Νέο Σύστημα Πληρωμών Της DC, Αναγνωρίζει Ποσοστό Και Για Τους Colorists

DC-logo-demonstration-1

Σε γράμμα που απέστειλαν οι συν-εκδότες της DC Comics Dan DiDio και Jim Lee και απευθυνόταν στους συνεργαζόμενους freelancers, η εταιρία παρουσίασε ένα νέο πλάνο πληρωμών, το οποίο προσφέρει «royalties» στους δημιουργούς των digital-first comics, αλλά και για πρώτη φορά στους colorists, αλλάζοντας ριζικά τον τρόπο που πληρώνονται οι επαγγελματίες του χώρου. Το νέο πλάνο θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση (στην οποία η DC δεν αναφέρεται στη λέξη royalties, αλλά σε πληρωμές) το ποσοστό που θα παίρνει κάθε δημιουργός είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το τελικό πλεόνασμα της έκδοσης. Κοινώς, αν υπάρξει κέρδος, αυτό μοιράζεται προς όλες τις πλευρές. Το καθεστώς που ίσχυε μέχρι τώρα, ήταν ότι οι πληρωμές εξαρτώνταν από το cover price κάθε έκδοσης. Σύμφωνα με τη DC, αυτό θα της παρέχει την ευελιξία να διαθέτει το προϊόν της σε περισσότερα δίκτυα διανομής που ακολουθούν διαφορετικά μοντέλα πληρωμών.

Σε γενικές γραμμές, οι πρώτες αντιδράσεις των καλλιτεχνών, ήταν, όπως μας πληροφορεί το Newsarama, αρκετά θετικές. Ενδεικτική η δήλωση του Ron Marz ότι συνολικά η κίνηση δείχνει να είναι θετική, αλλά δεν παρέλειψε να προσθέσει και ότι «ο διάολος κρύβεται πάντα στις λεπτομέρειες». Σε αντίστοιχο κλίμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις του δημιουργού Dan Jurgens, ο οποίος πρόσθεσε ότι το προηγούμενο σύστημα ήταν απλούστερο, καθώς ο επαγγελματίας μπορούσε να έχει καθαρή εικόνα των εσόδων του, πολλαπλασιάζοντας απλώς το cover price με τα αντίτυπα που πουλήθηκαν.

Μένει να δούμε αν οι δημιουργοί οφελούνται τελικά από αυτή την αλλαγή στο σύστημα πληρωμών. Οι μόνοι που μπορούν πάντως να θεωρούνται από τώρα, σίγουροι νικητές αυτής της ιστορίας, είναι οι colorists.