BASEWOOD

Basewood_Cover_LargeWriter/Artist: Alec Longstreth
Phase Seven Comics

Εντυπωσιακό ως έκδοση, το BASEWOOD συγκεντρώνει τα τεύχη 005 εως 009 του minicomic του Alec Longstreth, PHASE 7, και ουσιαστικά πρόκειται για δουλειά 10 ολόκληρων χρόνων. Η συγκεκριμένη έκδοση έγινε πραγματικότητα χάρη στο Kickstarter campaign, που σκοπό είχε να κυκλοφορήσει η ιστορία συγκεντρωμένη σε ένα εντυπωσιακό format. Στο συγκεκριμένο format είχε πρωτοκυκλοφορήσει όταν μεταφράστηκε στα Γαλλικά, με τον Longstreth να εντυπωσιάζεται τόσο που προσπάθησε να ακολουθήσει ακριβώς την ίδια έκδοση και στα αγγλικά.

Ένας άνδρας ξυπνά μέσα σε ένα πυκνό δάσος, χτυπημένος και φορώντας μόνο ένα παπούτσι. Δε θυμάται τίποτε για το ποιος είναι και το πως βρέθηκε σε αυτό το δάσος. Στο δρόμο του, θα βρει έναν παράξενο (και ιδιαίτερα δυναμικό) γέρο, μια αποφασισμένη γενναία κοπέλα, αλλά και έναν τρομακτικό δράκο, που κάνει την παρουσία του αισθητή όχι μόνο στο εξώφυλλο, αλλά και σε κάθε κεφάλαιο του βιβλίου.

Πάνε αρκετά χρόνια από τότε που άκουσα πρώτη φορά για τον Alec Longstreth. Νομίζω πως η πρώτη φορά ήταν σε κάποιο επεισόδιο του INDIE SPINNER RACK. Ακουγόταν σαν ένας ιδιαίτερα συμπαθητικός τύπος, με τεράστια αγάπη για τα comics, και εκεί που στέκονταν οι περισσότεροι ήταν στα μακριά του γένια. Βλέπετε, σε κάποια χρονική στιγμή το 2008, και βλέποντας πως το BASEWOOD του έπαιρνε πολύ περισσότερο χρόνο από ότι περίμενε, αποφάσισε να ξυρίσει το κεφάλι του και από εκείνη τη στιγμή να αφήσει μαλλιά και γένια μέχρι να ολοκληρώσει την ιστορία του. Το χρονικό αυτής της ιστορίας αποτυπώνεται σε αυτό εδώ το βιντεάκι.

ad0c0d2fa57d26da5304694d2fed4fa1_largeΑξίζει να παρατηρήσετε πως τα τεύχη 7 εως 10 κυκλοφόρησαν εκτός σειράς, για να μπορέσει ο δημιουργός να κρατήσει την υπόσχεση του ότι σε αυτά θα ολοκληρωθεί ή ιστορία του BASEWOOD.

Με μια πρώτη, γρήγορη ματιά, το σχέδιο του Longstreth μοιάζει κάπως λιτό… κυρίως χάρη στις λιγοστές γραμμές που έχουν τα πρόσωπα των χαρακτήρων του. Με μια πιο προσεχτική ματιά, όμως, αποκαλύπτεται η λεπτομέρεια στις σκιάσεις, στην υφή των υλικών, στην απεικόνιση των μηχανισμών και της δράσης. Η πολυπλοκότητα και η λεπτομέρεια είναι σχεδόν σοκαριστικές. Ο Longstreth, μάλιστα, αποφεύγει να χρησιμοποιήσει την παραμικρή ευκολία, κάνοντας τα πάντα, από το lettering μέχρι τις σκιάσεις και κάθε νιφάδα χιονιού, εξ ολοκλήρου στο χέρι, με εξαιρετική λεπτομέρεια. Η υφή του ξύλου στα δέντρα, η κάθε τρίχα πάνω στην προβιά, το δέσιμο των ξύλων, όλα παρουσιάζονται με λεπτομέρεια και όλα απαιτούν από τη δημιουργό φροντίδα και προσοχή.

Όλα τα παραπάνω δεν εμφανίζονται με τρόπο που να αγχώνει τον αναγνώστη… το αντίθετο μάλλον. Το comic διαβάζεται πολύ ευκολα και ευχάριστα, και η ιστορία σε κρατά σε αγωνία μέχρι τις τελευταίες σελίδες. Μια εξαιρετικά δουλεμένη εντυπωσιακή περιπέτεια.

Ολόκληρο το comic (όπως και όλα τα υπόλοιπα τεύχη του PHASE 7) μπορείτε να τα διαβάσετε στο site του Longstreth, ενώ στο παρακάτω video θα πάρετε μια καλύτερη εικόνα για την έκδοση.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=3EHfRG14eKs[/youtube]