FRAMED: Από Την Ανατολική Ευρώπη Στην Άπω Ανατολή

Πιστοί στο μηνιαίο μας ραντεβού, σήμερα θα σας παρουσιάσω όχι μία, όχι δύο, αλλά τρεις εκθέσεις που έγιναν, γίνονται, ή θα γίνουν.

Δεν θα μπορούσα να ξεκινήσω αλλιώς – γιατί αν δεν παινέψουμε το σπίτι μας, θα πέσει να μας πλακώσει – παρά από τη συμμετοχή του Αποστόλη Ιωάννου στο τέταρτο Salonul European De Banda Desenata, που άνοιξε τις πόρτες του στις 16 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει ως τις  2 Νοεμβρίου, στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Βουκουρεστίου (δείτε εδώ το σχετικό post με το Δελτίο Τύπου). Όταν ο εκπρόσωπος του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού στο Βουκουρέστι επικοινώνησε μαζί μας, ψάχνοντας συνδιοργανωτές από την Ελλάδα και έναν εκπρόσωπο των ελληνικών comics για να συμμετάσχει στην έκθεση, τα κριτήρια αναζήτησης ήταν σαφή: θέλουμε έναν δημιουργό, ο οποίος να έχει στα έργα του ένα χρώμα από τη χώρα μας.

Το μυαλό μας πήγε αμέσως στον Αποστόλη και στο ΧΩΡΙΟ, που μόλις είχε ολοκληρωθεί. Και έτσι, το ΧΩΡΙΟ ταξίδεψε μέχρι το Βουκουρέστι, για να σταθεί δίπλα σε έργα δημιουργών από το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πολωνία, την Ουγγαρία. 

2014-10-16 13.49.17

2014-10-16 13.50.28

εξωφυλλο χαμηλή ανάληση

Μένοντας στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, το Belgian Comic Strip Center φιλοξενεί, μέχρι και τις 16 Νοεμβρίου, μια έκθεση με τον πολύ ενδιαφέροντα τίτλο, 100 Years in the Balkans: The Comic Strip in Resistance. Ο Σλοβένος Štefan Simončič ανέλαβε να ψάξει, να βρει, να συγκεντρώσει και να επιμεληθεί, comic strips, comics, περιοδικά και άλλο υλικό από τις χώρες που, κάποτε, απάρτιζαν αυτό που γνωρίσαμε ως Γιουγκοσλαβία, σε ένα χρονικό εύρος που ξεκινά λίγο πριν την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και φτάνει μέχρι και σήμερα.

Οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν, μεταξύ άλλων, το ČRNOVOJNIK του Hinko Smrekar, ένα 24σέλιδο σατιρικό κομιξάκι του 1919, που εξιστορούσε τις στρατιωτικές περιπέτειές του, τη σειρά DETEKTIV X-9 (SECRET AGENT X-9, στην αυθεντική της μορφή) του Alex Raymond, που δημοσιευόταν στο περιοδικό POLITIKA (Βελιγράδι, 1935), καθώς και έργα πιο σύγχρονων δημιουργών. Η έκθεση είναι μια προσπάθεια σκιαγράφισης, όχι μόνο της συγκεριμένης δημιουργικής σκηνής, αλλά και των πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων, σε μια περιοχή με ιδιαίτερο ιστορικό ενδιαφέρον.

img-0782-copie_largeimg-0801-copie_large

Κλείνοντας για αυτό το μήνα, θα θέσω μια ερώτηση: Ποιός δεν αναγνωρίζει την παρακάτω εικόνα;

2014-10-16-1024pxGreat_Wave_off_Kanagawa2-thumb

Πρόκειται, φυσικά, για το διάσημο THE GREAT WAVE OF KANAGAWA, του μεγάλου Ιάπωνα δημιουργού Hokusai, o οποίος επηρέασε, με το δικό του μοναδικό τρόπο, την εξέλιξη τις τέχνης των manga. Όσοι βρεθείτε στο Grande Palais, στο Παρίσι, μέχρι τις 18 Ιανουαρίου, μη χάσετε μια έκθεση αφιερωμένη στην τέχνη του Hokusai.