SNAPSHOT REVIEWS 17-07-14

Snapshot Reviews: Σύντομα reviews για πρόσφατα comics που τράβηξαν την προσοχή μας. Πρώτα τεύχη, σειρές που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και λιγότερο προβεβλημένες δουλειές που αξίζει να προσέξετε.

Outcast 1OUTCAST #1
Writer: Robert Kirkman
Artist: Paul Azaceta
Image Comics

Αυτά τα “πιο τρομαχτικό από το THE WALKING DEAD” ή “καλύτερο από το EXORCIST” δεν τα μπορώ, αλλά δε θα μπορούσα να μη ρίξω μια ματιά στο νέο πόνημα του μεγαλοπιασμένου πλέον Robert Kirkman. Και παρά το γεγονός ότι οι εντυπώσεις του μάρκετινγκ λειτούργησαν αρνητικά απέναντί μου, η ίδια ιστορία λειτούργησε άκρως θετικά.

Στο OUTCAST πρωταγωνιστεί ο Kyle, ένας τύπος που μοιάζει κυνηγημένος από δαίμονες και άλλα διαβόλια και τριβόλια που σατανίζουν τους γύρω του. Ο ίδιος καταδιώκεται από την ευθύνη που θεωρεί πως έχει, αλλά παράλληλα ανακαλύπτει πως μπορεί να βλάψει όλες αυτές τις απόκοσμες δυνάμεις και να σώσει τους αθώους. Η ιστορία ξεκινά και καταλήγει με μυστήριο, όσον αφορά στη φύση του Kyle, αλλά η ατμόσφαιρα είναι το καλύτερο σημείο του comic. Σε αυτή παίζει τεράστιο ρόλο το εξαιρετικό σχέδιο του Paul Azaceta και το coloring της Elizabeth Breitweiser. Το πρώτο είναι τραχύ και το δεύτερο σκοτεινό, σχεδόν μουντό, με αντιθέσεις που προσφέρουν πολλά στην ατμόσφαιρα.

100AnnFF001100th ANNIVERSARY SPECIAL: FANTASTIC FOUR #1
Writer: Jen Van Meter
Artist: Joanna Estep
Marvel Comics

Δεν το έπιασα – το ομολογώ. Δέχομαι πως το 100th ANNIVERSARY SPECIAL ήρθε αρκετά χρόνια νωρίτερα, για να μας δείξει ιστορίες από το μέλλον και, ήδη από την πρώτη σελίδα του FANTASTIC FOUR #1, το ενδιαφέρον μου βρισκόταν σε υψηλά επίπεδα. Και συνεχίστηκε, όταν είδαμε τους απογόνους της οικογένειας Richards, 15 χρόνια μετά την εξαφάνιση των Reed, Franklin, Johnny και Dr. Doom, εξαιτίας μιας αποστολής τους που θεωρήθηκε ως τρομοκρατική ενέργεια. Οι Fantastic Four διαλύθηκαν, οι παραπάνω παγιδεύτηκαν σε μια άγνωστη διάσταση, η Sue έμεινε σε κατ’ οίκον περιορισμό και ο Thing σε κώμα.

Η νέα γενιά, λοιπόν, αναλαμβάνει, χρόνια μετά, το έργο τους, υπό τις οδηγίες της Valeria. Αλλά το έργο αυτό διακόπτεται, όταν οι fantastic Four επιστρέφουν και φέρνουν μαζί τους μια από τα ίδια, παίρνοντας το γλυκό από τα χέρια των εγγονιών τους. Ξεκίνησε διαφορετικά, λοιπόν, αλλά κατέληξε στο να είναι μια ακόμη ιστορία, σε ένα δυστοπικό μέλλον με περισσότερα γκρίζα μαλλιά και ένα σχέδιο που με ενόχλησε ασυναίσθητα.

magneto6MAGNETO #6
Writer: Cullen Bunn
Artist: Javier Fernandez Barranco
Marvel Comics

Το MAGNETO συνεχίζει ακριβώς όπως άρχισε, με όσα θετικά και αρνητικά συνεπάγεται αυτό. Η ιστορία εξελίσσεται με σχετικά αργούς ρυθμούς, επικεντρώνοντας κυρίως στο characterization του Magneto. Και το σχέδιο παραμένει εξαιρετικό, παρά τις όποιες ενστάσεις έχω για την απεικόνιση του πρωταγωνιστή. Και σε αυτή τη σειρά, ο Magneto ξεδίνει με την ψυχή του, σκοτώνοντας και βασανίζοντας κόσμο χωρίς δεύτερη σκέψη, δίνοντας άφθονο υλικό στους δημιουργούς και τους αναγνώστες – με εικόνες που δε συνηθίζουμε να βλέπουμε σε πιο mainstream τίτλους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτέλεσε το #6, στο οποίο ο Magneto καταδιώκει τους Μarauders.

Από την άλλη, υπάρχουν και αρνητικά. Οι μονόλογοι είναι παρόντες σε κάθε σελίδα, αν όχι σε κάθε panel, γεγονός που έχει αρχίσει να με κουράζει, λόγω της επανάληψης κάποιων σκέψεων του πρωταγωνιστή. Και αυτοί ευθύνονται για την εντύπωση έλλειψης κατεύθυνσης που μου δημιουργεί ο τίτλος. Ίσως με την προσθήκη κάποιου αντιπάλου που θα παραμείνει ζωντανός και αρτιμελής για περισσότερα από ένα τεύχη να βοηθήσει σημαντικά τον τίτλο σε αυτόν τον τομέα.

fantastic-four-6FANTASTIC FOUR #6
Writer: James Robinson
Artist: Leonard Kirk
Marvel Comics

Μετά από πέντε πολύ καλά τεύχη και μια ενδιαφέρουσα ιστορία, το νέο volume του FANTASTIC FOUR αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερή του πρόκληση: την ενσωμάτωση του έκτου τεύχους στο crossover ORIGINAL SIN. Σε αντίθεση με άλλους τίτλους, όμως, δεν παρατάει τα πάντα στη μέση για να αποτελέσει μέρος του crossover. Απλά ενσωματώνει τις εξελίξεις στο ORIGINAL SIN στο τρέχον storyline.

Ήδη, από το πρώτο τεύχος, οι Fantastic Four βρίσκονται αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη, καθώς, για κάποιον ανεξήγητο λόγο, κάποια πλάσματα δραπέτευσαν από το pocket universe του Franklin Richards (θυμάστε το HEROES REBORN; Αν όχι, σας ζηλεύω) και έσπειραν το χάος στη Νέα Υόρκη. Παράλληλα, ο Human Torch έχασε τις δυνάμεις του και η Valeria μετακόμισε στο νονό της, Dr. Doom, θυμωμένη με τους γονείς της, ενώ τα παιδιά του Future Foundation περιορίστηκαν ως επικίνδυνα από τη S.H.I.E.L.D.. Στα του ORIGINAL SIN, τώρα, ο Thing μαθαίνει κάτι τραγικό και κατηγορεί τον Johnny για το γεγονός ότι παραμένει στη φριχτή μορφή του.

Ο James Robinson διαλύει σιγά-σιγά και αποφασιστικά την πρώτη superhero οικογένεια και το ORIGINAL SIN δεν αποτελεί εμπόδιο, αλλά εργαλείο για τα σχέδιά του – όπως και η ιστορία του τίτλου, την οποία τιμά συχνά-πυκνά. Πολύτιμο εργαλείο αποτελεί και το εξαιρετικό σχέδιο του Leonard Kirk, αλλά και οι guest artists που επιστρατεύθηκαν για κάποια Kirbyκά flashbacks – στο #6 συμμετέχει ο Dean Haspiel.

Buddy-DumpBUDDY BUYS A DUMP
Writer/Artist: Peter Bagge
Fantagraphics Books

Η συγκεκριμένη συλλογή συγκεντρώνει τις ιστορίες από τα Annual τεύχη του HATE VOL. III και σε αυτή συναντάμε τον Buddy Bradley οικογενειάρχη! Με γυναίκα, γιο και προβληματισμό για το μέλλον (καλά, δε σκοτώνεται κιόλας – άλλωστε, μιλάμε για τον Buddy Bradley), o Buddy έχει ξεφύγει από τη νόρμα του slacker των 90s και αντιμετωπίζει την οικονομική κρίση, με αμφιβόλου αποτελέσματος κινήσεις καριέρας. Παράλληλα, αντιμετωπίζει κάθε άγχος της ηλικίας του, με αποτέλεσμα να αλλάξει δύο φορές εμφάνιση, αλλά και τα σημαντικότερα οικογενειακά βάρη – βλέπε πεθερικά.

Στο BUDDY BUYS A DUMP βρίσκεται και μια νέα, αδημοσίευτη ιστορία, η οποία χρησιμεύει ως κλείσιμο. Δε ξέρω να σας πω αν αποτελεί το συνολικό κλείσιμο της σειράς (καθώς δε γνωρίζουμε αν θα δούμε άλλα HATE), αλλά σίγουρα αφήνει ορθάνοιχτη την πόρτα. Και ο Bagge αποδεικνύει ότι, ακόμη και δεκαετίες μετά, έχει μια χαρακτηριστική φωνή για τον ήρωά του, μια φωνή που εξελίσσεται με την ηλικία και την εποχή.