SNAPSHOT REVIEWS 26-06-14

Snapshot Reviews: Σύντομα reviews για πρόσφατα comics που τράβηξαν την προσοχή μας. Πρώτα τεύχη, σειρές που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και λιγότερο προβεβλημένες δουλειές που αξίζει να προσέξετε.

amazing-xmen-annual-1AMAZING X-MEN ANNUAL #1
Writers: Monty Nero, Margueritte Bennett
Artists: Salvador Larroca, Juan Doe, Juan Vlasco
Marvel Comics

Ορμώμενος από την ικανοποίηση που μου άφησε το X-MEN: NO MORE HUMANS OGN, δεν το πολυσκέφτηκα, πριν διαβάσω το ANNUAL. Στο κάτω-κάτω, μου άρεσε το πώς είναι τοποθετημένοι οι πρωταγωνιστές στο X-Universe και στο ANNUAL σχεδιάζει και ο Salvador Larocca, ο οποίος ήταν εξαιρετικός στο NO MORE HUMANS. Ε, τι το ήθελα;

Είχα καιρό να διαβάσω τόσο μέτριο και αχρείαστο τεύχος. Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από τη Storm (κάτι που θα μπορούσε να είναι και καλό σημάδι, σε έναν ιδανικό κόσμο) και την επιστροφή της στην Αφρική, όπου αντιμετωπίζει κάποιον Inhuman που απήγαγε την ξαδέρφη της. Μέτρια ιστορία, αχρείαστα κλισέ σε διαλόγους και μάχες και τοποθέτηση της δράσης στα panels που θυμίζει κακό μοντάζ. Και ένα φριχτό ολοσέλιδο panel στο τέλος, το οποίο βάζει σε πρώτο πλάνο τον κώλο της Storm, με την υπόλοιπη να ατενίζει αδιάφορα το αφρικανικό τοπίο. Τουλάχιστον, η back-up ιστορία, με πρωταγωνίστρια τη Firestar, με διασκέδασε λίγο.

conan-the-avenger-2CONAN THE AVENGER #1-2
Writer: Fred Van Lente
Artist: Brian Ching
Dark Horse Comics

Σε μία από τις σπάνιες επαφές μου με τη μυθολογία του Conan, αποφάσισα να δω τι ακριβώς μπορεί να φέρει στον ήρωα ένας συγγραφέας όπως ο Van Lente. Γνωστός κυρίως για το χιούμορ – διακριτικό ή μη – που φέρνει στα έργα του, ο Van Lente δε με απογοήτευσε και αφηγείται μια ιστορία με διακριτικό χιούμορ και αρκετή δράση (κάτι που, όπως διάβασα, έχει καιρό να φανεί, εξαιτίας της μεταμόρφωσης του Conan σε Emo The Barbarian).

H ιστορία είναι βασισμένη ελαφρώς σε ένα ομότιτλο draft του Robert E. Howard και φέρνει τον Conan αντιμέτωπο με μάγους, ξόρκια και ζόμπι. Στο πρώτο τεύχος εδραιώνονται τα βασικά της ιστορίας (πού, πότε, πώς κτλ.), γνωρίζουμε το supporting cast και απολαμβάνουμε το διακριτικό χιούμορ του Van Lente. Και στο δεύτερο, αναλαμβάνει η δράση, με καλοσχεδιασμένες σκηνές μάχης και πιο γρήγορους ρυθμούς. Στο τέλος, μάλιστα, επιχειρείται κι ένα τέχνασμα (twist; Cliffhanger; Δεν είμαι σίγουρος), το οποίο, βέβαια, δε μας είπε και τίποτε που δεν είχαμε φανταστεί. Συνολικά, πάντως, πρόκειται για την αρχή μιας φαινομενικά αξιόλογης ιστορίας.

StrayBullets_Killers_03-1STRAY BULLETS: KILLERS #3
Writer/Artist: David Lapham
Image Comics / El Capitan

Το STRAY BULLETS επέστρεψε και ο Lapham δε φαίνεται διατεθειμένος να το ξαναβάλει σύντομα στον πάγο! Αυτό αποδεικνύει και το STRAY BULLETS: KILLERS, το οποίο δεν είναι – όπως λανθασμένα πίστευα – ένα mini series, αλλά το τρέχον storyline ενός monthly series.

To “storyline” είναι σχήμα λόγου, βέβαια, όταν μιλάμε για το STRAY BULLETS. Και αυτό, γιατί, όπως και σε κάθε τεύχος, κάθε τεύχος μπορεί να σταθεί και αυτόνομα. Αφού, λοιπόν, είδαμε ξανά τον Spanish Scott στο εκπληκτικό #1, την Amy στο μέτριο #2, ήρθε και η σειρά του Mr. Finger στο αρκετά καλό #3. Το συγκεκριμένο τεύχος, μάλιστα, περιλαμβάνει το αγαπημένο μου είδος ιστορίας, όσον αφορά στα STRAY BULLETS: αυτό που θέλει την Amy να μπλέκεται όχι με σχολιαρόπαιδα και μαντράχαλους, αλλά με legit δολοφόνους. Με λίγα λόγια, η σειρά βρίσκεται σε καλό δρόμο και σε εξαιρετική φόρμα και το τρίτο τεύχος της αποδεικνύει πως ο Lapham το έχει ακόμη.

drspektor1DOCTOR SPECTOR: MASTER OF THE OCCULT #1
Writer: Mark Waid
Artist: Neil Edwards
Dynamite Entertainment

Τώρα που η DC έκανε φλώρο τον John Constantine, κάθε συγγραφέας φιλοδοξεί να δημιουργήσει τον επόμενο γαμάτο και κατατρεγμένο τύπο που θα πολεμά τα ξόρκια και τις δυνάμεις του κακού. Ο Mark Waid, μάλιστα, χρησιμοποίησε ως βάση τον Doctor Spector, από το universe της Gold Key, τον οποίο έφερε στο παρόν και έβαλε να πρωταγωνιστεί στη δική του reality εκπομπή.

Ο νέος Doctor Spector, λοιπόν, δεν έχει να πολεμήσει μόνο δαίμονες και βρικόλακες, αλλά και τις χαμηλές τηλεθεάσεις. Κι όσο κι αν αυτό ακούγεται άσχημο σε μερικούς, νομίζω πως αποτελεί το μόνο ενδιαφέρον στοιχείο του comic. Οι χαρακτήρες δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον (ακόμη και ο πρωταγωνιστής είναι περικυκλωμένος από τόσο μυστήριο, που σε λίγο τον βαριέσαι) και η ιστορία είναι απλά συμπαθητική ως concept. Η εκτέλεση έχει τα θετικά και τα αρνητικά της και το σχέδιο είναι συμπαθές, αλλά σε κάποια σημεία άνισο.

resident-alien-2-tpbRESIDENT ALIEN 2: THE SUICIDE BLONDE TPB
Writer: Peter Hogan
Artist: Stephen Parkhouse
Dark Horse Comics

Από τη μία, το νέο trade του RESIDENT ALIEN (το οποίο συγκεντρώνει τα τεύχη #0-3 του δεύτερου storyline της σειράς) συνεχίζει στα ίδια ικανοποιητικότατα επίπεδα. Παρά το γεγονός ότι οι δύο δημιουργοί δεν καταφεύγουν σε υπερβολές, ηρωισμούς και τρικ, πρόκειται για ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον comic, το οποίο σε κάνει να γυρνάς με ανυπομονησία τις σελίδες. Από την άλλη, πρόκειται ουσιαστικά για μια ακόμη ιστορία φόνου και μυστηρίου – ουσιαστικά ίδια με την πρώτη, αλλά με διαφορετικούς δευτεραγωνιστές. Παρά το γεγονός, μάλιστα, ότι ένα μεγάλο μέρος του comic αναλώνεται στις έρευνες των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ για τον εξωγήινο πρωταγωνιστή, το μόνο που καταφέρνει να συνεισφέρει αυτή η παράκαμψη είναι το cliffhanger για όσα θα δούμε στο τρίτο storyline.

Δεν πρόκειται να παραπονεθώ, όμως. Ο Hogan μας παραδίδει μια καλογραμμένη ιστορία, με μυστήριο, αλλά και χιούμορ, και ο Parkhouse αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά εξαιρετικός. Στο SUICIDE BLONDE, μάλιστα, με εντυπωσίασε περισσότερο το σχέδιό του σε “ακίνητες” στιγμές (όπως διάλογοι), χάρη στην εξαιρετική γλώσσα σώματος που έχει σχεδιάσει.

Πάμε για το τρίτο! Τι περιμένετε;