MARKET WATCH: Η Ιδιοσυγκρασία Της Προσθαφαίρεσης

Να ‘μαστε και πάλι με τη μηνιαία στήλη αγοράς και όχι μόνο. Τη στήλη με τις περισσότερες κατηγορίες από κάθε άλλη στο διαδίκτυο. Έτσι νομίζω, τουλάχιστον. Αν υπάρχει κάποιος περισσότερο τρελλός με την κατηγοριοποίηση εκεί έξω, ειλικρινά δε θα ήθελα να τον γνωρίσω. Εκτός κι αν είναι η Scarlett Johansson. Ή ο Keith Giffen. Άντε και ο Γιάννης Πρετεντέρης, για να τον κάνω ρεζίλι σε ειδικά αφιερωμένο αρθρο.

Top Of The World

deathofwolv2014004-cov-canada-102311Βγήκαν και οι πωλήσεις του Σεπτεμβρίου, και η DC ξεπέρασε την Marvel στο unit και το dollar share. Βέβαια, πρέπει να αναλογιστούμε ότι, πρώτον, η DC είχε 1/3 περισσότερους τίτλους από την Marvel αυτό το μήνα και δεύτερον, τα μεγαλύτερα νούμερά της, που κατέκλυσαν την πρώτη εικοσάδα, έχουν να κάνουν με πρώτα τεύχη ενός μεγάλου event. Ένα event όχι συνηθισμένο, αφού η εταιρία αφήνει συνέχεια hints δεξιά κι αριστερά για την επιστροφή του Pre-New52 universe της. Κάτι που, αν αποδειχτεί απλά εμπορικό κόλπο, θα είναι και η μεγαλύτερη απάτη της τετραετίας.

Στις δύο πρώτες θέσεις, βλέπουμε το DEATH OF WOLVERINE, που Δεν αποτελεί απάτη, εφόσον έχει ήδη δηλωθεί η μελλοντική ανάσταση του χαρακτήρα.

Το γεγονός ότι μέσα στην πρώτη πενηντάδα συναντάμε μόνο δύο τίτλους εταιρίας εκτός Big Two, και μάλιστα τα αναμενόμενα mainstream WALKING DEAD και SAGA, δεν είναι καθόλου παρηγορητικό για τη βιομηχανία. Πόσο μάλλον αν σκεφτούμε πως, αυτό το μήνα, μόνο τέσσερα τεύχη ξεπέρασαν, οριακά, τις 100 χιλιάδες πωλήσεις. Κι αν προσθέσουμε ακόμη δύο Image τεύχη, την κλείνουμε και την εκατοστάδα, που κλειδώνει στις 25μισυ χιλιάδες περίπου.

Καλύτερα απ τον Αύγουστο συνολικά, χειρότερα από τον Ιούλιο, αναμενόμενα όλα αυτά, αλλά τα καλά νέα για μένα είναι πως τα TPBs του ADVENTURE TIME συνεχίζουν να πέφτουν αργά αλλά σταθερά στις πωλήσεις τους, με το καινούργιο volume 5 να μη φτάνει, οριακά, τις τρεις χιλάδες κομμάτια. Από την άλλη, το WOODS του Μιχάλη Διαλυνά (ναι OK, του James Tynion είναι), βρίσκεται στην 24η θέση των TPBs και κάτι πιο πάνω από τις 7500 στα τεύχη, ένα καλό και κυρίως σταθερό νούμερο, και όπως όλα δείχνουν θα κρατήσει για καιρό.

Secret Wars 3

BM_Cv35_PreviewsΚατά τα άλλα, βέβαια, οι τιμές στα comics της DC συνεχίζουν να ανεβαίνουν, ακολουθώντας την Marvel φυσικά, αυτή τη φορά με τη δικαιολογία ενός… storyline! Το ακόμη πιο περίεργο είναι πως αυτό δε θα το μαθαίναμε, αν δεν είχε παραπονεθεί δημοσίως ο σεναριογράφος, και συγκεκριμένα ο Scott Snyder, πως το Batman #35 θα “σκάσει” με $4.99, αντί του στάνταρ, πλέον και σχεδόν σε όλους τους βασικούς τίτλους, $3.99. Όπως φαίνεται, όμως, μόνο στο site της Diamond, ενώ οπουδήποτε αλλού, ακόμη και στην ίδια την εταιρία, αναγράφεται το $3.99 ως cover price. Τελικά, πόσα λεφτά να έχουμε μαζί μας; Μυστήριο, πάρτε ένα δεκάρικο για σιγουριά και βλέπουμε.

Simon Said

Ήμουν βέβαιος πως αυτά τα καινούργια συμβόλαια της DC θα μας απασχολήσουν πολύ στο κοντινό μέλλον, κι από τα speculations ήδη ξεκίνησαν να πέφτουν τα κανόνια. Ένα μικρό, πρώτο κανονάκι είναι και η δήλωση του Mike Collins, σχετικά με το πρώτο του τσεκ. (Ναι, είναι ο Simon αυτού του μήνα, καλά το καταλάβατε, μπράβο σας.)

“DC Royalties statement through, and I appear to have earned -5c on that Nightwing Annual.. how the heck?!”

To Be Continued, που λένε και στα σίριαλ, λοιπόν!

Elevator Action

Προσπερνώντας την κατάφορη όχι-και-ιδιαίτερα-γκρίζα διαφήμιση (μάλλον προς το κόκκινο πάει) του Newsarama-τος των Big Two, θα πάρουμε σήμερα σαν οδηγό ένα άρθρο που προτρέπει τους αναγνώστες να ψωνίσουν τους 5 χαμηλότερους σε πωλήσεις τίτλους από Marvel και DC, και θα εξηγήσουμε κάποιους από αυτούς. Το ξέρουμε πως αυτές οι εκδοτικές πληρώνουν πολλά σε διαφημίσεις και δίνουν αποκλειστικότητες στο Newsarama, οπότε τέτοια κείμενα είναι… αναμενόμενα(;).

Οι τίτλοι λοιπόν που βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού, και μάλλον… καλά κάνουν:

1) AQUAMAANXFACT2014001-DC41-LR-8a516N AND THE OTHERS. Κάτω από 20 χιλιάρικα αυτή τη στιγμή, ένας δεύτερος τίτλος που δεν χρειαζόταν, για έναν χαρακτήρα που πήρε τα πάνω του μόνο επειδή τον έγραφε ο Geoff Johns. Ένα spin-off, που βγήκε επειδή η DC βιάστηκε να εκμεταλλευτεί την κινηματογραφική είσοδο του Aquaman, το οποίο, μάλιστα, δεν κάνει κι εντελώς focus πάνω του, ήταν αναμενόμενο να πατώσει.

2) ALL-NEW GHOST RIDER. Η ιδιαιτερότητα του τίτλου τον βάζει σε ακόμη χειρότερη θέση από εκείνη του X-MEN LEGACY, για παράδειγμα. Δύσκολα ένα Ghost Rider comic βρίσκει αποδοχή, κι ακόμη δυσκολότερα όταν αφαιρείς το gritty στοιχείο του από το σχέδιο.

3) Αντιστοίχως, έχουμε σειρές που δεν τα κατάφεραν στο παρελθόν, πολλάκις και για διάφορους λόγους, όπως η σύνθεση της ομάδας σε ένα team book. Εκεί, θα βρούμε το ALL-NEW INVADERS, το ALL NEW X-FACTOR, και φυσικά το INFINITY MAN AND THE FOREVER PEOPLE, της καλλιτεχνικής ομάδας που λάνσαρε το O.M.A.C., τo οποίο είχε κοπεί με συνοπτικές διαδικασίες. Για να μην αναφέρω το πρόσφατο revamp των ULTIMATES, μιας σειράς που δεν πήρε ποτέ τη θέση ενός Avengers title στα charts. Το ULTIMATE UNIVERS στηριζόταν πάντα από τον Spider-Man, καλώς ή κακώς, και τα team books, με εξαίρεση τους X-Men, δεν έμεναν και πολύ στα ράφια. Η λογική του 616-normal universe δε λειτουργεί εδώ, και οι πωλήσεις το λένε ξεκάθαρα. (Αλλά ποιός τις ακούει!)

Prince Variant

Μικρό διάλειμμα από τα πολλά αριθμητικά, με δύο variant covers που ξεχωρίζουν μέσα στον σωρό του trend που λέγεται Deadpool, και μας υπενθυμίζουν πώς γίνεται το καλό “σπάσιμο τοίχου”. (Από την άλλη, δε θέλω ούτε να σκέφτομαι τί έχει να γίνει όταν θα φτάνει η ημερομηνία της πρεμιέρας της ταινίας του!)Deadpool-Art-of-War-1-Cover-995b6

Hawkeye-vs-Deadpool-1-Cover-bf732

WTF? News

Κι ενώ όλα τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν στους κληρονόμους του Kirby, μία άλλη πολύχρονη δικαστική διαμάχη τελειώνει. Μάλλον. Ο αμερικάνικος Άρειος Πάγος, λοιπόν, αρνήθηκε να εμπλακεί στη δικαστική διαμάχη ανάμεσα στην DC και τους κληρονόμους του Shuster, για τα δικαιώματα του Superman. Κι αυτό γιατί υπήρχε ήδη συμφωνία του ανιψιού του δημιουργού, το 1992, βάσει της οποίας τα δικαιώματα του Shuster Estate, για την πρώτη ιστορία του Superman, είχαν ανταλλαχθεί με $600.000 και κάποια άλλα οφέλη. Τα οποία μεταφέρθηκαν στα αδέρφια του, Frank και Jean, ως χρέη προς τον Shuster, που μετά τον θάνατό του έγιναν ένα ετήσιο “χαράτσι” για την DC, της τάξεως των $25.000.

Η άρνηση επαναληπτικής ακρόασης του Supreme Court, στις αρχές του έτους, δεν έγινε αποδεκτή από τα αδέρφια, τα οποία προσπάθησαν να στηριχτούν σε κάποιες λεπτομέρειες αλλαγής συγγενικών δικαιωμάτων, αλλά ατύχησαν.

Πολύ ωραία όλα αυτά, κι ας ελπίσουμε πως όλο αυτό το πανηγύρι με τα κοράκια-συγγενείς των δημιουργών, θα σταματήσει εδώ.

Full Circle

Secret-InvasionΕγκαινιάζουμε την κατηγορία των λιστών σήμερα, και ξεκινάμε με, τί άλλο; Marvel event! Ούτως ή άλλως, οι εταιρίες που θα μας απασχολήσουν εδώ είναι, κατά κανόνα, οι big two, και, στατιστικώς, κυρίως η προαναφερθείσα. Καθαρά στον τομέα των “company events” (σε αντίθεση με τα “universe events” που έχουν να κάνουν με κομμάτι των τίτλων) η Marvel σαφώς έχει τα περισσότερα.

Aπό την άλλη, βέβαια, η DC έχει τα πιο μπλεγμένα, αλλά αυτό θα το εξηγήσουμε την επόμενη φορά, με πολύ δύσβατο παράδειγμα. Για σήμερα, όμως, όπως είπαμε, έχουμε το…

SECRET INVASION

Prelude

Τυπικά, το όλο γεγονός με τους Skrull ξεκίνησε από το “Avengers Disassembled”, ενώ το πρώτο storyline του NEW AVENGERS vol. 1, “Breakout”, προετοίμασε ακριβώς αυτό το event του εξωγήινου infiltration, αλλά δε θα πάμε τόσο πίσω. Θα βάλουμε, όμως, στη λίστα το ILLUMINATI #4, που αναφέρεται στο “Kree-Skrull War” των AVENGERS vol. 1 #89-97, καθώς και το πέμπτο τεύχος, όπου πρωτοσυναντάμε τον πρώτο νεκρό ψευδο-skrull, τα οποία ναι, έχουν σημασία. Το free comic SECRET INVASION SAGA, που έβγαλε η Marvel παράλληλα με τα όλα διαφημιστικά “Who Do You Trust?”, βέβαια, έχει στο ιστορικό του δεκάδες αρχαία τεύχη, που ξεκινούν από το FANTASTIC FOUR #2 του 1961, αλλά δε μας απασχολούν. Πρόκειται για την ιστορία των Skrulls γενικότερα και μόνο.

Main Event Issues

SECRET INVASION #1-8
SECRET INVASION: AMAZING SPIDER-MAN #1-3
SECRET INVASION: FANTASTIC FOUR #1-3
SECRET INVASION: FRONTLINE #1-5
SECRET INVASION: INHUMANS #1-4
SECRET INVASION: RUNAWAYS AND YOUNG AVENGERS #1-3
SECRET INVASION: THOR #1-3
SECRET INVASION: X-MEN #1-4

Tie-Ins

Εδώ θα βάλουμε και τα “Infiltration” προλογικά, εφόσον έχουν το μεγάλο τίτλο-logo του SECRET INVASION, και σχετίζονται, άλλωστε, άμεσα με τις ιστορίες.

AVENGERS INITIATIVE #Annual 1, 14-19
BLACK PANTHER vol.3 #39-41
CAPTAIN MARVEL vol.6 #1-4
CAPTAIN BRITAIN AND M.I.13 #1-4
DEADPOOL vol.2 #1-3
GUARDIANS OF THE GALAXY vol.2 #4-6
INCREDIBLE HERCULES #117-120
IRON MAN vol.4 #33-35
MIGHTY AVENGERS vol.1 #7, 12-20
MS MARVEL vol.2 #25-30
NEW AVENGERS vol.1 #38-47
NEW WARRIORS vol.2 #14,15
NOVA vol.4 #16-18
PUNISHER WAR JOURNAL vol.2 #24,25
SHE-HULK vol.2 #31-33
THUNDERBOLTS #122-125
X-FACTOR vol.3 #33,34 (εσωτερικό x-over με τα SHE-HULK τεύχη)

Epilogue/Aftermath

SECRET INVASION: BETA RAY BILL: THE GREEN OF EDEN
SECRET INVASION: REQUIEM

Extras

SECRET INVASION SAGA
SECRET INVASION: WHO DO YOU TRUST?
MARVEL SPOTLIGHT: SECRET INVASION
FRANKLIN RICHARDS: NOT-SO-SECRET INVASION

Extra-Extras

Κατά τη διάρκεια του event, η Marvel έδινε και κάποια “easter eggs”, ήτοι τεύχη με εξώφυλλα που έχουν skrull-οποιηθεί, ως μέρος του “infiltration gimmick”. Αυτά τα Secret Skrull Variants δίνονταν τυχαία στα μαγαζιά (λογικό, μέσα στο concept τους) και μάλιστα περιελάμβαναν τίτλους που δεν είχαν πάρει μέρος στο SI, όπως το CABLE, ή το UNCANNY X-MEN. Κι εδώ έχουμε και ένα “first”: Βρίσκουμε Skrull Variant σε εντελώς ξεκάρφωτο mini series, που μάλιστα δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, το IRON MAN: LAS VEGAS.

AVENGERS INITIATIVE #13
BLACK PANTHER vol.3 #36
CABLE vol.2 #3
CAPTAIN BRITAIN AND MI 13 #1
CAPTAIN MARVEL vol.6 #4
GHOST RIDER vol.4 #22
IRON MAN: LAS VEGAS #1
PUNISHER WAR JOURNAL vol.2 #19
X-MEN LEGACY #211
UNCANNY X-MEN vol.1 #497
WOLVERINE ORIGINS #25

Success Story

Ε, μια και είCaptureμαστε εδώ, ας πούμε και κάτι ελληνικό, για να πάει καλά ο μήνας!

Το γνωστό site LUBEN (sorry, αλλά εγώ δεν το ήξερα), που είναι ένα ακόμη αρθρο-ειδησεογραφικοειδές μπλογκοσάιτ, αλλά με έναν τόνο μαγκιάς παραπάνω, βρε παιδί μου, έρχεται να προσφέρει επιχειρηματικές λύσεις μέσα από το c0mic! Πουλάει διαφημίσεις, λοιπόν, σε κάθε ενδιαφερόμενο, προς 50 ευρώ ημερησίως (ένα banner στις σελίδες του, δηλαδή, 300Χ250) ή προς 250 ευρώ το μήνα, για ένα λογότυπο πάνω από το εβδομαδιαίο comic.

Στις καταπληκτικές αυτές τιμές, δεν συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ, φυσικά, ενώ από το πιλοτικό δείγμα του comic, αν το δούμε καλά παρακάτω, δε διευκρινίζεται επίσης ποιός θα φάει τις μηνύσεις από την κλοπή των copyrights δανεισμένων χαρακτήρων, ο διαφημιζόμενος που θα έχει το ονομά του να χορηγεί τον Captain America ξερωγώ, το Luben, ή οι δημιουργοί του comic;

 

And Now Something Completely Different

Δεν έχω όρεξη να γκρινιάξω σήμερα. Οπότε σας αφήνω με μία εικόνα που λέει διάφορα, και διαφορετικά για τον καθένα. (Αλλά, κυρίως, λέει το ίδιο πράγμα για το 78% των Batman fans παγκοσμίως, πιστεύω):

Sad-Batman-Swing-Gif