SHOPLIFTER

shoplifterWriter/Artist: Michael Cho
Pantheon Books

Η Pantheon δεν εκδίδει ό,τι κι ό,τι. Οι εκδόσεις της περιλαμβάνουν κάποια από τα σημαντικότερα comics των τελευταίων δεκαετιών. Οπότε, ακόμη και μια κυκλοφορία με σχετικά τσιμπημένη τιμή (20$ για ένα μικρό hardcover) από έναν καλλιτέχνη για τον οποίο δεν ήξερα πολλά, μου τράβηξε το ενδιαφέρον.

Η Corinna δουλεύει σε μια διαφημιστική εταιρία και παίρνει μέρος σε σημαντικά meetings με σημαντικούς πελάτες, αλλά δεν είναι και ιδιαίτερα ικανοποιημένη από αυτό. Η δουλειά αυτή είχε ξεκινήσει ως προσωρινή και σαν ένα “ενδιάμεσο βήμα”. Τα όνειρα της και οι σπουδές της την οδηγούσαν αλλού… αλλά ο τρόπος για το πως θα πάει εκεί εξακολουθεί να της διαφεύγει.

Όπως τα έργα που έχουν να κάνουν με την “ενηλικίωση” αποτελούν, ουσιαστικά, μια ιδιαίτερη κατηγορία, κάτι αντίστοιχο δείχνει να συμβαίνει και με αυτά που έχουν να κάνουν με το “τί θέλω, τέλος πάντων, να κάνω με τη ζωή μου και το εργασιακό/δημιουργικό της κομμάτι”. Οπότε, με αυτή την έννοια, το SHOPLIFTER δεν διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίας. Το δε θέμα “αυτό που θέλω να κάνω είναι να γράψω το δικό μου βιβλίο, αλλά δουλεύω σε κάποια δουλειά που δε μου αφήνει χρόνο/διάθεση/κουράγιο να το κάνω”, μου φαίνεται ακόμη πιο κλισέ… Λες και πήξαμε στους βιβλιόφιλους και το πιο συνηθισμένο όνειρο ανάμεσα στους ανθρώπους είναι να γράψουν το δικό τους βιβλίο… Λες και άλλοι ευγενείς σκοποί, που θα μοιραστούν οι συγγραφείς μαζί μας, έχουν εξανεμιστεί.

711-page-001Γκρίνιαξα; Ωραία. Ας περάσουμε στο ψητό. Το SHOPLIFTER έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Οι μικρές λεπτομέρειες στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει το θέμα, του δίνουν ένα εντυπωσιακά δουλεμένο αποτέλεσμα. Γενικά, όλο το βιβλίο μοιάζει με καλοδουλεμένο ρολόι, με τους χαρακτήρες να εμφανίζονται και ο καθένας τους να προσθέτει κάτι σημαντικό στο σύνολο. Μικρά λιθαράκια που είναι δεμένα με εντυπωσιακό τρόπο, για να δημιουργήσουν την τελική σύνθεση. Οι συνεχείς αναφορές στα Μέσα, στον σύγχρονο τρόπο ζωής, στον “κοινωνικά δικτυωμένο” κόσμο μας, δεν διανθίζουν απλά την ιστορία, αλλά αποτελούν τον καμβά πάνω στον οποίο ο Michael Cho υλοποιεί το δημιούργημά του.

Αν το όνομα του Michael Cho δεν σας λέει πάρα πολλά, δεν σας αδικώ. Είναι περισσότερο γνωστός για τις εικονογραφήσεις του και το ύφος του φέρνει κάπως στο μυαλό τους J. Bone και Darwyn Cooke (αν το comic του θυμίζει κάπως και Andrian Tomine). Αυτή η δουλειά του είναι το πρώτο μεγάλου μήκους comic του. Το ιδιαίτερα δυνατό σημείο του είναι οι απεικονίσεις αστικού τοπίου (αν και, γενικότερα, τα πάει καλά με τα τοπία), που δίνουν το δικό τους συναίσθημα στην ανάγνωση του comic. Το artwork είναι σίγουρα όμορφο και η ανάγνωση των panels κυλάει πάρα καλά.

Παρά την αρχική μου γκρίνια, βρήκα εξαιρετικά στοιχεία στο SHOPLIFTER, από έναν δημιουργό που δείχνει όχι μόνο εξαιρετικός εικονογράφος, αλλά και άνθρωπος που κατανοεί το Μέσο. Σίγουρα, πολύ ενδιαφέρουσα κυκλοφορία, που αν είχε μια ελαφρώς πιο προσιτή τιμή, θα μπορούσα να την προτείνω και σε περισσότερους ανθρώπους.