Don’t Mess With The (Bat)Family: Το Supporting Cast Του Batman

Ο Bruce Wayne είναι αναμφίβολα μοναχική φιγούρα. Ένας άνθρωπος που κρύβει τα τραύματά του πίσω από το προσωπείο του ρηχού μεγιστάνα, νιώθοντας μόνος μέσα στο πλήθος.

Εξίσου μοναχική φιγούρα είναι και ο Batman. Ή μήπως όχι; Όλες αυτές οι ηρωικές φιγούρες που τον περιβάλλουν, είναι απλοί σύμμαχοι ενάντια στο έγκλημα, ή κάτι παραπάνω; Ακόμη και το όνομα “Bat-Family” μας οδηγεί προς την δεύτερη απάντηση. Ότι, δηλαδή, ο Batman αποτελεί όχι μόνο το εκδικητικό alter ego του Bruce Wayne, αλλά πως είναι ταυτόχρονα η ευκαιρία του να αποκτήσει αυτό που ποτέ δεν είχε, ως μέλος της ιδιόμορφης, μασκοφόρας οικογένειάς του.

Όποια κι αν είναι, τελικά, η απάντηση, το σίγουρο είναι ότι το supporting cast του Batman μας έχει δώσει μερικούς από τους πιο ενδιαφέροντες χαρακτήρες που πέρασαν ποτέ από τα comics.

Disclaimer: Θα ήταν αδύνατο να συμπεριληφθεί ολόκληρο το supporting cast του Batman σε μία λίστα. Οι επιλογές έγιναν κυρίως με βάση την αναγνωσιμότητα των χαρακτήρων, ενώ κάποιοι συμπεριληφθήκαν (ή απορρίφθηκαν) με βάση προσωπικά κριτήρια.

NightwingDick Grayson (Robin/Nightwing/Batman)

Μπορεί να έχουμε χάσει πλέον το μέτρημα όσον αφορά τους Robin, αλλά ο Dick Grayson θα είναι πάντα ο πρώτος. Γιος δύο ακροβατών του τσίρκου, ο Dick είδε τους γονείς του να δολοφονούνται από τη μαφία. Η ομοιότητα με την ιστορία του Bruce Wayne είναι προφανής και μεταξύ των δύο αναπτύσσεται μια ιδιαίτερη σχέση πατέρα/γιου.

Έτσι ξεκίνησε η μάχη του Dick ενάντια στο έγκλημα, αρχικά στο πλευρό του Batman ως Robin, αργότερα μόνος ως Nightwing, ενώ μετά τα γεγονότα του Final Crisis, αντικαθιστά προσωρινά τον Bruce, φορώντας ο ίδιος τον μανδύα της νυχτερίδας.

BatwomanKatherine Kane (Batwoman)

Μετά την κυκλοφορία του περιβόητου SEDUCTION OF THE INNOCENT, όλοι οι τίτλοι των comics υπέστησαν ορισμένες παρεμβάσεις, για να μην ξεφεύγουν από τα πλαίσια του Comics Code Authority. Για τον Batman, η βασική “κατηγορία” ήταν αυτή της ομοφυλοφιλίας κι έτσι θεωρήθηκε συνετό να προστεθεί και μία γυναίκα superhero στο cast.

Ένας όχι και τόσο δημοφιλής χαρακτήρας που ενίοτε ακροβατούσε εντός και εκτός canon, με το origin της να αλλάζει αρκετές φορές, η Batwoman, παρ’ όλα αυτά, επιβίωσε, παρουσιάζοντας, μάλιστα, και αρκετές ενδιαφέρουσες ιστορίες. Μπορεί να ανήκει στην τεμπέλικη λογική του “μεταφέρω το theme και τη στολή σε γυναικείο χαρακτήρα και αλλάζω το -man σε -woman”, αλλά η Kate είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι του Bat-Family.

RedHoodJason Todd (Robin/Red Hood)

Όταν, το 1982, ο Dick Grayson πέρασε στο lineup των Teen Titans, τον διαδέχθηκε ο Jason Todd. Ο νέος Robin δεν αντιμετώπισε την καλύτερη υποδοχή από τους fans. Όταν, λοιπόν, το 1988, η DC αποφάσισε να συμπεριλάβει το αναγνωστικό κοινό στην απόφαση για τη μοίρα ενός χαρακτήρα, ο Jason ήταν η ευκολότερη επιλογή. Ακολούθησε μία τηλεφωνική ψηφοφορία, η οποία έληξε με αποτέλεσμα 5.343 υπέρ του θανάτου του Robin προς 5.271 κατά. Όσοι έχετε διαβάσει το A DEATH IN THE FAMILY ξέρετε τι ακολούθησε. Η άσπλαχνη γραφομηχανή του Jim Starlin δημιούργησε μία από τις πιο συνταρακτικές σκηνές στην ιστορία των υπερηρωικών comics, με τον Jason να ξυλοκοπείται μέχρι θανάτου από τον Joker.

Φυσικά, στον κόσμο των comics κανείς δεν παραμένει νεκρός για πολύ (με εξαίρεση το ζεύγος Wayne, φυσικά) και ο Jason επανήλθε στη ζωή ως ο εκδικητικός αντιήρωας Red Hood, αλλά η σκηνή του θανάτου του μας στοιχειώνει ακόμη.

200px-James_Gordon_001Commissioner James Gordon

Μπορεί να στερείται την κάπα και τη μάσκα που θα τον καθιστούσε “τυπικό” μέλος του Bat-Family, θα ήταν όμως αδύνατον να αφήσουμε τον Commissioner Gordon έξω από τη λίστα. Πέρα από πολύτιμος σύμμαχος για τους χαρακτήρες, ο Gordon είναι ο υπεύθυνος για το Bat-Signal, ένα από τα πιο αξιομνημόνευτα στοιχεία του Batman mythos, που προβάλλει το έμβλημα της νυχτερίδας στο συννεφιασμένο ουρανό του Gotham.

Ο ρόλος του Gordon, αυτός του φυσιολογικού ανθρώπου που προσπαθεί να βγάλει μια άκρη από τα γεγονότα γύρω του, χωρίς να είναι σίγουρος για το ποιον πρέπει να εμπιστευτεί, τον καθιστά έναν από τους πιο ταυτίσιμους χαρακτήρες του κόσμου του Batman για τους αναγνώστες.

Batgirl_by_NowlanBarbara Gordon (Batgirl/Oracle)

Η Batgirl/Barbara Gordon διαδέχθηκε την Batwoman ως βασικός γυναικείος χαρακτήρας του cast. Η κόρη του Commissioner Gordon, αρχικά, συνόδευε ως Batgirl τους Batman και Robin.

To 1988, η Barbara προστέθηκε στη λίστα των χαρακτήρων που δεινοπάθησαν στα χέρια του Joker. Αυτή τη φορά, υπεύθυνος ήταν ο Alan Moore και το graphic novel του THE KILLING JOKE, όπου μία σφαίρα στέρησε από την Barbara τη χρήση των ποδιών της, ένα plot device για το οποίο έχουν ήδη ειπωθεί πάρα πολλά για να το θίξουμε και εδώ. Έκτοτε, συμμετείχε στις επιχειρήσεις του Bat-Family, ως συντονίστρια, με το όνομα Oracle, ενώ στα πλαίσια του New 52, κατάφερε τελικά να ξαναπερπατήσει.

Damian_Wayne_as_RobinDamian Wayne (Robin)

Το 2006, ο Bruce Wayne ανακάλυψε ότι είναι πατέρας! Σε μια απόλυτα soap opera στιγμή στην ιστορία του Σκοτεινού Ιππότη, η οποία όμως εκτελέστηκε άψογα, ο Grant Morrison αξιοποίησε την non-canon ιστορία SON OF THE DEMON, του 1987, όπου ο Bruce αποκτά έναν γιο με την κόρη του Ra’s al Ghul, Talia.

Ο Damian μεγάλωσε μέσα στο League of Assasins, γεγονός που τον καθιστά έναν ιδιαίτερο και αρκετά βίαιο χαρακτήρα, ειδικά αν σκεφτούμε ότι πρόκειται για ένα δεκάχρονο παιδί. Κατά τη διάρκεια του BATTLE FOR THE COWL, ο Damian βρίσκεται δίπλα στον Dick Grayson/Batman, ως Robin, δίνοντάς μας την ευκαιρία να δούμε μια διαφορετική δυναμική, με έναν light-hearted Batman και έναν σκοτεινό Robin, για αλλαγή.

200px-Catwoman_0007Catwoman

Femme fatale, διαρρήκτης, love interest, αντιηρωίδα. Υπάρχουν άπειροι τρόποι να περιγράψει κανείς την Selina Kyle, αλλά κανείς δεν περιγράφει με ακρίβεια την περίπλοκη σχέση αγάπης-μίσους μεταξύ του Batman και της Catwoman. Ψυχρή, απρόβλεπτη, ακατανόητη και ενίοτε προκλητική, η Catwoman εκφράζει, κατά τον Bob Kane, τη γυναικεία φύση.

Είτε προσπαθεί να ξεφύγει από το Dynamic Duo στις ταράτσες του Gotham, είτε πολεμά στο πλευρό τους, η Catwoman συγκαταλέγεται στους πιο ενδιαφέροντες και αξιομνημόνευτους χαρακτήρες του Bat-Family.

593977_origAlfred Pennyworth

Ίσως η πιο αφανής προσωπικότητα του Bat Family, η πατρική φιγούρα του Alfred βρίσκεται πάντα κάπου στο background, προσφέροντας τις υπηρεσίες του. Συχνά, μάλιστα, τείνεις να ξεχνάς ακόμη και την ύπαρξή του, καθώς επισκιάζεται από τους μασκοφόρους γύρω του.

Όταν, όμως, βγαίνει στο προσκήνιο, με πιο πρόσφατο παράδειγμα το εκτός canon INJUSTICE, όπου ο συμπαθέστατος Alfred έρχεται αντιμέτωπος με τον Superman (σοβαρα, Google it), μας θυμίζει πως δεν είναι απλά μια καρικατούρα για να γεμίζει το Wayne Manor, αλλά ένας χαρακτήρας με δικά του κίνητρα, που θεωρεί τον Bruce και τους υπόλοιπους χαρακτήρες παιδιά του.

AllnationsBatmen Of All Nations

Ένα από τα λιγότερο γνωστά στοιχεία του κόσμου του Σκοτεινού Ιππότη, οι Batmen Of All Nations βρίσκονται σε αυτή τη λίστα, όχι τόσο επειδή παρουσιάζουν ενδιαφέρον ως χαρακτήρες, όσο για την κεντρική τους ιδέα: Πολλοί άνθρωποι, ανά τον κόσμο, εμπνέονται από τη φιγούρα του Batman και αποφασίζουν να τον μιμηθούν, υιοθετώντας αντίστοιχες περσόνες και πολεμώντας το έγκλημα στις χώρες τους. Οι ίδιοι οι χαρακτήρες είναι απλώς μια σειρά από χαριτωμένα φυλετικά στερεότυπα. Έχουμε τον Ιταλό Legionnaire, τον Αργεντινό El Gaucho, τους Βρετανούς Knight και Squire, τον Γάλλο Musketeer και ούτω καθεξής.

Το θέμα μας, όμως, δεν είναι αυτή καθαυτή η σύσταση της ομάδας. Η ιδέα ότι μια στιγμή έμπνευσης και η θέληση να κάνεις το σωστό αρκούν για να σώσουν τον κόσμο, συνοψίζει πολύ όμορφα τον απλοϊκό οπτιμισμό που βρίσκεται στον πυρήνα των υπερωικών comics. “Είναι πολύ απλό”, μοιάζουν να λένε οι συγκεκριμένοι ήρωες. “Απλά κάνε ότι θα έκανε ο Batman”. Μια φιλοσοφία που, μάλλον, αποτελεί και ιδανικό κλείσιμο για αυτό το άρθρο.