GUARDIANS 3000 #1

Guardians 3000 coverWriter: Dan Abnett
Artist: Gerardo Sandoval
Marvel Comics

Note to self: Αν μετά από ένα review ταινίας που ακολουθήθηκε από ένα snapshot για τον ROCKET RACCOON, το παραλήρημα σου για τους GUARDIANS OF THE GALAXY δεν έχει τελειώσει ακόμη, είναι πολύ πιθανό να έχεις κάποιο πρόβλημα.

Δεν φταίω εγώ, όμως, στη συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά το καλά υπολογισμένο timing της Marvel και το γεγονός ότι ο Dan Abnett, ο συγγραφέας στον οποίο οφείλεται το line-up των Guardians του 2008, μια απλοποιημένη εκδοχή του οποίου είδαμε στην κινηματογραφική μεταφορά, επιστρέφει, αυτή τη φορά με μια ιστορία της original ομάδας.

Ο Abnett, γνωστός κατά κύριο λόγο για την δουλειά του στις νουβέλες WARHAMMER 40k (εκείνα τα βιβλία που απολαμβάνεις με μια δόση ντροπής, γιατί κατά βάθος ξέρεις ότι δεν είναι πραγματική λογοτεχνία), έχει αποδείξει επανειλημμένα ότι μπορεί να δημιουργήσει πολύ ενδιαφέρουσες ιστορίες στα πλαίσια ενός σύμπαντος που δεν του ανήκει, δείχνοντας απόλυτο σεβασμό στο source material και χωρίς να προσπαθεί να επιβάλλει το προσωπικό του στιλ στον κόσμο της ιστορίας (πράγμα που οι περισσότεροι από τους αγαπημένους μου συγγραφείς κάνουν, αλλά δεν είναι κακό να υπάρχει και μια διαφορετική προσέγγιση).

Guardians 3000Βρισκόμαστε στο έτος 3000, λοιπόν, και ολόκληρος ο γαλαξίας απειλείται από την φυλή των Badoon. Οι Guardians είναι μια ομάδα ηρώων που έχει αναλάβει να σταματήσει την προέλασή τους και να προστατεύσει τους αδύναμους του γαλαξία (έκπληξη, ξέρω). Η ομάδα αποτελείται από τον Vance Astro, έναν supersoldier που φέρει την ασπίδα του Captain America, τον Martinex, που μπορεί να ελέγχει τις “ακραίες θερμοκρασίες”, τον τοξότη Yondu, τον γενετικά ενισχυμένο Charlie-27 και τον Starhawk, του οποίου η δυνάμεις έχουν κάποια σχέση με τον χωροχρόνο, ενώ στο cast έχει προστεθεί η Geena Drake, μία κοπέλα η οποία είναι “σημαντική”, χωρίς κανείς να ξέρει ακόμη τον ακριβή λόγο.

Και φτάνουμε στο μεγάλο θέμα, το οποίο θα προτιμούσα να αποφύγω, την εικονογράφηση του Gerardo Sandoval. Προφανώς και, όταν έχουμε να κάνουμε με Τέχνη, πολλά πράγματα επαφίενται στην προσωπική αισθητική του καθενός και πρέπει να παραδεχτώ ότι, από καθαρά τεχνικής πλευράς, η εικονογράφηση φαίνεται επαρκής, τουλάχιστον στο ανεκπαίδευτο μάτι μου. Αλλά, προσωπικά, τη βρήκα αντιαισθητική, με τις υπερβολικές και παραμορφωμένες εκφράσεις στα πρόσωπα των χαρακτήρων να θυμίζουν περισσότερο concept art του WOW. Φυσικά, η αντιαισθητικότητα του GUARDIANS 3000 είναι πολύ μικρό τίμημα, μπροστά στο να σταματήσει η Marvel να ενθαρρύνει τους artists να σχεδιάζουν με το προσωπικό τους στιλ, οπότε θα το δεχτώ ως αναγκαίο κακό.

Η πλοκή του GUARDIANS 3000 είναι ικανοποιητικότατη, με προοπτικές να εξελιχθεί σε πολύ καλή, και η ματιά στα πιθανά δυσοίωνα μέλλοντα του Marvel Universe έχει πάντα ενδιαφέρον, αλλά η εικονογράφηση χαλάει για μένα όλη την αναγνωστική εμπειρία. Αν, πάλι, δεν τη θεωρείτε τόσο απογοητευτική όσο τη βρήκα εγώ, τότε σας προτείνω το πρώτο τεύχος χωρίς κανένα δισταγμό.