FIRST TIME EVER: FRANK

frank1THE PORTABLE FRANK
Writer/Artist: Jim Woodring
Fantagraphics Books

Άλλο ένα δύσκολο FIRST TIME EVER, προσφορά των αγαπητών αρχισυντακτών του Comicdom. Βασικά, όχι απλά δύσκολο. Ακατόρθωτο θα το περιέγραφα, το να εξηγήσει κανείς τι είναι το FRANK του Jim Woodring. Με πολύ απλά λόγια και αναγκαστικά αποφεύγοντας να μεταδώσω οποιοδήποτε μέρος του νοήματος του FRANK, θα μπορούσα να πω ότι πρόκειται για τις σύντομες, ως επί το πλείστον χωρίς λόγια, περιπέτειες ενός ανθρωπόμορφου πλάσματος σε έναν παράξενο κόσμο.

Το πόσο λίγα (στα όρια του τίποτα, δηλαδή) λέει η παραπάνω περιγραφή για το τι όντως αντιμετωπίζει ο αναγνώστης του FRANK, θα προσπαθήσω, αν και αμφιβάλω ότι θα καταφέρω, να εξηγήσω παρακάτω. Ο Frank, λοιπόν, ζει σε έναν παραμυθένιο/εφιαλτικό κόσμο που ονομάζεται “Unifactor”, με κάποια αλλόκοτα όντα που θυμίζουν – στο περίπου – γνωστά ζώα, άλλα που θυμίζουν ανθρώπους (που όμως φέρονται σαν ζώα), ένα πλάσμα που μόνο δαίμονας μπορεί να χαρακτηριστεί και portals για διαστάσεις ακόμη πιο περίεργες από τη δική του. Από όλα αυτά τα πλάσματα που συναντάει, άγνωστο είναι το ποιο είναι για φάγωμα και ποιο θα σε φάει, τι είναι φυτό, ζώο, νεκρό ή ζωντανό, καλόβουλο ή επιθετικό. Συχνά, οι σύντομες ιστορίες του Frank είναι απλά οι προσπάθειές του να προσδιορίσει την πραγματική φύση κάποιου καινούρgιου αντικειμένου/πλάσματος που συναντά στον Unifactor. Οι γραμμές της πραγματικότητας του Frank, όμως – έστω και αυτής της ήδη άκρως σουρεαλιστικής πραγματικότητας – είναι υπό συνεχή διαμόρφωση και επανεξέταση.

Ο κεντρικός χαρακτήρας περιστοιχίζεται από ένα σωρό άλλα ζωόμορφα κυρίως πλάσματα, τα οποία τον ακολουθούν και υπερασπίζονται παθιασμένα, με αγαθές ή τερατώδεις προθέσεις, με τρυφερά ή άγρια ένστικτα. Η συντριπτική πλειοψηφία των πλασμάτων που περιστοιχίζουν τον Frank, αν και επιδεικνύουν πολύ πιο πλούσιο συναισθηματικό κόσμο από τον ίδιο, ο οποίος συνήθως φέρεται απλά σαν εξωτερικός παρατηρητής, είναι σαφώς κατοικίδιά του, υποδεέστερα νοητικά. Όσοι περαστικοί χαρακτήρες εμφανίζονται ως ίσοι ή όμοιοι του Frank – ή τουλάχιστον ως λιγότερο ζωώδεις από τους συντρόφους του – είναι είτε νεκροί σχεδόν ή ανταγωνιστές του. Ενώ σίγουρα υπάρχουν στον Unifactor πλάσματα σαν τον Frank, οι ιστορίες του είναι σαφέστατα μοναχικές και για αυτό μελαγχολικές.

Frank2Το artwork του Woodring είναι σε απόλυτη αρμονία με τον χαρακτήρα των ιστοριών του. Ασπρόμαυρο , αλλά σε καμία περίπτωση αφαιρετικό, με απλές καθαρές γραμμές, που συνθέτουν περίπλοκα, ονειρικά σχήματα. Ο Unifactor είναι οπτικά, τόσο απροσδόκητα γνώριμος και ταυτόχρονα τόσο καινούριος όσο είναι και κατ’ ουσίαν οι κάτοικοί του.

Διαβάζοντας το FRANK, καταλαβαίνει κανείς πως υπάρχει πολύς χώρος για ανάλυση. Father figures, συναισθηματική αποστασιοποίηση, η ισορροπία του κακού και του καλού (ή “εγώ” και “υπερεγώ”, τέλος πάντων). Πολλή κλασική ψυχανάλυση και πολλή προσωπική αγωνία του συγγραφέα, που πολλά έχει να προσφέρει στον αναγνώστη. Πέρα από αυτά, και ήδη γενικολογώντας φρικτά, τι παραπάνω μπορεί να ειπωθεί εδώ; Όσα και να πεις για τον Frank, σίγουρα κάτι έχεις παραλείψει.