MELODY

melody_cover_2000x1478px-1Writer: Ηλίας Κυριαζής
Artist: Ηλίας Κυριαζής
Giganto Books

Πλην του πρόσφατου TWIN ARMY, δεν είχα άλλη επαφή με τη δουλειά του Ηλία Κυριαζή. Αυτό άλλαξε πρόσφατα στο Comicdom Con, όπου και πήρα στα χέρια μου ένα αντίτυπο του MELODY. Πολλοί από εσάς θα γνωρίζετε ότι δεν πρόκειται για καινούργια δουλειά. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2008 σε ένα webcomic project της DC, αφού πρώτα κέρδισε στον σχετικό διαγωνισμό. Η πρόσφατη κυκλοφορία του όμως από την Giganto δίνει την ευκαιρία σε εμάς τους νέους να απομακρυνθούμε λίγο από το Comixology και τις οθόνες μας γενικότερα και να πιάσουμε κανά comic στα χέρια μας, όπως γινόταν τον παλιό καιρό.

Πριν περάσουμε στα πιο ουσιώδη, το πρώτο σχόλιο που έχω να κάνω σχετικά με το MELODY είναι ότι είναι μακρόστενο, σε διαστάσεις και μέγεθος πενταγράμμου, μια πολύ ενδιαφέρουσα σύλληψη, η οποία όμως προκάλεσε χάος στη βιβλιοθήκη μου, γιατί βγαίνει πιο έξω από τα υπόλοιπα βιβλία και με εκνευρίζει.

Anyway, επειδή το ζητούμενό μας είναι το περιεχόμενο, ας περάσουμε στο θέμα μας: Η ιστορία του MELODY αφορά την ωραιότερη μελωδία του κόσμου που δόθηκε στον κόσμο των θνητών από τη μούσα Ευτέρπη και έφτασε από λάθος στην κατοχή της πρωταγωνίστριας μας, της Μέλανι. Η ύπαρξη της μελωδίας όμως, γίνεται γνωστή σε διάφορες ομάδες, από ορθόδοξους ιερείς που θέλουν να γράψουν τον απόλυτο ύμνο, μέχρι διαφημιστές που θέλουν να το χρησιμοποιήσουν ως jingle και η Μέλανι βρίσκεται μπλεγμένη.

melodyΑυτό που με εντυπωσίασε στη γραφή του Κυριαζή είναι η φυσικότητα των διαλόγων. Σύντομες, κοφτές ατάκες, με μικρά word balloons που δεν πιάνουν από μισό panel το καθένα, βοηθούν τη γρήγορη ανάγνωση, δίνοντας στο MELODY έναν φοβερό δυναμισμό.

Η πλοκή κινείται εξίσου γρήγορα, φαινομενικά ακολουθώντας τη δομή ενός τυπικού action movie, αλλά “χτίζοντας” πολύ ενδιαφέροντες χαρακτήρες στην πορεία.

Οι χαρακτήρες αποδίδονται εξαιρετικά και στην εικονογράφηση, όπου ο one-man band Κυριαζής έχει, με απόλυτη επιτυχία, εφοδιάσει τον καθέναν με τη δική του, προσωπική γλώσσα του σώματος.

Για να μην πολυλογούμε, το MELODY είναι ένα πολύ ευχάριστο ανάγνωσμα. Το μόνο ελάττωμα που θα μπορούσα να του καταλογίσω (πέρα από το ότι βγαίνει πιο έξω από τα υπόλοιπα βιβλία, το βλέπω και σπαράζει η καρδιά μου λέμε) είναι ότι μοιάζει υπερβολικά σύντομο. Στο μυαλό μου, θα ήταν ιδανικό με καμιά δεκαριά σελίδες ακόμη, για να μην φαίνεται τόσο απότομο το τέλος. Από την άλλη, μπορεί αυτό ακριβώς να είναι που το κάνει να ξεχωρίσει. Ότι από τα δύο κι αν ισχύει, θα σας συμβούλευα να του ρίξετε μια ματιά, για να το διαπιστώσετε μόνοι σας. Οπωσδήποτε αξίζει να του αφιερώσετε χρόνο.