CCA 2014 Interview: Emanuela Lupacchino

DSC_0186Στο φετινό Comicdom Con 2014, μια απο τις επιφανείς καλεσμένους μας ήταν η Emanuela Lupacchino. Γλυκιά παρουσία και με αφοπλιστική ειλικρίνεια, που ίσως να την συναντήσατε, καθώς δεν έχανε ευκαιρία να περιπλανηθεί στους διαδρόμους της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και να μιλήσει με όλους. 

Μιλήσαμε με την Emanuela Lupacchino την τρίτη μέρα του φεστιβάλ, λίγο πριν το sketch event με τα 10 κορυφαία εξώφυλλα, οπότε είχε ήδη βιώσει σχεδόν ολόκληρη την εμπειρία του Comicdom Con. 

Καλησπέρα, Emanuela, και καλώς ήρθες στην Αθήνα και στο Comicdom Con Athens 2014. 

Γειά σας!

Πώς είναι, μέχρι στιγμής, η εμπειρία σου απο τον Comicdom Con, την Αθήνα και τους ανθρώπους της;

Πιστεύω ότι είναι ένα σπουδαίο φεστιβάλ, γιατί όλοι νομίζουν ότι είναι μικρό, αλλά στην πραγματικότητα είναι μεγαλύτερο από το μέσο όρο των ευρωπαϊκών conventions. Και είναι ωραίο, γιατί είναι δωρεάν. Όλοι μπορούνε να μπουν και να το επισκεφτούν και αυτό είναι πολύ καλό, γιατί μερικές φορές τα conventions είναι πολύ ακριβά και πολύς κόσμος δεν μπορεί να πάει – ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι και οι cosplayers. Το γεγονός ότι είναι δωρεάν είναι πολύ σημαντικό γιατί δίνει την ευκαιρία σε πολύ κόσμο να έρθει σε επαφή με τους αγαπημένους του καλλιτέχνες και να διασκεδάσει. Η οργάνωση σας είναι φανταστική. Η Λήδα (Τσενέ) είναι ένας πολύ καλός άνθρωπος και όλα τα παιδιά του Comicdom είστε πολύ γλυκά…

Ευχαριστούμε! 

…και είμαι πολύ χαρούμενη που παίρνω μέρος σε αυτό το φεστιβάλ. Επίσης, για πρώτη φορά συμμετείχα σε δραστηριότητες όπως το workshop, το εισαγωγικό μέρος πριν το signing session (εννοεί το Q&A) όπου έχουμε την ευκαιρία να συστήσουμε τους εαυτούς μας, να μιλήσουμε για την αγορά και την δουλειά μας με τον κόσμο. Ξέρεις, είναι διαδραστικό.

Μέσα στο τριήμερο μάθαμε πολλά για σένα ως καλλιτέχνη, δεν μάθαμε όμως για την Emanuela ως άνθρωπο. Πώς είσαι στην προσωπική σου ζωή;

Είναι λίγο-πολύ το ίδιο όπως η Emanuela ως comic artist. Αυτό που ίσως κανείς δεν περιμένει, είναι ότι ο καλλιτέχνης αφιερώνει όλη του την ζωή σε αυτό που κάνει. Οπότε, ίσως, κοιτώντας τα σχέδια μας, να μπορεί να καταλάβει κανείς πολλά πράγματα… την ιδιοσυγκρασία μας… τα συναισθήματα μας. 

Δεν ξέρω… σαν άνθρωπος – τι να πω; – μου αρέσει να δουλεύω σκληρά, να ξυπνάω νωρίς το πρωί και να ξεκινάω να δουλεύω. Να δουλεύω όλη μέρα. Αλλά κάνω κάποια διαλείμματα, γιατί μ’ αρέσει, για παράδειγμα, να μαγειρεύω – είναι ένα από τα αγαπημένα μου χόμπι. Σταματάω στις 12:00, αρχίζω να μαγειρεύω μερικά νόστιμα πράγματα και το βράδυ όταν τελειώσω τη δουλειά, περιμένω των Alessandro να γυρίσει σπίτι. Κυρίως μας αρέσει να πηγαίνουμε στο super-market, να βλέπουμε τηλεοπτικές σειρές και να φροντίζω την γάτα μου, τον Mario. Τον αγαπώ πολύ, γιατί, ξέρεις, όντας comic artist περνάω σχεδόν όλη μου τη μέρα μόνη στο σπίτι και είναι ο καλύτερος μου φίλος.

DSC_0034…οπότε, όχι και πολύ νυχτερινή διασκέδαση στην ζωή σου; 

(γέλια) Όχι, όχι, είναι όπως τα περιέγραψα. Χαλάρωση τα βράδια, ίσως κανένα σινεμά με φίλους. Έχουμε μια πολύ χαμηλών τόνων ζωή. Δεν μ αρέσει να βγαίνω και να χορεύω σε night club ή άλλες έντονες δραστηριότητες.

Σίγουρα σε έχουν ρωτήσει πολλές φορές, αλλά θα σε ξαναρωτήσω για το κοινό μας στην Ελλάδα. Σε μια ανδροκρατούμενη βιομηχανία…

…πώς αισθάνομαι σαν γυναίκα;

Όχι, όχι, θέλω να ρωτήσω, ήταν δύσκολα για σένα, σε αντιμετώπισαν άδικα; 

Όχι, δεν μπορώ με τίποτα να το πω αυτό! Αντιθέτως, μπορώ να πω ότι με φροντίζουν παραπάνω επειδή είμαι γυναίκα. Ακόμα και οι fans, που είναι κυρίως άντρες, είναι πάντα καλοί μαζί μου, προσέχουν πάρα πολύ να μη με προσβάλλουν με κάτι. Είναι διακριτικοί και δείχνουν έξτρα προσοχή όταν μου μιλάνε ή με προσεγγίζουν. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι, μέχρι στιγμής, όλοι οι εκδότες, όλοι οι δημιουργοί με αντιμετώπισαν με την καλύτερη δυνατή φροντίδα.

Σε ένα παραπλήσιο θέμα, το καλλιτεχνικό σου ύφος και στιλ, το συναντά κανείς κυρίως σε άντρες συναδέλφους σου. Και εξηγούμαι. Σχεδιάζεις πολύ σέξι γυναίκες – κάποιες φορές μου θυμίζεις τον Frank Cho – και εαν έδειχνα σε κάποιον που δεν σε ξέρει τα σχέδια σου θα πίστευε ότι είσαι άντρας καλλιτέχνης. Είναι ένα στιλ που υιοθέτησες ακριβώς γιατί κάνεις καριέρα στο superhero comic ή πηγάζει από μέσα σου; 

Όχι, έτσι είμαι. Δεν σκέφτομαι πολύ αυτό που σχεδιάζω στην αρχή. Στοχεύω στις άπειρες πιθανότητες, οπότε ό,τι βλέπετε στις σελίδες μου και στα εξώφυλλα μου είναι μέρος του εαυτού μου. Δεν κατασκευάζω τίποτα αναγκαστικά και περιοριστικά. Μου έρχεται φυσικό να σχεδιάζω γυναίκες με αυτό τον τρόπο. Δεν μου αρέσει να σχεδιάζω υπερσεξουαλικές γυναίκες, αλλά σέξι, ναι. 

Βέβαια, δεν είναι σέξι επειδή είναι όμορφες εμφανισιακά, αλλά για αυτό το κάτι στην στάση τους, στην έκφρασή τους και στην προσέγγισή τους. Δεν χρειάζεται να έχει μια υπερηρωίδα μεγάλα στήθη για να είναι σέξι, αλλά κάτι στην ιδιοσυγκρασία της ή στο πρόσωπο της – λεπτομέρειες σαν αυτές. Αντιμετωπίζω τους άντρες υπερήρωες με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

Ποιό θα ήταν το project των ονείρων σου, το μεγαλύτερο που μπορείς να φανταστείς;

Εύχομαι να δουλέψω κάποια στιγμή σε ένα comic που θα μεταφερθεί στον κινηματογράφο και να είμαι μέρος της δημιουργικής διαδικασίας της απόδοσης. Αυτό είναι μια μεγάλη, μεγάλη μου ευχή.

Υπάρχει κάτι τέτοιο δρομολογημένο για το μέλλον σου; 

Στο μέλλον μου βλέπω προς το παρόν μόνο comics. Είναι αυτό που αγαπάω να κάνω. Αλλά θα ήταν ωραίο να έπαιρνα μέρος σε κάτι διαφορετικό, όπως μια δημιουργική ομάδα για ένα cartoon ή ένα video game. Θα ήθελα να εμπλακώ σε μια ομάδα που θα προβάλλει κάτι μεγάλο στον τομέα της ψυχαγωγίας, γενικά.

DSC_0197Kάτι πρωτότυπο, βασισμένο σε δικιά σου ιδέα ή με καθιερωμένους χαρακτήρες; 

Πρωτότυπο. Ελπίζω να έχω κάποια καλή ιδέα, ίσως ακόμα και κάποιου άλλου την ιδέα. Αυτό που θέλω είναι να μετάσχω σε μια δημιουργική ομάδα, όπως ίσως σε ταινία της Disney ή της Dreamworks. Αυτό θα ήταν ωραίο.

Φυσικά το μεγάλο σου breakthrough ήταν το X-FACTOR, του οποίου προσωπικά είμαι fan. Θα ξανασχεδίαζες την σειρά τώρα που επέστρεψε με το ALL NEW X-FACTOR; 

Ναι, θα το ήθελα. Το Χ-FACTOR ήταν η αγαπημένη μου σειρά όταν ξεκίνησα την καριέρα μου. Ήμουν μεγάλη fan, οπότε χάρηκα πάρα πολύ όταν μου ζήτησαν να σχεδιάσω την προηγούμενη σειρά του Peter David. Αλλά τώρα, τα πράγματα έχουν αλλάξει και η δημιουργική ομάδα (της νέας σειράς) έχει τελείως διαφορετική προσέγγιση σε αυτό το βιβλίο. Θα ήταν ωραίο να επέστρεφα κάποια μέρα, αλλά ποιός ξέρει…

Ίσως θα προτιμούσες τους X-MEN, την μεγάλη ομάδα, όπως μας δήλωσες (στο Q&A σου);

Ω, ναι, φυσικά, αυτό θα ήταν υπέροχο! Αλλά το X-FACTOR ήταν η πρώτη μου μεγάλη δουλειά για την MARVEL – ξέρεις, κάτι σαν τον πρώτο μου έρωτα.

Πώς και δεν έχεις υπογράψει αποκλειστικό συμβόλαιο, που συνηθίζεται στην MARVEL και στην DC, στις οποίες και έχεις δουλέψει;

Μέχρι στιγμής έχω απορρίψει πολλά αποκλειστικά συμβόλαια, γιατί είμαι ελεύθερο πνεύμα. Χρειάζομαι να εμπνέεομαι από αυτό που μου προτείνουν να κάνω. Κάθε μέρα επιλέγω πολύ αυστηρά, από προτάσεις που βρίσκω στο e-mail μου, ποιό θα είναι το επόμενο project. Δουλεύω για αρκετές εκδοτικές εταιρείες των ΗΠΑ, δέχομαι κάποιες προτάσεις απο την Ιταλία, οπότε αυτό που θέλω να κάνω είναι να αποφασίζω μέρα με τη μέρα τι είναι αυτό που θα κάνω κατα τη διάρκεια της εβδομάδας ή του μήνα. Ξέρω ότι ίσως ένα αποκλειστικό συμβόλαιο να ήταν καλύτερο για μένα, αλλά τώρα ακόμα θέλω να ανακαλύψω και να εξερευνήσω ολόκληρη την αγορά.

Πώς βλέπεις τον εαυτό σου σε 10-20 χρόνια, στο μέλλον; 

Ελπίζω ακόμα ζωντανή! (γέλια) 

Μα φυσικά! Εννοώ, στο χώρο των comics; 

Τώρα που το σκέφτομαι, δε θεωρώ ότι έχω κάνει κάτι ακόμα για να φτάσω την κορυφή μου στο χώρο. Οπότε, ελπίζω στο μέλλον να έχω αναλάβει κάποιο σημαντικό project, ίσως ένα original graphic novel με ένα σπουδαίο συγγραφέα… δεν ξέρω… σαν τον Alan Moore – ξέρω δεν γράφει comics πια, αλλά, καταλαβαίνεις, σε αυτό το επίπεδο.

Αυτή τη στιγμή δουλεύεις στο SUPERGIRL. Θα παραμείνεις στο τίτλο για συγκεκριμένο αριθμό τευχών ή επ’ αόριστον; 

Είναι επ’ αόριστον – για την ώρα. Βέβαια, τα πράγματα αλλάζουν πολύ γρήγορα στην βιομηχανία, οπότε μπορεί σήμερα να αποφασίσω να μείνω στην SUPERGIRL για τρία χρόνια και αύριο όλα να έχουν αλλάξει.

lupacchino-ftΟπότε, μετά την SUPERGIRL, δεν έχεις σχέδια ή κάποιο εφεδρικό πλάνο;

Όχι, δεν κάνω μακροπρόθεσμα σχέδια. Είναι συναρπαστικό να δουλευεις μέρα με τη μέρα.

Τέλος, υπάρχει κάτι που θέλεις να πεις στους Έλληνες αναγνώστες;

Θέλω να ευχαριστήσω όλους σας για την φιλοξενία. Όλοι ήταν πάρα πολύ καλοί εδώ, σε αυτή τη χώρα, ξεκινώντας απο το ξενοδοχείο, τους πολίτες της και εσάς τα παιδιά του Comicdom. Αγάπησα την Ελλάδα και σας ευχαριστώ όλους.