SUNDOWNERS #1

Writer: Tim Seeleysundowners-1-cvr
Artist: Jim Terry
Dark Horse Comics

Το SUNDOWNERS είναι η νέα ongoing σειρά της Dark Horse. Στόχος της είναι να συνδυάσει την υπερηρωική θεματολογία με την παράνοια και το μεταφυσικό μυστήριο. Η βασική ιδέα, με την οποία φαίνεται να ξεκινάει, είναι το κλασικό “όλοι με θεωρούν τρελό, μέχρι που αρχίζω να επιβεβαιώνομαι”. Από εκεί και πέρα, τα πράγματα γίνονται λίγο πιο θολά, όμως, πριν συνεχίσουμε, ας απαντήσουμε σε μια ερώτηση: Τι είναι οι sundowners;

Το σύνδρομο sundown αφορά υπερήρωες (ή ανθρώπους που θεωρούν ότι έχουν υπεράνθρωπες δυνάμεις – κι εκεί αρχίζει η παράνοια), οι οποίοι έρχονται σε επαφή με κάτι “σκοτεινό” και “μυστηριώδες”. Αυτή η παρουσία, όπως ισχυρίζονται, συνήθως δημιουργεί δυσλειτουργίες στις υπερδυνάμεις τους.

Η ιστορία ξεκινάει με τέσσερις vigilantes, οι οποίοι βγάζουν τα εσώψυχά τους σε ένα “θεραπευτικό” γκρουπ για το εν λόγω σύνδρομο. Η Crowlita, χορεύτρια σε club με στολή dominatrix, δεν έχει κάποιες δυνάμεις. Ο Concerned Citizen (μπορείτε να τον αποκαλείτε Citizen) είναι ένας μεγαλόσωμος μασκοφόρος. Είναι αρκετά δυνατός, αν και κάποια στιγμή, όπως διηγείται, η δύναμή του ατόνισε από τους “άλλους” (οι οποίοι πότε ονομάζονται Reptiloids και πότε Illuminati). Η Arcanica ισχυρίζεται ότι έχει την κατάρα να υποπίπτει σε βιβλικές αμαρτίες, με αντάλλαγμα δυνάμεις των βιβλικών ηρώων. Βέβαια, την τελευταία φορά, η δύναμη του Σαμψών δε δούλεψε. Τελευταίος είναι ο Patient Wolf, ένας εξηνταπεντάρης, ο οποίος, λέει, μπορεί να στρέφει τις δεισιδαιμονίες των θυμάτων του εναντίων τους.

Α! Είναι και ο Mr. Outsider, o οποίος δεν εμφανίζεται σε αυτό το τεύχος.

Συγγραφέας της σειράς είναι ο Tim Seeley, ο οποίος, εκτός από συνδημιουργός του HACK/SLASH, έχει υπάρξει και σεναριογράφος και σε μπόλικα G. I. JOE, καθώς και στο τρέχον BATMAN ETERNAL. Εδώ, καταφέρνει να δώσει ένα σενάριο με μπόλικο μυστήριο και δυνατότερο σημείο τους χαρακτήρες του. Αγαπάς αμέσως τους πρωταγωνιστές για τα ελαττώματά τους και για το πόσο “δευτεροκλασάτοι” είναι. Συν του ότι θεωρώ πως η εισαγωγή του τεύχους σε μαγνητίζει με τη μία.

sundown1p2Ο σχεδιαστής Jim Terry δε φαίνεται να έχει ιδιαίτερα credits, πέρα από το THE CROW: SKINNING  THE WOLVES. Πάντως, η δουλειά του εδώ είναι εξόχως ταιριαστή με αυτό που θέλει να δώσει ο Seeley. Το σκίτσο του έχει κάτι το παλιομοδίτικο, θυμίζοντάς μου Steve Parkhouse (RESIDENT ALIEN). Σε συνδυασμό με τα μουντά χρώματα του Sean Dove, καταφέρνει να απεικονίσει εξαιρετικά την παρακμιακή ψυχολογία και προφίλ των πρωταγωνιστών. Με αυτόν τον τρόπο δίνει έναν νοσταλγικό τόνο στο comic, σαν κάτι βγαλμένο από την Golden Age.

Το πρώτο τεύχος στο σύνολό του έχει πάρα πολλά WTF? σημεία. Ο κύριος λόγος γι’ αυτό είναι ότι μιλάμε για το #1 μιας σειράς, οπότε είναι αναμενόμενο να μην καταλαβαίνεις ακόμα κάποια (πολλά;) πράγματα. Ευελπιστώ ότι θα “δέσουν” στο προσεχές μέλλον. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι το ίδιο το σενάριο παίζει με την παράνοια, άρα είναι δύσκολο να καταλάβεις τι είναι αληθινό και τι βρίσκεται απλά στο μυαλό των ηρώων.

Εκεί έγκειται και το θετικό και το αρνητικό του τεύχους αυτού. Από τη μία, υπάρχουν πολλά hooks, τα οποία σου υπόσχονται μια ενδιαφέρουσα ιστορία. Από την άλλη, αυτή τη στιγμή βλέπεις μόνο κομμάτια του παζλ, κατά πολύ σκόρπια, χωρίς να σχηματίζεις μια σαφή εικόνα του τι συμβαίνει.

Δεν μπορώ να πω ότι προτείνω ανεπιφύλακτα το SUNDOWNERS. Φυσικά, το μυστήριο είναι σίγουρα ελκυστικό και οι αδυναμίες των πρωταγωνιστών γοητευτικότατες. Όμως, τα θολά σημεία είναι πολλά (ακόμα δεν είναι καν ξεκάθαρο τι είναι το sundown syndrome) και η παράνοια περισσότερη. Το αν θα εξελιχθεί σε κάτι δυνατό ή όχι μένει να το δούμε…