SNAPSHOT REVIEWS 03-07-14

Snapshot Reviews: Σύντομα reviews για πρόσφατα comics που τράβηξαν την προσοχή μας. Πρώτα τεύχη, σειρές που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και λιγότερο προβεβλημένες δουλειές που αξίζει να προσέξετε.

Wicked Divine 1THE WICKED & THE DIVINE #1
Writer: Kieron Gillen
Artist: Jamie McKelvie
Image Comics

Η σειρά αποτελεί την πολυαναμενόμενη επιστροφή του δημιουργικού ντουέτου των Kieron Gillen και Jamie McKelvie, των ανθρώπων που μας έδωσαν το PHONOGRAM και το πρόσφατο YOUNG AVENGERS. Οι προσδοκίες για το THE WICKED & THE DIVINE ήταν φυσικά μεγάλες, αλλά το κοκκαλάκι της νυχτερίδας που έχει εδώ και καιρό η Image, λειτούργησε και πάλι.

Ο Kieron Gillen γράφει ένα σατανικά (pun intended) έξυπνο τεύχος, με υπονοούμενα και σαρδόνιο χιούμορ. Δεν μοιάζει ακριβώς με πρώτο τεύχος μια σειράς, καθώς φαίνεται ότι ερχόμαστε κάπου στην μέση, αλλά ο Gillen δείχνει να μη νοιάζεται, σα να μας λέει ότι θα καταλάβουμε στην πορεία.

Το φανταχτερό, νεανικό και crystal clear σχέδιο του Jamie McKelvie είναι σκέτη απόλαυση. Ακόμα και εάν το στιλ του δεν αρέσει σε κάποιους, δεν μπορούν παρά να παραδεχτούν ότι έχει ένα αφύσικο ταλέντο να αποδίδει τις πιο λεπτές και περίπλοκες εκφράσεις, που κουβαλούν πλήθος μηνυμάτων.

Άνετα το επόμενο SAGA, εάν συνεχίσει με την ίδια ποιότητα.

Eye of Newt 1EYE OF NEWT #1 (of 4)
Writer: Michael Hague
Artist: Michael Hague
Dark Horse Comics

Ο μεγάλος δημιουργός Michael Hague, illustrator παιδικών βιβλίων αλλά και κλασικών, όπως το HOBBIT, μας παρουσιάζει σε τέσσερα μέρη μια ιστορία γεμάτη με μάγους και δράκους.

Το EYE OF NEWT αντλεί την μεγάλη του δύναμη από το σχέδιο, όπως θα περίμενε κανείς. Δεν υπάρχει όμοιος του Michael Hague. Αποδίδει με μοναδικό τρόπο φανταστικούς κόσμους, τη μαγεία και το παραμυθένιο. Δεν ακολουθεί τους συνήθεις κανόνες των comics και αυτό κοστίζει στις εναλλαγές και το storytelling, αλλά είναι και μια ευχάριστη, οπτικά, αλλαγή.

Το σενάριο ακολουθεί πολλά κλισέ του fantasy, χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις. Πολλές φορές είναι σαν ο Hague να αφηγείται προφορικά την ιστορία, με αποτέλεσμα να υπάρχουν κενά και απότομα νέα στοιχεία ή σαν η χρόνια του επαφή με τα παραμύθια να έχει ποτίσει το συνολικό ύφος της αφήγησης. Δεν είναι απαραίτητα αρνητικά στοιχεία, αλλά απαιτούν από τον αναγνώστη να τα συνηθίσει πρώτα.

Για fans του Michael Hague και της μαγείας.

New Avengers Annual 1NEW AVENGERS ANNUAL #1
Writer: Frank J. Barbiere
Artist: Marco Rudy
Marvel Comics

Το NEW AVENGERS ANNUAL #1 είναι μια ιστορία του αγαπημένου μου Doctor Strange, που πέρα από το γεγονός ότι παίρνει υπόψη το status quo του στο NEW AVENGERS, δεν έχει καμία σχέση με την σειρά του Jonathan Hickman.

Ο Frank Barbiere (FIVE GHOSTS, WHITE SUITS), συνδυάζει τα πρώτα χρόνια του Sorcerer Supreme με τα τωρινά και γράφει ένα ακριβές ψυχογράφημα του ήρωα, με σκοτεινιά που εκπλήσσει. Ο ανερχόμενος σχεδιαστής Marco Rudy (MARVEL KNIGHTS: SPIDER-MAN) θυμίζει έντονα J.H. Williams III στο στήσιμο και το στιλ, με λίγο περισσότερη ευαισθησία και ρευστότητα. Τολμώ να πώ ότι είναι η καλύτερη του δουλειά εως σήμερα, χαρίζοντάς μας ένα πανέμορφο καλλιτέχνημα.

Το συγκεκριμένο τεύχος θα μπορούσε να αποτελεί ένα λαμπρό ξεκίνημα μια μηνιαίας σειράς με πρωταγωνιστή τον Doctor Strange. Χρόνια ελπίζω για ένα τέτοιο εγχείρημα από την Marvel, αλλά φευ. Βέβαια, τώρα, εάν ποτέ γίνει, δε θα ήθελα άλλη δημιουργική ομάδα απο τους Barbiere και Rudy. Κυνηγήστε το!

Original Sin 4ORIGINAL SIN #4 (of 8)
Writer: Jason Aaron
Artist: Mike Deodato
Marvel Comics

*NO SPOILERS WHATSOEVER*

Βρισκόμαστε ακριβώς στα μισά του event της Marvel και όπως λέμε… the plot thickens.

Πρόκειται για ένα τεύχος χωρίς ιδαίτερη δράση, αλλά μπόλικη συζήτηση και αποκαλύψεις. Το “φρικτό” τέλος του προηγούμενου τεύχου, απαντιέται άμεσα από τον Jason Aaron, αν και με απόλυτα αναμενόμενο τρόπο. Φυσικά η απάντηση για το “Who killed/shot/maimed the Watcher?” δεν πρόκειται να έρθει παρά μόνο στο τέλος του event.

Σαν event έχει τη διαφορά ότι πρόκειται για murder mystery και όχι το σύνηθες end of the world σενάριο, κάτι που κάνει την ανάγνωση του πιο ενδιαφέρουσα. Για να υπηρετήσει, όμως, το murder mystery format, o Jason Aaron έχει πετάξει το characterization από το παράθυρο. Οι ήρωες αντιδρούν λίγο αλλόκοτα και με μια ενοχλητική απάθεια. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο μου παράπονο, μέχρι στιγμής, σε ένα κατά τ’ άλλα ωραίο πείραμα, με σταθερά καλό σχέδιο από τον Mike Deodato.

Uncanny X-Men SpecialUNCANNY X-MEN SPECIAL #1
Writer: Sean Ryan
Artists: Ron Ackins, Alvin Lee
Marvel Comics

Το UNCANNY X-MEN SPECIAL #1 είναι το πρώτο από τα τρία μέρη του crossover με το IRON MAN SPECIAL #1 και το NOVA SPECIAL #1, στο περσινό μοτίβο του ARMS OF OCTOPUS (ALL NEW X-MEN SPECIAL #1, INDESTRUCTIBLE HULK #1, SUPERIOR SPIDER-MAN TEAM UP SPECIAL #1). Μοτίβο που ορίζεται από τρεις φαινομενικά ασύνδετους τίτλους να πρέπει να συναντηθούν ντε και καλά.

Εκεί είναι και το πρόβλημα του συγκεκριμένου storyline. Ο Sean Ryan στρώνει τη σκακιέρα με το ζόρι και βάζει όλους τους παίκτες στη σειρά, ο κόσμος να χαλάσει. Αποτέλεσμα κάποια plot holes και ελευθερίες για να γίνει αυτό που επιβάλλει η ιστορία. Επίσης οι villains είναι λίγο γελοίοι και επομένως δεν μπορώ να πάρω την υπόθεση στα σοβαρά.

Στο σχέδιο τα πράγματα δεν καλυτερεύουν και ιδιαίτερα, με άκαμπτες πόζες, ίδια πρόσωπα και άνευρο στιλ. Τα χρώματα είναι ακόμα χειρότερα, άτονα και επίπεδα και με ήρωες που ξαφνικά μοιάζουν χλωμιασμένοι. Η δε εμφάνιση της Emma Frost είναι μια τραγωδία.

Avoid at all costs… 4.99$(!) για την ακρίβεια…