THE WARP: Two-In-One!

Σήμερα, μπαίνοντας σε καλοκαιρινό mood, ας δούμε δύο μικρές ιστορίες από τα παράδοξα της comics σκηνής. Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, από τον Αύγουστο του 1971. Πολλές φορές, η δουλειά ενός comic artist δεν είναι και τόσο ευχάριστη όσο μπορεί να φαντάζονται κάποιοι. Το άγχος των προθεσμιών, σε συνδυασμό με τη σχολαστικότητα και τη λεπτομέρεια του σχεδίου, πολλές φορές βαραίνουν τους ώμους του καλλιτέχνη. Αυτό, βέβαια, δεν ισχύει στην περίπτωση ενός από τους μεγαλύτερους Conan artists όλων των εποχών: τον Barry Windsor-Smith. Κι αυτό, γιατί φρόντιζε να αντιμετωπίζει την όλη κατάσταση με χιούμορ. Έτσι, στο CONAN THE BARBARIAN #8, σκέφτηκε να χαλαρώσει λίγο.


Ας δούμε, λοιπόν, το συγκεκριμένο panel από αυτό το τεύχος και ας το προσέξουμε λίγο περισότερο από το κανονικό… Αν μεγενθύνουμε το σημείο που σημαδέψαμε για τη δική σας ευκολία με κόκκινο, θα παρατηρήσουμε κάτι ασυνήθιστο.

conan8detail-coins
O Windsor-Smith έγραψε πάνω στα νομίσματα: “I must be mad to sit here drawing all these coins.” (“Πρέπει να ’μαι τρελός που κάθομαι και ζωγραφίζω όλα αυτά τα νομίσματα.”).

Και, μιάς και αναφερθήκαμε σε κρυμμένα σχόλια μέσα σε κάποιο panel, ας αναφέρουμε και μια πιο σύγχρονη περίπτωση, σχεδόν 40 χρόνια αργότερα από την πλακίτσα του Barry, που η Marvel, όμως, δεν αντιμετώπισε και τόσο με χιούμορ. Ο Al Milgrom, για πολλά χρόνια inker στη Marvel (ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’70), συνέχιζε τη συνεργασία του και στα τέλη του ’90, πλέον ως ανεξάρτητος συνεργάτης. Τον Αύγουστο του 2000, ο Bob Harras, μετά από πολλά χρόνια ως Editor in Chief της Marvel Comics αποσυρόταν, και την θέση του έπαιρνε ο Joe Quesada. Λίγους μήνες αργότερα, τον Ιανουάριο του 2001, θα κυκλοφορούσε το UNIVERSE X: SPIDEY, των Jim Krueger και Alex Ross.

spidey
Το σχέδιο ήταν του Jackson Guice, με μελάνια των John Stansici, John Romita Sr. και Al Milgrom. Σε κάποιο από τα panel της ιστορίας – και πιο συγκεκριμένα στη σελίδα 28 – ο Milgrom στριμώχνει ανάμεσα στις ράχες των βιβλίων που βρίσκονται στη βιβλιοθήκη τη φράση “Harras, Ηa Ηa, he’s gone! Good riddance to bad rubbish, he was a nasty S.O.B.” (“Harras, χα-χα ,έφυγε! Καλά ξεκουμπίδια στο σκουπίδι, ήταν ένας παλιό ****”) – ε, μας διαβάζουν και μικρά παιδιά!


Αν και η Marvel εντόπισε έγκαιρα τι είχε συμβεί, εντελώς αναπάντεχα το τεύχος τελικά τυπώθηκε ΜΕ το συγκεκριμένο panel, με συνέπεια η Marvel να αναγκαστεί να ανακαλέσει και να καταστρέψει όλη την παρτίδα. Το συμβόλαιο με το Milgrom ακυρώθηκε, αν και μετά από λίγο ξανασυνεργάστηκε με την Marvel, αλλά πλέον σε μεμονωμένες δουλειές, χάνοντας τα προνόμια που του παρείχε το συμβόλαιο του.