FIRST TIME EVER: Disney Comics

15747169Ο ΒΙΟΣ & ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΚΡΟΥΤΖ ΜΑΚ ΝΤΑΚ
Writer/Artist: Don Rosa
Νέα Ακτίνα

Τα Disney comics αποτελούν ένα αρκετά μεγάλο κεφάλαιο στην Iστορία και εξέλιξη της 9ης Τέχνης… Έτσι, θα μπορούσε να θεωρήσει κανείς ως ατυχές και αρκετά παράξενο το γεγονός ότι δεν είχα διαβάσει ποτέ μου (μέχρι τώρα) κάποιο από αυτά. Τι να πω; Ήμουν άρρωστος εκείνη την ημέρα και δεν ήρθα στο μάθημα!

Ανακάλυψα το μεγάλο αυτό κενό στο περσινό Con και συγκεκριμένα στην παρουσίαση του O ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ, από τη Νέα Ακτίνα, όταν στο σημείο του Q&A έμεινα πραγματικά εντυπωσιασμένος από την αφοσίωση, την αγάπη και τις γνώσεις των fans πάνω στα Disney comics (σαν να λέμε: a whole new world!). Ένα χρόνο μετά, ο Γιώργος Ξύδης μου προτείνει το ΒΙΟΣ & Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ του Don Rosa και συνάμα μαθαίνω ότι εντός λίγων ημερών ο μεγάλος δημιουργόςθα έρθει για signing στην Αθήνα. Οιωνός! Αυτό ήταν – επιτέλους θα διάβαζα το πρώτο μου Disney comic!

To ΒΙΟΣ & Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ συλλέγει ουσιαστικά μια σειρά από 12 ιστορίες του Σκρουτζ Μακ Ντακ, ενός φτωχού παπιού από τη Σκωτία. Οι οικογένεια των Μακ Ντακ είναι μία ιστορική οικογένεια, η οποία όμως τους τελευταίους αιώνες έχει εγκαταλείψει τις δόξες και το κάστρο των προγόνων τους στα “Ζοφερά Βάθη” και ζει φτωχικά στη Γλασκόβη. Ήδη θα γνωρίζετε, βέβαια, ότι ο Σκρουτζ Μακ Ντακ είναι το πιο πλούσιο παπί του κόσμου. Εδώ, όμως μαθαίνετε, το πώς κατάφερε να κατακτήσει τον τίτλο αυτό.

2014-04-21_23h17_59Ένα από τα πιο ωραία πράγματα που ανακαλύπτεις διαβάζοντας την συγκεκριμένη έκδοση, μέσα από εισαγωγικά κείμενα κάθε ιστορίας, είναι η αγάπη του Don Rosa για το Σκρουτζ σαν χαρακτήρα. Έχοντας μελετήσει όλες τις ιστορίες του Carl Barks και με ακρίβεια “ιστορική”, καταφέρνει να χτίσει τα κενά στο παρελθόν του Σκρουτζ, φτιάχνοντας μία εντυπωσιακή και πλήρως βιογραφική ιστορία, διατηρώντας κάθε μικρή λεπτομέρεια που έπλασαν οι… προπάτορές του και δένοντάς τη με άλλες τόσες δικές του ιδέες. Αρκετά πρωτότυπη μου φάνηκε η χρήση πραγματικών ιστορικών γεγονότων και προσώπων και το πόσο πλούσιο, εγκυκλοπαιδικά, είναι το κάθε κεφάλαιο. Ο μικρόσωμος αλλά πραγματικά… μεγάλος Σκρουτζ ταξιδεύει σε κάθε γωνιά του κόσμου, αποδεικνύοντας ότι κέρδισε την κάθε δεκάρα με την αξία του, ταξιδεύοντας και εμάς μέσα από αυτές τις περιπέτειες του και δείχνοντάς μας πώς κάθε ιστορία – κομμάτι της ζωής του, δηλαδή – επηρέασε, αλλά και εξέλιξε τον χαρακτήρα του.

Το ΒΙΟΣ & Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ διακατέχεται από αυτή την μυστηριώδη δύναμη που σου επιβάλλει σχεδόν να μην σηκώσεις κεφάλι, αν δεν τη διαβάσεις μέχρι το τέλος. Είναι λίγο η πρωτοτυπία, λίγο το ότι οι ιστορίες είναι υπερ-διασκεδαστικές (με μία γλυκιά δόση αθωότητας), αλλά πάνω από όλα είναι η “πνοή ζωής” που τους έχει δώσει ο Rosa. Οι περιπέτειες του Σκρουτζ πραγματικά ρέουν μέσα στις σελίδες, αποδεικνύοντας τη μαεστρία του δημιουργού στο storytelling. Εικαστικά, έχει γίνει πολύ καλή δουλειά, τόσο στην εκφραστικότητα των χαρακτήρων όσο και την απεικόνιση των διαφορετικών τοπίων. Προσδίδει λεπτομέρεια όπου χρειάζεται και με χρωματικά παιχνίδια καταφέρνει να δώσει συναίσθημα και ατμόσφαιρα. Σε πολλά panels βρίσκει κανείς μικρές αλληλεπιδράσεις, εντελώς παράλληλα με τους χαρακτήρες, προσδίδοντας έξτρα γέλιο, όποτε αυτό συμβαίνει.

2014-04-21_23h17_59b

Το πιο ωραίο με το ΒΙΟΣ & Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ, όμως, είναι το πόσο δεμένο είναι σαν έργο. Είναι πραγματικά ένα έπος που μπορεί να κερδίσει μέχρι και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη. Έχει περιπέτεια, θησαυρούς, συναίσθημα και, ενώ είναι τόσο fun to read, είναι μια ιστορία που σου αφήνει μια bitter γεύση. Η άποψη μου; Έχοντας πλέον δει  -έστω και λίγο αυτό τον μαγικό κόσμο των Disney comics και του Don Rosa, αναρωτιέμαι πραγματικά πώς γίνεται να μου διέφυγε κάτι τόσο μεγάλο – κάτι τόσο γαμάτο. Ναι, είναι MUST. Και να προσθέσω, επίσης, ότι μετά με το ΒΙΟΣ & Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ακολουθούν ΤΑ ΧΑΜΕΝΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ, τα οποία προτείνω εξίσου, μετά το πρώτο, μιας και συμπληρώνουν αρκετά σημαντικά γεγονότα στην πολυτάραχη ζωή του Σκρουτζ.