BEST OF: Elseworlds Stories

Η Εναλλακτική Ιστορία, δηλαδή η αφήγηση της εξέλιξης της ιστορίας, σε περίπτωση που ένα γεγονός έπαιρνε διαφορετική τροπή από ότι συνέβη στην πραγματικότητα, συναρπάζει τους ιστορικούς και το κοινό εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Οι προβλέψεις για το πώς θα εξελισσόταν ο κόσμος, για παράδειγμα, σε περίπτωση νίκης του περσικού στρατού στη Μάχη του Μαραθώνα ή των Ναζί κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δημιουργούσαν τόσο ελκυστικά αφηγήματα, που η Εναλλακτική Ιστορία δεν άργησε να γίνει λογοτεχνικό είδος.

Τα comics δε θα μπορούσαν να μη δοκιμάσουν και αυτά τα νερά της Εναλλακτικής Ιστορίας, με ιστορίες που ακολουθούσαν διαφορετικούς δρόμους από αυτούς του επίσημου canon. Τα διασημότερα, ίσως, δείγματα αυτής της προσπάθειας ήταν οι περίφημες imaginary stories της DC κατά τη Silver Age και η σειρά των WHAT IF (ή WHAT IF… ?) της Marvel. Βέβαια υπάρχει μια ειρωνεία (που είχε καταδείξει εύστοχα ο Alan Moore) στο να μιλάμε για imaginary stories σε, ούτως ή άλλως, imaginary characters, αλλά δε θα μας απασχολήσει τώρα αυτό.

300px-What_If _Vol_1_26

Μετά το CRISIS ON INFINITE EARTHS, η DC αποφάσισε να εξαφανίσει τα παράλληλα σύμπαντα και τις imaginary stories για ένα διάστημα, όμως, λίγα χρόνια μετά, ξεκίνησε το imprint “Elseworlds”. Υπό το έμβλημα “Elseworlds” παρουσιάζονταν ιστορίες έξω από continuity και canon ή, όπως το έθετε και η κάθε έκδοση:

“In Elseworlds, super-heroes are taken from their usual settings and put into strange times and places – some that have existed, and others that can’t, couldn’t or shouldn’t exist. The result is stories that make characters who are as familiar as yesterday seem as fresh as tomorrow”.

Το αποτέλεσμα ήταν πάρα πολλές αξιόλογες ιστορίες, τις κορυφαίες από τις οποίες (πάντα κατά την ταπεινή γνώμη του συντάκτη) θα δούμε σήμερα.

10. “Scar Of The Bat”31877_20060310021222_large
(BATMAN: SCAR OF THE BAT, 1996)
Writer: Max Allan Collins
Artist: Eduardo Barreto

Ο master των crime comics, Max Allan Collins (ROAD TO PERDITION, DICK TRACY), και ο υπέροχος Eduardo Barreto φέρνουν τους “Αδιάφθορους” στον κόσμο του Batman. Μπλέκοντας το μύθο του Σκοτεινού Ιππότη με πραγματικά γεγονότα και πρόσωπα, όπως ο Al Capone και ο Elliot Ness, δημιουργούν ως αποτέλεσμα μια απόλυτα πιστευτή Εναλλακτική Ιστορία.

Διαβάζοντας αυτό το comic, δε θα βρείτε ούτε Gotham City, ούτε Alfred, ούτε καν Bruce Wayne, αλλά μην απογοητευθείτε. Το αντίθετο! Απαλλαγμένη από τέτοια “βαρίδια”, η ιστορία γίνεται η επιτομή του “Elseworlds” και κάτι πραγματικά διαφορετικό.

speed9. “Speeding Bullets”
(SUPERMAN: SPEEDING BULLETS, 1993)
Writer: J.M. DeMatteis
Artist: Eduardo Barreto

Πώς θα σας φαινόταν αν ο Bruce Wayne ήταν ο… Superman; Όχι, δε συνέβη κάποιο ατύχημα ούτε ο πολυμήχανος Bruce βρήκε κάποια νέα τεχνολογία. Απλά, ήταν ο Thomas και η Martha Wayne στη Gotham City που βρήκαν το μικρό Kal-El, αντί για τον Jonathan και τη Martha Kent στη Smallville.

Ο Bruce θα χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις του για να αντιμετωπίσει το έγκλημα, θα αναμετρηθεί με τον Lex Luthor στον επιχειρηματικό – και όχι μόνο – στίβο, θα γνωρίσει τη Lois Lane και τον Perry White. Όλα αυτά θα μπορούσαν να είναι ένα απλό gimmick, όμως στα χέρια των DeMatteis και Barreto (που κάνει το δύο στα δύο) είναι μια πολύ όμορφη ιστορία που δεν ξενίζει – σχεδόν – καθόλου.

8. “Gotham By Gaslight”gas
(GOTHAM BY GASLIGHT: AN ALTERNATIVE HISTORY OF THE BATMAN, Νοέμβριος 1989)
Writer: Brian Augustyn
Artist: Mike Mignola

Μια ατμοσφαιρική περιπέτεια που διαδραματίζεται στη Gotham City στα τέλη του 19ου αιώνα. Μετά από ένα ταξίδι στην Ευρώπη και με την απώλεια των γονιών του να τον βαραίνει ακόμη, ο Bruce Wayne επιστρέφει στη Gotham City και αποφασίζει να πολεμήσει το έγκλημα ως Batman. Στη Gotham, όμως, βρίσκεται και ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης, ο οποίος σπέρνει τον τρόμο. Τι θα συμβεί όταν ο Bruce Wayne καταδικαστεί αδίκως, ως ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης, και περιμένει την αγχόνη στο Arkham Asylum; Το “Gotham By Gaslight” υπήρξε η πρώτη “Elseworlds” ιστορία (αν και χωρίς το χαρακτηριστικό λογότυπο) και μια από τις πλέον χαρακτηριστικές.

Δύο χρόνια αργότερα κυκλοφόρησε και το sequel BATMAN: MASTER OF THE FUTURE.

kal7. “Kal”
(SUPERMAN: KAL, 1995)
Writer: Dave Gibbons
Artist: Jose Luis Garcia-López

Μία από τις πιο αγαπημένες μου ιστορίες, το “Kal” εξετάζει τι θα είχε συμβεί αν ο μικρός Kal-El είχε προσγειωθεί στη Μεσαιωνική Αγγλία, χίλια περίπου χρόνια πριν την κανονική του έλευση.

Μεγαλώνοντας σε μια ταπεινή οικογένεια, θα μεταφερθεί κάποια στιγμή σε μια πόλη και ένας νέος κόσμος θα ανοιχτεί μπροστά του. Θα μπορέσει αυτό το χωριατόπαιδο να κερδίσει την καρδιά της Lady Loisse ή θα πέσει θύμα του σατανικού Βαρώνου Luthor; Και ποια θα είναι η παρακαταθήκη του για τους υπόλοιπους μύθους της εποχής; Όλες οι απαντήσεις βρίσκονται σε αυτή τη μαγευτική περιπέτεια από τον Dave Gibbons, με σχέδιο από τον καταπληκτικό Jose Luis Garcia-López.

6. “The Nail”711_20050914200455_large
(JLA: THE NAIL #1-3, Αύγουστος – Νοέμβριος 1998)
Writer/Artist: Alan Davis

“Πώς θα ήταν ο κόσμος χωρίς τον Superman”; Δεν είναι λίγες οι φορές που αυτό το ερώτημα έχει απασχολήσει το DC Universe. Ο Alan Davis, όμως, έχει μια πρωτότυπη ιδέα. Ένα ταπεινό καρφάκι σκάει το λάστιχο στο αγροτικό των Kent και τους εμποδίζει από το να βρουν το μικρό σκάφος του Kal-El. Οι συνέπειες αυτού του γεγονότος θα είναι τεράστιες.

Μια Justice League χωρίς τον Superman αρχηγό και public figure δε θα είναι το ίδιο θερμά αποδεκτή από το κοινό, ειδικά όταν οι Perry White, Lex Luthor (Δήμαρχος της Metropolis) και ο πρώην ήρωας Oliver Queen ρίχνουν νερό στο μύλο της ξενοφοβίας εναντίον των Metahumans. Η απελευθέρωση των κρατουμένων στο Arkham Asylum από τον Joker και μια τρομοκρατική επίθεση στο Λευκό Οίκο θα “βοηθήσουν” τον Luthor να εγκαθιδρύσει ένα αυταρχικό καθεστώς. Ποια θα είναι η απάντηση της Justice League και κυρίως: “Τι απέγινε ο Kal-El”;

Το 2004 κυκλοφόρησε το sequel JLA: ANOTHER NAIL.

31834_20060309164954_large5. “Red Rain”
(BATMAN & DRACULA: RED RAIN, Οκτώβριος 1991)
Writer: Doug Moench
Artist: Kelley Jones

Εντάξει, έχω βαρεθεί να γράφω για το “Red Rain”. Στο πρόσφατο BEST OF: Batman Stories έγραφα:

“Ο Batman συγκρούεται με τον Κόμη Δράκουλα και το στρατό του από βαμπίρ, που έχουν κάνει τη Gotham City βάση τους. Αν και το σύνηθες είναι οι υπερήρωες να απορρίπτουν τις μεθόδους των villains, γιατί “δεν είμαστε ίδιοι”, εδώ ο Batman απαρνείται την ανθρωπιά του και γίνεται ο ίδιος βαμπίρ ώστε να αντιμετωπίσει το Δράκουλα με τα ίδια του τα όπλα. Σίγουρα, μια από τις πιο ατμοσφαιρικές και βαθιά ψυχολογικές ιστορίες, από ένα αγαπημένο δημιουργικό δίδυμο”.

Αν ακόμη δεν έχετε πειστεί. Δεν υπάρχει ελπίδα!

Ακολούθησαν και δύο sequel, το BATMAN: BLOODSTORM (1994) και το BATMAN: CRIMSON MIST (1998).

4. “The Liberty File”jsa lib
(JSA: THE LIBERTY FILE #1-2, Φεβρουάριος – Μάρτιος 2000)
Writers: Dan Jolley & Tony Harris
Artist: Tony Harris

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τρεις πράκτορες, ο Bat (Batman), ο Clock (Hourman) και ο Owl (Dr. Mid-Nite) προσπαθούν να ανακαλύψουν το σχέδιο των Ναζί για έναν Υπεράνθρωπο, η ύπαρξη του οποίου θα μπορούσε να λήξει τον Πόλεμο με νικητή τις δυνάμεις του άξονα.

Μεταξύ Αιγύπτου και Ελβετίας, θα έρθουν σε επαφή με πολλούς γνώριμους χαρακτήρες, κυρίως τον Terry Sloane (Mr. Terrific), σε ένα εξαίσιο παιχνίδι κατασκόπων με καταπληκτικό ρυθμό και δράση. Με ποιον τρόπο θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τον ανίκητο υπεράνθρωπο οι ήρωές μας;

Η ιστορία συνεχίστηκε στο – εξίσου καλό – JSA: THE UNHOLLY THREE (2003).

Supermanredson3. “Red Son”
(SUPERMAN: RED SON #1-3, Αύγουστος – Οκτώβριος 2003)
Writer: Mark Millar
Artist: Dave Johnson & Kilian Plunkett

George Washington, Baseball, μηλόπιτες. Λέξεις που παραπέμπουν αυτόματα σε ένα και μόνο πράγμα. Αμερική! Αν θέλαμε να προσθέσουμε και μία λέξη από τον κόσμο των comics, αυτή δε θα μπορούσε να είναι άλλη από το “Superman”. Αν όμως το σκάφος που μετέφερε το μικρό Kal-El στη Γη δεν προσγειωνόταν στα χωράφια του Κάνσας, αλλά σε αυτά της Ουκρανίας στην πάλαι ποτέ Σοβιετική Ένωση, πόσο διαφορετικός θα ήταν ο κόσμος;

Η απόλυτη Elseworlds ιστορία, όπου ο Superman αναλαμβάνει την εξουσία στη Σοβιετική Ένωση μετά το θάνατο του Ιωσήφ Στάλιν, οι Luthor/Olsen γίνονται πρόεδρος και αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και ο επικεφαλής της NKVD δολοφονεί τους γονείς του παιδιού που θα γίνει Batman.

Μπορεί η παρουσία του Superman να αλλάξει το ρου της ιστορίας ή κάποια πράγματα δε μπορεί να τα αλλάξει ούτε ο Άνθρωπος από Ατσάλι;

2. “Kingdom Come”kingdom come
(KINGDOM COME #1-4, Μάιος – Αύγουστος 1996)
Writer: Mark Waid
Artist: Alex Ross

Το – με διαφορά – γνωστότερο από όλα τα Elseworlds comics. Το comic που αποτέλεσε το δεύτερο πυλώνα (ο πρώτος ήταν το εκπληκτικό MARVELS) στην καριέρα του Alex Ross και που τον καθιέρωσε ως έναν σύγχρονο superstar.

Σε έναν κόσμο όπου οι περισσότεροι κλασικοί υπερήρωες – με πρώτο το Superman – έχουν αποσυρθεί, τη θέση τους έχουν πάρει βίαιοι και ανεύθυνοι αντιήρωες. Αυτή η ανευθυνότητα θα οδηγήσει σε μία τραγωδία στο Κάνσας που θα έχει ως αποτέλεσμα εκατομμύρια νεκρούς, αλλά και την επιστροφή του Superman, ο οποίος θα δημιουργήσει μια νέα Justice League και θα προσπαθήσει να αποκαταστήσει την τάξη.

Θα μπορέσει ο Superman να επιβάλει – έστω και δια της βίας – την πειθαρχεία στη νέα γενιά υπερηρώων και να δημιουργήσει έναν καλύτερο κόσμο; Ένα πραγματικό έπος, που έγινε κλασικό αμέσως μόλις κυκλοφόρησε.

Το 1998 κυκλοφόρησε και ένα – σχετικά loose – sequel/prequel, το THE KINGDOM, μαζί με διάφορα one-shots, που ήταν ουσιαστικά ενταγμένο στο main DC Universe.

GOLDEN AGE1. “The Golden Age”
(THE GOLDEN AGE #1-4, Καλοκαίρι 1993 – Άνοιξη 1994)
Writer: James Robinson
Artist: Paul Smith

Μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι υπερήρωες γυρνούν από το μέτωπο για να αντιμετωπίσουν εχθρούς που αποδεικνύονται εξίσου ύπουλοι. Οικογενειακά προβλήματα, εθισμοί σε ουσίες, Μακαρθισμός και πολλά άλλα κάνουν τους πανίσχυρους ήρωες να μοιάζουν απλοί άνθρωποι. Ένας ήρωας, όμως, έχει βλέψεις για μεγαλύτερα πράγματα. Με παρακαταθήκη τα κατορθώματά του, ο Tex Thompson (πρώην Americommando) ξεκινάει πολιτική καριέρα και ως Γερουσιαστής δημιουργεί μια νέα ομάδα αποτελούμενη από παλιούς υπερήρωες με πρωταγωνιστή τον Dan the Dyna-Mite, που, μετά από πειράματα, μετατρέπεται στον πανίσχυρο Dynaman.

Οι κινήσεις του Thompson προκαλούν αντιδράσεις από τους υπόλοιπους ήρωες και, όταν αποκαλυφθεί ένα σκοτεινό μυστικό του και το πραγματικό σχέδιό του, δεν θα υπάρξει άλλη διέξοδος από την απόλυτη σύγκρουση των δύο στρατοπέδων.

Η αποθέωση της Εναλλακτικής Ιστορίας από τους Robinson και Smith, σε ένα comic, του οποίου η μεγαλύτερη δύναμη είναι η πιστευτή αποδόμηση των ηρώων και το εκπληκτικό characterization. Δεν είναι απλά η κορυφαία Elseworlds ιστορία. Είναι μια από τις κορυφαίες ιστορίες comics που έγιναν ποτέ.