HERE: To Πρωτοποριακό Comic Σε Επανέκδοση-Συμπλήρωμα Της Αρχικής Ιστορίας

downloadTo παρακάτω άρθρο ξεκίνησε σαν μελλοντικό newsroom post, το οποίο θα αφορούσε στην είδηση της επανακυκλοφορίας του HERE (ενός πρωτοποριακού εξασέλιδου comic που πρωτοδημοσιεύθηκε στο RAW) σε μια έκδοση 320 σελίδων από τη Random House, το ερχόμενο φθινόπωρο. Παρουσίαζε, όμως, μεγάλο ενδιαφέρον και κατέληξε σε αυτό που βλέπετε παρακάτω – ένα εκτενές αφιέρωμα στο comic.

To HERE του Richard McGuire είναι η ιστορία μιας γωνίας ενός δωματίου και των γεγονότων που εξελίχθηκαν σε αυτό τον χώρο, ενώ κινείται μπρος και πίσω στον χρόνο. Το comic πειραματίζεται, χρησιμοποιώντας πολλαπλά panels για να αποδώσει τις διαφορετικές στιγμές του χρόνου. Εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια παρουσιάζονται συνυφασμένα. Ένας δεινόσαυρος από το 100.000.000 π.Χ. αργοκινείται, ενώ ένα παιδί παίζει με ένα πλαστικό παιχνίδι που μοιάζει στον ίδιο αργοκίνητο δεινόσαυρο, το έτος 1999. Συζητήσεις φαίνονται πως διεξάγoνται μεταξύ ανθρώπων που τους χωρίζουν μερικοί αιώνες. Κάποιος ρωτά “Έχει δει κάποιος τα κλειδιά του αυτοκινήτου μου;”. Και η απάντηση μπορεί να έρθει από κάποιον σε μια μελλοντική αρχαιολογική ανασκαφή. Οι παγετώνες μεταμορφώνονται σε έλη, τα έλη σε δάση και τα δάση σε φάρμες. Μια πόλη αναπτύσσεται και μεγαλώνει με την εξάπλωση της στα προάστια. Μελλοντικές κλιματικές αλλαγές έχουν ως αποτέλεσμα την επικάλυψη της ξηράς με ύδωρ, έστω και προσωρινά. Βλέποντας μακριά κανείς, βλέπει την παροδικότητα όλων των πραγμάτων. Εν τω μεταξύ, η προσοχή εστιάζεται στις πιο καθημερινές στιγμές και τις εκτιμά όπως και τις ανώτερες.

HereComicΠρωτοδημοσιευμένο στην σπουδαία ανθολογία RAW σε μια ιστορία 6 σελίδων, δημιούργημα ενός από τους μεγαλύτερους πρωτοπόρους στα comics, το HERE επανακυκλοφορεί ως η εκπλήρωση του επαναστατικού του οράματος, το φθινόπωρο από την Random House, σε μια expanded 320σέλιδη εκδοχή που μας υπόσχεται να είναι ακόμη πιο ιλιγγιώδης και εκπληκτική. Παρακάτω ακολουθούν κάποιες πληροφορίες που μπόρεσα να βρω και αφορούν την εξασέλιδη ιστορία του 1989.

To ΗΕRE έχει αναγνωρισθεί ως ένα πρωτοποριακό εγχείρημα“with the formal properties of comics”. Aυτό το στοιχείο πιστεύω πως είναι πολύ σημαντικό. Δεν μπορώ να καταλάβω τι εννοείται με το “formal properties”, το βρίσκω όπου και να ψάχνω για το συγκεκριμένο comic και δεδομένου ότι μιλάμε για πρωτοπορία και “formal”, μάλλον μας υποδεικνύει πως ο καλλιτέχνης δεν εισήγαγε κάτι νέο ή καινοτόμο, μα άλλαξε τα δεδομένα σε νέα σύνθεση-φόρμουλα και το αποτέλεσμα ήταν εκρηκτικό. Ό,τι έγραψα παραπάνω, παρακαλώ να διαβαστεί με κάθε επιφύλαξη καθώς αποτελεί εκτίμηση ενός αναγνώστη. Aς περάσουμε, όμως, σε πιο βάσιμες πληροφορίες. Σύμφωνα με τον Douglas Wolk, η επιρροή του HERE αντηχούσε στα art comics για δεκαετίες. Επίσης, ιδιαίτερα αξιοσημείωτη είναι και η επιρροή του συγκεκριμένου comic στη δουλειά του Chris Ware, o oποίος έγραψε και μια εκτενή έκθεση στο όγδοο τεύχος του περιοδικού COMIC ART.

Αφού πήραμε όλοι μια καλή εικόνα (θέλω να πιστεύω), μπορούμε να μεταβούμε πολύ απλά με ένα κλικ στο εξασέλιδο Here, το οποίο βρίσκεται αναρτημένο εδώ.