ARKHAM MANOR #1

ArkhamManor01Writer: Gerry Duggan
Artist: Shawn Crystal
DC Comics

Τι; Δεν έχετε χάσει ακόμα το λογαριασμό των Bat-τίτλων; Η DC φροντίζει για εσάς! Έχουμε και λέμε: BATMAN, BATMAN ETERNAL, BATMAN ’66 (συν τα …MEETS THE GREEN HORNET και THE LOST EPISODES), BATMAN BEYOND UNIVERSE, BATMAN AND ROBIN, BATMAN/SUPERMAN, BATWOMAN, DETECTIVE COMICS, BATGIRL, GOTHAM ACADEMY και τώρα ARKHAM MANOR. Και έρχεται σύντομα και το GOTHAM BY MIDNIGHT!

Με λίγα λόγια, οι νυχτερίδες έχουν καταλάβει τα γραφεία της DC και οι υπεύθυνοι ελπίζουν πως οι αναγνώστες δε θα χορτάσουν σε καμιά περίπτωση τις περιπέτειες του Bruce Wayne και της Bat-family. Και, μεταξύ μας, τώρα, ποιος σοβαρός άνθρωπος θα πάρει τη δόση του, διαβάζοντας περιφερειακούς τίτλους, όπως τα GRAYSON, HARLEY QUINN, CATWOMAN και RED HOOD AND THE OUTLAWS; Για το λόγο αυτό, οι νέες σειρές με τον Batman στο προσκήνιο ή στο παρασκήνιο πέφτουν βροχή. Και μια από τις στάλες είναι και το ολοκαίνουργιο ARKHAM MANOR.

Το ARKHAM MANOR #1 ξεπετιέται μέσα από τις σελίδες του εβδομαδιαίου BATMAN ETERNAL και μας συστήνει μια Gotham City με ένα ερειπωμένο Arkham Asylum και ένα κατασχεμένο από το δήμο Wayne Manor. Τι σημαίνει αυτό; Πάρτε τις δύο πληροφορίες, τον τίτλο και κάντε τα μαθηματικά (είναι εύκολα, αλλιώς δε θα σας ανάγκαζα…).

arkhammanor1_page5Οι τρόφιμοι του Arkham Asylum, λοιπόν, μεταφέρονται στο υπό νέα διεύθυνση και ονομασία Arkham Manor, με την Batcave να βρίσκεται μερικά μέτρα από κάτω, σφραγισμένη με τόνους τσιμέντου, και τον Bruce Wayne στο downtown loft του. Ανάμεσά τους, βέβαια, υπάρχει και κάποιος που μάλλον δεν εκτίμησε ιδιαίτερα τις νέες παραστάσεις και όλη αυτή την ταλαιπωρία της μετακόμισης και ξεκινά να σκοτώνει τους υπόλοιπους. Και αποστολή του Batman, ο οποίος φορά τον πάντα καλοδεχούμενο μανδύα του world’s greatest detective, είναι να ανακαλύψει αυτόν το δολοφόνο, προσποιούμενος ένα νέο τρόφιμο (undercover, δηλαδή – μα γιατί δεν κάνετε τα μαθηματικά;).

Ακούγεται ενδιαφέρον concept, αλλά δε μπορώ να πάρω όρκο ακόμη. Kαι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το πρώτο αυτό τεύχος χρησιμεύει κατά 90% στο να στήσει όλα τα απαραίτητα για το ξεκίνημα της ιστορίας και κατά 10% στο να την αναπτύξει. Στη συντριπτική πλειοψηφία των σελίδων του, λοιπόν, βλέπουμε τα της μετακόμισης του προσωπικού και των τροφίμων του Arkham Asylum, αλλά και παίρνουμε όλες τις πληροφορίες για το τι από αυτά που έχουν συμβεί στο BATMAN ETERNAL μας ενδιαφέρουν (όπως η μετακόμιση του Bruce Wayne στο loft του και του James Gordon στη φυλακή). Ουσιαστικά, λοιπόν, η ιστορία ξεκινά από το επόμενο τεύχος.

Ο Gerry Duggan (ΒΑΤΜΑΝ #34, NOVA, DEADPOOL) κάνει καλή δουλειά στο εν λόγω στήσιμο. Καλύπτει κάθε λεπτομέρεια και δένει με προσοχή κάθε plot thread – γεγονός που θα εκτιμήσουν ιδιαίτερα όσοι δεν έχουν διαβάσει το BATMAN Manor04ETERNAL. Και, παρά τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του τεύχους, η δράση δε μοιάζει αργή και βασανιστική. Ρέει μια χαρά και προετοιμάζει το έδαφος για το επόμενο. Επιπλέον, κάποια κομμάτια του σεναρίου ξεχωρίζουν για την έξυπνη εκτέλεσή τους, ενώ ακόμη και το χιούμορ δε μοιάζει αταίριαστο. Και μιας και μιλάμε για αταίριαστο, το σχέδιο του Shawn Crystal (ARCHER AND ARMSTRONG, FANTOMEX MAX) είναι μεν πολύ καλό, αλλά και ασυνήθιστο για Bat-τίτλο. Kαι, ενώ μου αρέσει, το αναφέρω με την κακή έννοια, γιατί μου φάνηκε αρκετά αταίριαστο. Και πιστεύω ότι θα μου φανεί ακόμη περισσότερο, όταν τα πράγματα σκοτεινιάσουν ακόμη περισσότερο – άλλωστε, αναμένω να δω κάποιες εφιαλτικές σκηνές στα δωμάτια του Arkham. Ενώ μου φαίνεται αταίριαστο, όμως, με ιντριγκάρει, ώστε να θέλω να δω πώς ακριβώς θα διαχειριστεί ο Crystal την κάθοδο του Bruce Wayne στα υπόγεια της τρέλας του Arkham Manor.

Συμπερασματικά, το ARKHAM MANOR #1 μου άρεσε, όσον αφορά στο κουβάρι της ιστορίας που ετοιμάζεται να ξετυλίξει. Άλλωστε, παρουσιάζει τον Batman ως αυτό που ξεκίνησε: ο καλύτερος ντετέκτιβ του κόσμου. Αλλά έχω κάποιες σοβαρές ενστάσεις, οι οποίες επικεντρώνονται στην ύπαρξη μιας νέας σειράς για να δούμε κάτι σχεδόν αυτονόητο. Γιατί, λοιπόν, ήταν απαραίτητη η έκδοση μιας νέας σειράς; Δε θα μπορούσε η συγκεκριμένη ιστορία να δημοσιευθεί ως storyline στο DETECTIVE ARKMAN_1_10COMICS; Θα είναι τόσο μεγάλη πια; Ή θα ακολουθήσουν κι άλλες (παρόμοιες ή εντελώς διαφορετικές;);

Όπως και το σχέδιό του, λοιπόν, το οποίο περισσότερο με τράβηξε εξαιτίας των ερωτημάτων που προκύπτουν εξαιτίας του, έτσι και το ARKHAM MANOR #1 στο σύνολό του μου τράβηξε περισσότερο το ενδιαφέρον, ως προς τον σκοπό και το μέλλον του. Πρόκειται για μια κίνηση που δεν την καταλαβαίνω (αλλά ούτε και θα προσποιηθώ πώς θα μπορούσα να τη διαχειριστώ καλύτερα, ως άλλος… εκδότης της εξέδρας) και που μου γεννά αρκετά ερωτηματικά. Ελπίζω τουλάχιστον η ιστορία να είναι αρκετά καλή, ώστε να με αποσπάσει από εξωτερικές ερωτήσεις και απαντήσεις.