SNAPSHOT REVIEWS 11-09-14

Snapshot Reviews: Σύντομα reviews για πρόσφατα comics που τράβηξαν την προσοχή μας. Πρώτα τεύχη, σειρές που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και λιγότερο προβεβλημένες δουλειές που αξίζει να προσέξετε.

SIP Kids 1SiP KIDS #1
Writer / Artist: Terry Moore
Abstract Studios

O Terry Moore επιστρέφει στο universe του STRANGERS IN PARADISE, μετά από αρκετά χρόνια, αλλά με τη διαφορά ότι αυτό είναι ένα άλλο universe! Στο SiP KIDS #1 πρωταγωνιστούν οι μικρότερης ηλικίας εκδοχές των ηρώων του SiP, οι οποίοι – σε αντίθεση με όσα γνωρίζουμε από την κύρια σειρά – γνωρίζονταν μεταξύ τους από το δημοτικό!

Φυσικά, το αποτέλεσμα είναι σαφώς πιο all ages και χιουμοριστικό. Συνδυάζοντας το magnum opus του με λίγο PEANUTS και λίγο TINY TITANS, ο Moore ανοίγεται σε νέο αναγνωστικό κοινό, στο οποίο προσφέρει ελαφρότητα και χαριτωμένα στιγμιότυπα. Οι αναγνώστες του SiP, όμως, θα εκτιμήσουν πολύ περισσότερο αυτή τη σειρά, χάρη στο γεγονός ότι υπάρχουν αναλογίες (περασμένες, βέβαια, από ένα νέο φίλτρο), αλλά και στιγμές που το φράγμα ανάμεσα στο SiP και το SiP KIDS σπάει. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αν και απουσιάζει το δράμα και η δράση που αποτελούσαν την καθημερινότητα των ενήλικων ηρώων, το SiP KIDS είναι ένα αντάξιο συμπληρωματικό ανάγνωσμα.

thefadeout-1THE FADE OUT #1
Writer: Ed Brubaker
Artist: Sean Phillips
Image Comics

Μετά την ολοκλήρωση του εξαιρετικού FATALE, το δίδυμο Brubaker και Phillips επιστρέφει στο πιο παραδοσιακό noir – το οποίο σημαίνει ότι απουσιάζουν οι δαίμονες και ο Cthulhu, τουλάχιστον προς το παρόν. Το THE FADE OUT #1, πάντως, δε δίνει την εντύπωση πως οι δύο δημιουργοί μας ετοιμάζουν κάτι πρωτοποριακό ή έστω διαφορετικό. Αντίθετα, μας δείχνει τις ικανότητές τους στο να σκαρώσουν μια παραδοσιακή noir ιστορία.

Το THE FADE OUT εξελίσσεται στο Hollywood του 1948 και επικεντρώνει κατά βάση σε έναν επίδοξο σεναριογράφο, ο οποίος δε θυμάται τι έκανε το προηγούμενο βράδυ – μέχρι που ανακάλυψε το πτώμα μιας starlet. Η δολοφονία της είναι το βασικό ζητούμενο σε όλη την ιστορία και ο Brubaker φροντίζει να το διανθίσει με προδοσίες, ανομίες και plot twists, τα οποία μαθαίνουμε σιγά-σιγά, μέσα από τα μάτια του πρωταγωνιστή. Αντίστοιχα, και ο Phillips συνεισφέρει σημαντικά, με το εκπληκτικό, ως συνήθως σχέδιό του. Επιπλέον, στην ομάδα των δημιουργών έχει προστεθεί για πρώτη φορά και editor, ο οποίος ερευνά και φροντίζει για την πιστότητα των απεικονίσεων εκείνης της εποχής στο comic.

Uncanny X-Men 25UNCANNY X-MEN #25
Writer: Brian Michael Bendis
Artist: Chris Bachalo
Marvel Comics

Kαι η διαθήκη του εκλιπόντος Xavier άνοιξε! Αλλά ακόμη δε γνωρίζουμε τι αφήνει σε ποιον. Το μόνο που μάθαμε σε αυτό εδώ το τεύχος (το οποίο διαφημίστηκε και ως ορόσημο) είναι αυτό που ο Xavier χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερό του αμάρτημα, όσο ήταν ζωντανός. Μαθαίνουμε, λοιπόν, ότι είχε “κλειδώσει” τις αναμνήσεις και τις δυνάμεις ενός νεαρού μεταλλαγμένου, τόσο δυνατού που δε μπορούσε να αντιμετωπίσει στα ίσα ούτε ο ίδιος. Πρόκειται για τον ίδιο μεταλλαγμένο που υποψιαζόμασταν πως θα σχετίζεται με το τραγικό μυστικό του Xavier εδώ και δυο-τρία τεύχη, από τότε που εμφανίστηκε από το πουθενά στις σελίδες του UNCANNY. Surprise!

Το βασικό πλεονέκτημα του συγκεκριμένου τεύχους, βέβαια, δεν είναι αυτό το φριχτό μυστικό – θα λειτουργούσε σε τεράστιο βαθμό πριν από χρόνια, όταν θεωρούσαμε άγιο και αλάνθαστο τον Xavier. Αλλά τώρα τον έχουμε δει μέχρι και να τα ρίχνει στην νεαρή Jean Grey! Ούτε καν η αποκάλυψη του γάμου του με τη Mystique, ο οποίος έλαβε μόνο μια-δυο WTF αντιδράσεις. Το καλύτερο στοιχείο αυτού του τεύχους είναι οι σχέσεις των αντίπαλων X-Men που αναγκάστηκαν να βρεθούν στο ίδιο δωμάτιο. Και, όσο κι αν οι διάλογοι του Bendis μας οδηγούν σε απολαυστικές στιγμές για τον αναγνώστη, το (ξανά εξελιγμένο) σχέδιο του Bachalo απογειώνει ακόμη περισσότερο τις σιωπηλές.

All-New X-Men 31ALL NEW X-MEN #31
Writer: Brian Michael Bendis
Artist: Mahmud Asrar
Marvel Comics

Μετά από ένα τεύχος γεμάτο διαλόγους και χτίσιμο νέων σχέσεων, ο Bendis παίρνει στο πλευρό του τον Mahmud Asrar και μας παρουσιάζει ένα τεύχος με δράση και χιούμορ. Αν και αξιοποιεί για πολλοστή φορά το concept του ψαριού έξω από το νερό, το οποίο αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του τίτλου, το #31 δε μοιάζει να επαναλαμβάνει τα ίδια και τα ίδια – τουλάχιστον όχι με την κακή έννοια. Οι νεαροί X-Men του παρελθόντος κατευθύνονται προς μια νέα αποστολή, χωρίς τη βοήθεια κανενός από τους πιο έμπειρους, και καταλήγουν χωρισμένοι, εξαιτίας των δυνάμεων της μεταλλαγμένης που κλήθηκαν να βοηθήσουν.

Το cast αυτού του τεύχους είναι μεγαλύτερο από αυτό των προηγούμενων, αλλά ο Bendis αξιοποιεί το χώρο του ισόποσα, προσφέροντας characterization, δράση και χιούμορ. Αντίστοιχα, ο Asrar, ο οποίος αντικαθιστά προσωρινά τον Stuart Immonen, τα καταφέρνει πολύ καλά στις σκηνές που απεικονίζουν ολόκληρη την ομάδα, αλλά και στις πιο απαιτητικές, όπου δίνεται έμφαση στις εκφράσεις των προσώπων. Το #31, λοιπόν, συνεχίζει την παράδοση του ALL NEW X-MEN, η οποία θέλει να μη συμβαίνει τίποτε συγκλονιστικό στις σελίδες του, αλλά να αποτελείται από καλογραμμένες και καλοσχεδιασμένες ιστορίες.

trees-04TREES #4
Writer: Warren Ellis
Artist: Jason Howard
Image Comics

Δεν είμαι σίγουρος γιατί ακριβώς διάλεξα αυτό το comic (ξέρω πολύ καλά – επειδή βαρέθηκα καν να ολοκληρώσω το εναλλακτικό μου Snapshot, το THE WICKED + THE DIVINE #3), αλλά θέλω να δηλώσω πρώτα απ’ όλα, ότι – όσον αφορά στα δικά μου γούστα και όρια υπομονής – αυτό ήταν ένα θεμελιώδες τεύχος της σειράς. Και αυτό, επειδή ήταν εκείνο που θα με έκανε να αποφασίσω αν θα συνέχιζα τη σειρά ή θα την έκοβα.

Και το συμπέρασμα, μετά την ανάγνωσή του; Άντε, ας κάνω υπομονή για ένα ακόμη. Από τη μία, άλλωστε, ο Ellis έχει αναλωθεί στο να μας παρουσιάζει αυτό τον νέο κόσμο και τους πρωταγωνιστικούς χαρακτήρες (ένα ευρύ cast), εδώ και τέσσερα τεύχη. Και μας δίνει ελάχιστες πληροφορίες ή έστω εξελίξεις. Από την άλλη, όμως, ο Ellis ξέρει πώς να σου δίνει εξελίξεις με το σταγονόμετρο. Και ναι, μπορεί να δυσκολεύομαι να παρακολουθήσω με το ίδιο ενδιαφέρον την εξέλιξη κάθε χαρακτήρα και να μην ενθουσιάζομαι με την έλλειψη κάποιας χειροπιαστής συνέχειας στην ιστορία, αλλά υπάρχει κάτι σε αυτό το comic που με κάνει να θέλω να μάθω κι άλλα. Ένα ακόμη, λοιπόν, και βλέπουμε.