FIRST TIME EVER: Jason

067 - Why Are You Doing This (1)WHY ARE YOU DOING THIS?
Writer/Artist: Jason
Colorist: Hubert
Fantagraphics

Όμορφα εξώφυλλα, με ιδιαίτερους τίτλους και στυλ. Kάθε φορά που φορά που έπεφτα σε κάποιο έργο του Jason, κατάφερνε να μου μου δημιουργήσει τύψεις που δεν είχα διαβάσει ποτέ κανένα από αυτά. Γι’ αυτό, όμως, υπάρχει το FIRST TIME EVER!

O John Arne Sæterøy, λοιπόν, είναι ένας Νορβηγός δημιουργός, που υπογράφει τα comics του ως “Jason”. Επίσης, έχει κερδίσει πολλές υποψηφιότητες αλλά και αρκετά βραβεία στο χώρο των comics. Χαρακτηριστικό των έργων του, ότι οι χαρακτήρες παρουσιάζονται ως ανθρωπόμορφα ζώα, ενώ το στιλ του έχει μια καρτουνίστικη υφή.

Το WHY ARE YOU DOING THIS? μας περιγράφει την ζωή του Αlex. Ενός πρόσφατα χωρισμένου τύπου, που περνάει δύσκολες στιγμές. Ο Claude, ο καλύτερος (κι ίσως μοναδικός) φίλος του Alex, φεύγει για διακοπές, ζητώντας του να ποτίζει τα λουλούδια του σπιτιού του. Τα πράγματα, όμως, εξελίσσονται προς το χειρότερο για τον Alex, όταν, μετά από ένα ατυχές γεγονός, κατηγορείται για φόνο.

2014-05-22_17h53_50Η ιστορία είναι, έτσι κι αλλιώς, μικρούλα, γι’ αυτό θα αποφύγω να μπω σε λεπτομέρειες (ή spoilers), αλλά θα σας πω πως η ήδη ταραγμένη ζωή του Alex θα γίνει ακόμη πιο περιπετειώδης και ο καλοκάγαθος πρωταγωνιστής, χωρίς πια να έχει να χάσει κάτι, θα φτάσει στα άκρα. Η ιστορία έχει flow, μυστήριο και θυμίζει αστυνομικό novel.

Το σχέδιο, καρτουνίστικο όπως προείπα (και adorable), με σχεδόν ανέκφραστους χαρακτήρες, κάτι που ταιριάζει ιδανικά με τις αμήχανες σιωπές και το γενικότερο feeling του τίτλου. Το χρώμα είναι πλακάτο, πολύ όμορφο και αυτό, ενώ οι σελίδες αποπνέουν αρμονία.

Κλείνοντας, θα πω πως το WHY ARE YOU DOING THIS? είναι όντως μία περίεργη ιστορία.
Παρ’ όλα αυτά, είναι κάτι πολύ ιδιαίτερο, που αξίζει να διαβάσει κανείς. Θα σας βάλει σε σκέψεις και θα σας αφήσει μία γλυκόπικρη γεύση.