IRON FIST: THE LIVING WEAPON #1

ironfistWriter/Artist: Kaare Andrews
Marvel Comics

Εκατομμυριούχος playboy, kung-fu, ανατολίτικος μυστικισμός, δράκοι και ninja! Ο Iron Fist έχει την τύχη να είναι κάτοχος ενός origin story που ακόμη και στα χέρια του χειρότερου συγγραφέα θα δώσει ένα έστω  ενδιαφέρον αποτέλεσμα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, βέβαια, χαίρει πολύ καλύτερης αντιμετώπισης.

Δημιούργημα των Roy Thomas και Gil Kane, o Daniel Rand (aka Iron Fist) έκανε την πρώτη του εμφάνιση το 1974, σε μια εποχή που η Marvel, ακολουθώντας την τάση της εποχής, εισήγαγε στο σύμπαν της χαρακτήρες εμπνευσμένους από τον κόσμο των πολεμικών τεχνών (με καλύτερο παράδειγμα τον Shang-Chi που προηγήθηκε του Iron Fist για μερικούς μήνες). Η ιστορία του στο περίπου έχει ως εξής: Ένας εκατομμυριούχος ανακαλύπτει την χαμένη πόλη K’un-L’un κάπου στα Ιμαλάϊα. Στη συνέχεια, επιστρέφει στην Αμερική με σκοπό να φέρει στην πόλη τη γυναίκα και το γιο του, Daniel. Το ταξίδι τους, όμως, καταλήγει σε τραγωδία και μόνο ο μικρός Daniel φτάνει τελικά στην K’un-L’un, όπου μεγαλώνει, διδάσκεται πολεμικές τέχνες και, μετά την ενηλικίωση του, κερδίζει το δικαίωμα να παλέψει με τον δράκο Shou-Lao, κερδίζοντας σε αντάλλαγμα υπερφυσικές δυνάμεις (σοβαρά, πόσο πιο over the top μπορεί να γίνει ένα origin story;)

Iron Fis1Η μόνη επαφή που είχα με τον συγκεκριμένο χαρακτήρα ήταν το IMMORTAL IRON FIST των Ed Brubaker και Matt Fraction, το οποίο θεωρώ πολύ αξιόλογο τίτλο και συνιστώ ανεπιφύλακτα. Χάρηκα, λοιπόν, που το THE LIVING WEAPON κινείται στο ίδιο περίπου ύφος, ενώ παράλληλα ασχολείται και με κάποια στοιχεία της μυθολογίας του Iron Fist που είχαν ως τώρα περάσει απαρατήρητα, όπως την ψυχολογία του πατέρα του Daniel. Η γραφή του Kaare Andrews είναι ικανοποιητικότατη, με πολύ καλή ροή, που ταιριάζει στον γρήγορο ρυθμό της ιστορίας.

Την εικονογράφηση επιμελείται επίσης ο Kaare Andrews και έχει κάνει ομολογουμένως πολύ καλή δουλειά, αλλά θα έλεγα ότι παρουσιάζει περισσότερο ενδιαφέρον από γραφιστικής άποψης. Ο Andrews μιμείται το coloring παλιών comics και χρησιμοποιεί την υφή του τσαλακωμένου χαρτιού για να ενισχύσει την pulpy αισθητική που ο Iron Fist έτσι κι αλλιώς αποπνέει.

Σε γενικές γραμμές, πρόκειται για ένα απολαυστικότατο πρώτο τεύχος. Εισάγει τον αναγνώστη στην ιστορία του Iron Fist με απόλυτη επιτυχία και, ως εισαγωγή, μου άφησε πολύ καλύτερες εντυπώσεις από το αντίστοιχο πρώτο τεύχος των Brubaker και Fraction. Προσωπικά, το συνιστώ ανεπιφύλακτα.