THE ONLY LIVING BOY #1

the_only_living_boyWriter: David Gallaher
Artist: Steve Ellis
Bottled Lightning

Το Σάββατο που μας πέρασε ήταν το Free Comic Book Day! Ή, αλλιώς, η μέρα που διαβάζω comics που δε θα ήξερα καν ότι υπάρχουν, αν δεν ήταν τζάμπα. Είναι η μέρα εκείνη που ανακαλύπτεις ακατέργαστα underground διαμάντια και παταγώδεις αποτυχίες. Το συγκεκριμένο comic που ανακάλυψα είναι μάλλον πιο κοντά στη δεύτερη κατηγορία.

Το THE ONLY LIVING BOY εκδόθηκε το 2012 και είναι η ιστορία του Erik Farrell, ενός παιδιού που μεταφέρθηκε υπό ανεξήγητες συνθήκες σε έναν μαγικό κόσμο, γεμάτο με εξωπραγματικά όντα. Κάτι σαν μοντέρνα εκδοχή των μύθων που περιλαμβάνουν χαμένα παιδιά. Και, για να πω την αλήθεια, με είχε σχεδόν πείσει ότι θα ήταν καλό. Δυστυχώς, το THE ONLY LIVING BOY είναι η περίπτωση του comic που, ενώ είχε πολύ καλές προοπτικές, κατέληξε να κάνει τα πάντα λάθος.

Το βασικότερο πρόβλημα είναι ο πρωταγωνιστής. Δεν υπάρχει ούτε ένα panel στο οποίο ο Erik να θυμίζει πραγματικό παιδί. Φέρεται σαν ενήλικος, μιλάει με κλισέ ατάκες χολιγουντιανής ταινίας και οι σκέψεις του θυμίζουν ημερολόγιο εφήβου. Οι δευτερεύοντες χαρακτήρες είναι πολλοί, αλλά δεν αναπτύσσονται αρκετά, ώστε να τραβήξουν την προσοχή του αναγνώστη. Η πλοκή αναπτύσεται βιαστικά και ανοργάνωτα και η μία σκηνή διαδέχεται την άλλη, χωρίς να δίνεται χρόνος στον αναγνώστη να επικεντρώσει κάπου την προσοχή του.

Η εικονογράφηση του Steve Ellis δεν είναι κακή και μερικά από τα character designs είχαν αρκετό ενδιαφέρον, αλλά είναι υπερβολικά ουδέτερη και generic, αποτυγχάνοντας έτσι να δώσει στο THE ONLY LIVING BOY προσωπικό ύφος και να εισάγει τον αναγνώστη στο πνεύμα της ιστορίας. Ο Erik φαίνεται αρκετά φοβισμένος όταν συναντά κάποια από τα πλάσματα. Επομένως, μήπως είναι υπερφυσικός τρόμος; Ή μήπως είναι επικό fantasy; Ή προσπαθεί να σπάσει το φράγμα ανάμεσα στα είδη και να παρουσιάσει κάτι πρωτότυπο; Ειλικρινά, δεν έχω ιδέα, γιατί ο artist θεώρησε πλεονασμό το να μας βοηθήσει να καταλάβουμε.

Στα λίγα υπέρ, ο David Gallaher έχει δημιουργήσει ένα αξιοπρεπές σύμπαν με μερικά ενδιαφέροντα πλάσματα και η ίδια η πλοκή, αν και χιλιοειπωμένη, δεν είναι κακή.

Δε νομίζω να διαβάσω ποτέ την συνέχεια της συγκεκριμένης σειράς, για να διαπιστώσω αν στρώνει στη συνέχεια, αλλά το πρώτο τεύχος του THE ONLY LIVING BOY αποτελεί μια λίστα από don’ts για κάθε επίδοξο συγγραφέα και artist.