DC ANIMATED UNIVERSE #5: STATIC SHOCK & THE ZETA PROJECT

Φίλες, φίλοι, geeks, fans και λοιπό internet, αυτό το άρθρο αποτελεί και τον τελευταίο μας σταθμό στο DC Animated Universe. Από τότε που ξεκίνησε το μικρό μας ταξίδι, είδαμε το BATMAN: THE ANIMATED SERIES, το sequel του, το BATMAN BEYOND, πετάξαμε πάνω από την Metropolis με το SUPERMAN: THE ANIMATED SERIES και, φυσικά, καταλήξαμε να θαυμάζουμε σχεδόν όλο το υπερηρωικό σύμπαν της DC με τα JUSTICE LEAGUE & JUSTICE LEAGUE UNLIMITED. Θα κλείσουμε, με τις δύο λιγότερο γνωστές σειρές του DCAU: Το STATIC SHOCK και το ZETA PROJECT.

Static-Zeta

STATIC SHOCK

Static_Shock_(TV_logo)

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=2KWeKZyxEZA[/youtube]

Η σειρά ξεκίνησε το 2000 και τέλειωσε το 2004 και είναι βασισμένη στον υπερήρωα Static, ο οποίος πρωτοεμφανίστηκε το 1993, από την Milestone Comics, η οποία ήταν παρακλάδι της DC. Μετά το κλείσιμο της, ο Static πέρασε κανονικά στο σύμπαν της DC.

Η σειρά αφηγείται την ιστορία του 14χρονου Virgil Ovid Hawkins (μα τι βαρβάτο όνομα είναι αυτό, ρε παιδιά), ο οποίος είναι ένα συνηθισμένο γυμνασιόπαιδο. Έχει τον κολλητό του, τον Richie, και την καψούρα του, τη Frieda. Επίσης, έχει και έναν ενοχλητικό bully, τον Francis (ή “F-Stop”, όπως είναι το παρατσούκλι του) να του κάνει την ζωή δύσκολη. Μία μέρα όμως τον σώζει από μπελάδες ο Wade, ο οποίος τυχαίνει να είναι αρχηγός συμμορίας και να έχει απώτερο στόχο να βάλει μέσα και τον Virgil (ο οποίος όμως διστάζει πολύ, καθώς η μητέρα του έχει πεθάνει από ανταλλαγή πυρών μεταξύ συμμοριών).

80885186

Όχι πολύ αργότερα, ο Wade και ο Virgil πάνε να αντιμετωπίσουν την αντίπαλη συμμορία (αυτή του F-Stop). Όμως, κατά την διάρκεια της συμπλοκής, ξαφνικά απελευθερώνεται ένα μυστήριο αέριο, το οποίο προκαλεί μεταλλάξεις σε όσους βρισκόταν στην περιοχή (αργότερα μαθαίνουμε πως είναι και μεταδιδόμενες), χαρίζοντας τους διάφορες υπερδυνάμεις (ένα γεγονός που στην σειρά είναι γνωστό ως “Big Bang”). O Virgil αποκτά την δύναμη να δημιουργεί και να ελέγχει τον ηλεκτρισμό και τον μαγνητισμό. Και κάπως έτσι, λοιπόν, γίνεται υπερήρωας με το όνομα “Static”.

Φυσικά, έτσι γεννιούνται και διάφοροι supervillains, αλλά και ήρωες, όπως για παράδειγμα αργότερα ο Richie, ο οποίος “κολλάει” την μετάλλαξη και πολεμά το έγκλημα στο πλευρό του Static ως “Gear”.

Στο voice acting, το ρόλο του Virgil τον αναλαμβάνει ο Phil LaMarr, Richie είναι ο James Mardsen (ο Cyclops από τις ταινίες X-Men), μα και διάφοροι άλλοι γνωστοί ηθοποιοί, όπως ο Adam Baldwin, Jeff Benett κ.ά.

a-league-of-their-own-2

Φυσικά, υπάρχουν αρκετά crossover επεισόδια (τόσο στο STATIC SHOCK όσο και στο JUSTICE LEAGUE UNLIMITED), με guest χαρακτήρες όπως ο Batman, αλλά και ο Batman από το μέλλον. Τέλος, να αναφέρω πως η σειρά έχει κερδίσει βραβείο EMMY για την μουσική της επένδυση.

Σε γενικές γραμμές, είναι μία αρκετά ενδιαφέρουσα, αξιόλογη σειρά και σίγουρα αρκετά υποτιμημένη σε σχέση με το υπόλοιπο DCUA.

THE ZETA PROJECT

The_Zeta_Project_series_logo

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=UcNx3fvFKkQ[/youtube]

Το PROJECT ZETA αποτελεί spin-off από το BATMAN BEYOND, όπου στο επεισόδιο  “Zeta” κάνει την πρώτη του εμφάνιση το ανθρωποειδές robot-synthoid με το όνομα Infiltration Unit Zeta (με την φωνή του Diedrich Baber).

Ο Zeta έχει δημιουργηθεί από την NSA ως πολεμική μηχανή και εκτελεστής. Εκτός από τα διάφορα όπλα που διαθέτει το ρομποτικό του σώμα (λέιζερ, λεπίδες κ.α), μπορεί να εκτείνει τα άκρα του και διαθέτει μεγάλη δύναμη και αντοχή. Η ικανότητα που τον κάνει όμως να ξεχωρίζει, είναι ότι μπορεί να πάρει όποια ανθρώπινη μορφή θέλει, χάρη στο holo-projector που διαθέτει.

2001-The-Zeta-Project3

Όμως, ο δημιουργός του, ο Dr. Selig, του τοποθετεί κρυφά μία πλακέτα στα κυκλώματα του, με αποτέλεσμα ο Zeta να αναπτύξει συνείδηση. Όταν ο Zeta ανακαλύπτει πως ένας από τους στόχους του είναι αθώος, τότε αποφασίζει πως θέλει να σταματήσει να σκοτώνει και το καταφέρνει με την βοήθεια του Batman και της φίλης του, Max, αλλά και της 15χρονης Rosalie “Ro” Rowan (Julie Nathanson), η οποία γίνεται η αχώριστη σύντροφός του.

Μαζί με την Ro λοιπόν, ξεκινάει να βρεί τον δημιουργό του και ταυτόχρονα να αποφύγει τους πράκτορες της NSA  που τον καταδιώκουν (καθώς θεωρούν πως το ρομπότ έχει κάποιο πρόβλημα στον προγραμματισμό του και πως είναι τρομοκράτης πλέον), με επικεφαλής τον πράκτορα James Bennett. Fun fact: Ένας από τους πράκτορες της NSA, ο πράκτορας West, παίζεται από τον Michael Rosenbaum, ο οποίος επίσης παίζει τον Flash στο JUSTICE LEAGUE.JUSTICE LEAGUE UNLIMITED.

Zeta_and_Ro

Κατά την διάρκεια της σειράς, η Ro μαθαίνει στον Zeta να κατανοεί το τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος, ενώ παράλληλα οι περιπέτειες τους τους φέρνουν αντιμέτωπους με την NSA, αλλά και τον IU 7, ένα νεότερο μοντέλο του Zeta, ο οποίος είναι και ο μεγάλος του αντίπαλος.

Η σειρά είναι πιθανότατα η μία “αποτυχία” του DCAU, καθώς κράτησε για μία μόνο σεζόν (2001-2002) και γενικά δεν έτυχε αναγνώρισης. Κατά την άποψη μου, ενώ το concept είναι ενδιαφέρον, η έλλειψης κάποιας μεγαλύτερης σύνδεσης με το υπερηρωικό DC σύμπαν δε βοήθησε το ZETA PROJECT.

Κάπου εδώ, λοιπόν, τελειώνει το αφιέρωμα μας. Βέβαια, υπάρχουν πολλά πράγματα να δείτε και να απολαύσετε, όπως comics και videogames βασισμένα  στο υπέροχο DCAU. Από την μεριά μου, θα σας ευχαριστήσω που με συντροφεύσατε στο ταξίδι αυτό και ελπίζω κάποιοι να θυμηθήκατε, άλλοι να ανακαλύψατε και όλοι σας να το διασκεδάσατε!

Σας αφήνω με το πιο πρόσφατο κομμάτι του DCAU, ένα μικρό animated short από τον Bruce Timm, ως φόρο τιμής για την 75η επέτειο του Batman, και με την ελπίδα πως κάποια στιγμή θα δούμε μία θριαμβευτική επιστροφή του DCAU!

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=IFwOS2R9o_8[/youtube]