BOB’S BURGERS

776Created by: Loren Bouchard
Developed by: Loren Bouchard, Jim Dauterive
Voice Actors: H. Jon Benjamin, Dan Mintz, Eugene Mirman, Larry Murphy, John Roberts, Kristen Schaal
Fox Broadcasting Company

Αυτή την εβδομάδα, δυσκολεύτηκα λίγο να βρω τι θα σας παρουσιάσω. Ο σεπτεμβριανός φόρτος εργασίας δε μου έχει επιτρέψει να εξερευνήσω αρκετές καινούριες κυκλοφορίες και όσες τσέκαρα (ORIGINALOS?, DERDS AND MONSTERS), δε με ενθουσίασαν. Και, καθώς καθόμουν και έσπαγα το κεφάλι μου, είπα να χαλαρώσω λίγο: “έχω καιρό να αποφασίσω”, σκέφτηκα, “γιατί δε βλέπω ένα επεισόδιο BOB BURGER’S να χαλαρώσω;”. Και τότε συνειδητοποίησα ότι δε σας έχω ακόμα συστήσει μία από τις αγαπημένες μου animation σειρές. Μέγα λάθος – ας το διορθώσουμε πάραυτα.

Η σειρά ξεκίνησε επίσημα το 2011 και συνεχίζει ακόμα, προβαλλόμενη πλέον στο Adult Swim. Πρόκειται για τις ιστορίες μίας όχι-και-τόσο φυσιολογικής οικογένειας, που έχει ένα burgerάδικο: τόπο εγκλήματος, πάθους, βλακείας και παρεξηγήσεων. Οι πρωταγωνιστές μας είναι ο Bob, ο πιο νορμάλ της παρέας, η υπερβολικά ενθουσιώδης γυναίκα του, Linda, και τα παιδιά τους, η νοητικά καθυστερημένη Tina, ο υπερκινητικός Gene και η χειραγωγός και πανέξυπνη Louise. Όλοι μαζί και ο καθένας χώρια, μπλέκουν σε περιπέτειες με ναρκωτικά, απαγορευμένους έρωτες, ανταγωνισμούς, οδοντιάτρους, αγελάδες, υγειονομικά και άλλα…

31288da64a5eccc9805092bd688de67dΌταν ξεκίνησα να το παρακολουθώ, το BOB’S BURGERS με έκανε να νιώθω λίγο αμήχανα. Το άκομψο χιούμορ του γινόταν συχνά αηδιαστικό και, σπάζοντας κάθε ίχνος political correctness, ήταν περισσότερο από όσο μπορούσα να αντέξω. Ο Loren Bouchardί τολμάει να μας διηγηθεί αποσπάσματα από το εφηβικό ημερολόγιο της Tina (με πολλέεεες λεπτομέρειες που θα ήταν καλύτερα να μη ξέρουμε), μας βάζει να ακούσουμε λίγο γεροντικό σεξ, να παρακολουθήσουμε τα ανεκδιήγητα παιχνίδια της Louise και του Gene. Στην πορεία, όμως, οι δημιουργοί του έμαθαν να το χειρίζονται με μαεστρία και, αν και παραμένει ακόμη άβολο, το χιούμορ της σειράς είναι απολύτως χορταστικό (αν και νιώθω συχνά να με κλωτσάει στο στομάχι).

Το animation είναι δισδιάστατο, smooth και λειτουργικό, τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Το character design προκαλεί από μόνο του γέλιο, με τους πρωταγωνιστές να έχουν ιδιαίτερα ρεαλιστικά χαρακτηριστικά (πεσμένο στήθος και στομαχάκι/ καράφλα) ενώ ταυτόχρονα διατηρούν μια εμφάνιση που παραπέμπει σε cartoon για παιδιά (btw, θα του έβαζα τουλάχιστον 10+ ως όριο ηλικίας – ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ!).

5661066725_a5d2ab9b98_oΑν οι παραπάνω περιγραφές σας δελέασαν και θέλετε να μπείτε κι εσείς στον κόσμο του BOB BURGER’S, συμβουλή μου είναι να αρχίσετε από τη 2η σεζόν, όπου οι δημιουργοί έχουν πάρει το κολάι και κάνουν θαύματα. Μην το δείτε με πονοκέφαλο, τα παιδιά του Bob φωνάζουν πολύ και το χιούμορ δεν ενδείκνυται για παρεξηγιάρηδες. Η σειρά είναι για μένα εξαιρετική, αλλά όπως λέει κι ο λαός, κάθε πράγμα στο καιρό του και το BOB’S BURGERS όταν τα νεύρα μας είναι καλμαρισμένα. Ή κάπως έτσι τελοσπάντων, δεν είμαι πολύ καλή με τις παροιμίες.