NAMELESS AND THE SCIENTIST

book1_20cover_400wWriter/Artist: Amei Zhao
http://nameless.ameizhao.com/

Αν και καμιά φορά μου σπάει τα νεύρα, το Facebook έχει και της λαμπρές στιγμές του. Χάρη στους καλούς μου Facebook friends που μοιράζονται τη γνώση, έχω, κατά καιρούς ανακαλύψει απίθανα πράγματα. Ανάμεσα σε αυτά, προστέθηκε πρόσφατα το NAMELESS AND THE SCIENTIST.

Πρόκειται για ένα ongoing comic από την Amei Zhao, μέρος του οποίου κυκλοφορεί και online. Αυτοσυστήνεται ως “a story drawn from timelines imagined, of moments experienced, of lovers” και νομίζω πως αυτή η ρομαντική και αφηρημένη περιγραφή είναι και η πιο ταιριαστή που θα μπορούσε να γίνει. Πρόκειται για μια ιστορία, η οποία δε βιάζεται να αποκαλύψει στον αναγνώστη πού βαδίζει. Το σύμπαν και η χρονολογία δεν είναι συγκεκριμένα και τα πάντα ξεδιπλώνονται αργά και ποιητικά. Αν και στην αρχή φαινόταν να μην υπάρχει συγκεκριμένη υπόθεση, στη συνέχεια τα πάντα γίνονται πιο καθαρά, οπότε υπομονή, αγαπητοί αναγνώστες.

prologue17newΈχετε ποτέ σας παίξει το JOURNEY; To NAMELESS AND THE SCIENTIST έχει παρόμοια αισθητική. Ο αναγνώστης μπαίνει στο comic, νοιώθει σα σιωπηλός θεατής που ακολουθεί τους πρωταγωνιστές. Ενώ το διάβαζα, ένιωθα να ακούω την ησυχία, τον παφλασμό των νερών και τον άνεμο που έβλεπα στις εικόνες. Με ηρεμούσε και ταυτόχρονα μου μετέδιδε μια θλίψη. Ήρεμο, υποτονικό, το συστήνω σίγουρα στους fans του Miyazaki, αλλά όχι μόνο.

Όσον αφορά στο σχέδιο, έχουμε να κάνουμε με ένα έργο τέχνης. Η Amei Zhao λειτουργεί χωρίς γραμμές, μόνο με χρώματα, τόσο ωραία διαλεγμένα, που κάποιες σελίδες σε αφήνουν με κομμένη την ανάσα. Έντονες μακριές πινελιές που, μέσα στο μινιμαλισμό τους, αποκαλύπτουν όσα πρέπει και χτίζουν ένα πανέμορφο σύμπαν. Αν έχω ένα παράπονο, αυτό είναι ότι τα περισσότερα panels είναι πορτραίτα, και αυτό προσδίδει μια μικρή μονοτονία στο σύνολο, εκεί που θα μπορούσε να γίνει πιο ενδιαφέρον και με ποικιλία.

Το NAMELESS AND THE SCIENTIST έγινε η αφορμή να αναζητήσω περαιτέρω τη δουλειά της Amei Zhao και για όσους θέλουν ένα γερό οφθαλμόλουτρο, εδώ μπορούν να βρουν το tumblr της. Όσον αφορά στο comic, προτείνω να διαβαστεί με την αυγή (καλοκαίρι είναι, όλο και κάποιο ξημέρωμα θα σας βρει να γυρίζετε μόλις στο σπίτι σας) και, αν σας αρέσουν, με Mogwai για background music. Διαβάστε το (και μετά προσευχηθείτε μαζί μου για μια game version)!