει λίγο τα δικά μου όρια. Σημαντικό δεν είναι αυτό;