THE WARP: Αγάπη Mου, Πρασίνισα Τον Hulk!

Στις ημέρες μας η ψηφιακή εκτύπωση επιτρέπει να τυπώνονται τα πάντα με ακρίβεια και σε χαρτί υψηλής ποιότητας. Τα πράγματα βέβαια δεν ήταν πάντα έτσι, όπως θα θυμούνται οι παλαιότεροι αναγνώστες. Στο σημερινό WARP θα ανακαλύψουμε πώς οι οικονομικοί-τεχνικοί περιορισμοί στην εκτύπωση επηρέασαν την εικόνα ενός από τους πιο γνωστούς χαρακτήρες της Marvel.

hulk smash
Μη ξεχνάμε ότι, μέχρι και τη δεκαετία του ’70, οι εκδοτικές είχαν την πολιτική να τυπώνουν διπλάσιο τιράζ σε τίτλους που είχαν καλές πωλήσεις. Τυπώνοντας έτσι δέκα αντίτυπα για να πουλήσουν τα πέντε, θα έπρεπε να είναι όσο πιο “σφιχτές” οικονομικά γινόταν. Το αποτέλεσμα αυτών των περικοπών, όπως ήταν φυσικό, είχε επιπτώσεις στην ποιότητα της εκτύπωσης και ειδικότερα στην απόδοση των χρωμάτων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα comics εκείνα τα χρόνια τυπώνονταν σε πολύ φτηνό χαρτί και με τετραχρωμία. Το πρόβλημα ήταν ακόμα μεγαλύτερο σε συγκεκριμένους συνδυασμούς χρωμάτων. Ένας τέτοιος συνδυασμός ήταν και αυτός του γκρίζου χρώματος. Το χρώμα, βέβαια, αυτό το χρησιμοποιούσαν όλες οι εκδοτικές της εποχής. Το μόνιμο πρόβλημα αυτής της χρήσης ήταν πως δε μπορούσε να διατηρηθεί ο τόνος του με ακρίβεια σε όλο το τεύχος .Έτσι, όταν το 1962 κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος του Hulk, η Marvel αντιμετώπισε μεγάλο πρόβλημα στο συγκεκριμένο θέμα.

hulk1 cvr

Ο Hulk υποτίθεται πως είναι ένας γκρίζος γίγαντας, αλλά το γκρι του είναι διαφορετικό, τόσο ανάμεσα στις σελίδες του περιοδικού όσο και σε σύγκριση με το εξώφυλλο.

hulk1-page5hulk1_grey
Έτσι, με απόφαση του ίδιου του Stan Lee, στο δεύτερο τεύχος ο Hulk έχει πλέον ένα χρώμα που μπορεί να εκτυπώνεται με ακρίβεια – το πράσινο.

Hulk2 cvr

Στη δεκαετία του ’80, η Marvel επανέφερε για ένα διάστημα τον γκρίζο Hulk, αλλά σε αυτήν την περίπτωση υπαίτιος ήταν ο εξαιρετικός συγγραφέας Peter David και όχι τα ομολογουμένως ικανοποιητικά εκτυπωτικά standards της εποχής.

grey hulk

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=TMRqCQJYklw[/youtube]