SUPERIOR IRON MAN #1

superior_iron_man_1_coverWriter: Tom Taylor
Artist: Yildiray Cinar
Marvel Comics

Τι ωραία που την έχουν οι superheroes… Δε μιλάω μόνο για τις δυνάμεις τους και για το γεγονός ότι πεθαίνουν κι ανασταίνονται κατά παραγγελία, αλλά και για το ότι μπορούν να μεταμορφωθούν ξαφνικά σε πραγματικούς κόπανους και να τα ρίξουν μετά σε κάποια τηλεπαθητική επίθεση. Πόσο πιο εύκολη θα ήταν η ζωή, αν μπορούσαμε κι εμείς να προβάλλουμε μια τέτοια δικαιολογία;

Βέβαια, στην προκειμένη περίπτωση, μιλάμε για τον Tony Stark, ο οποίος πάντοτε ήταν λίγο-πολύ αντιπαθής – πιθανόν να φταίνε τα εκατομμύριά του και η εξυπνακίστικη στάση του. Και οι γυναίκες που κατορθώνει να ρίξει. Και ο φιλάνθρωπος playboy-παύλα-ιδιοφυία, βέβαια, μπορεί να γίνει ακόμη πιο κόπανος. Ειδικά, αν επηρεαστεί από οτιδήποτε του έκανε ο Red Skull, πριν εξουδετερωθεί, και το ξαναρίξει στο πιοτό (ξέρουμε καλά πόσο συμπαθής είναι, όταν κάνει παρέα με μπουκάλια – μάρτυράς μας το “Demon In A Bottle”).

Αυτό είναι και το premise του SUPREME IRON MAN #1. Ο Tony Stark, όπως και οι υπόλοιποι superheroes του Marvel Universe άλλαξαν προσωπικότητα, μετά τη μάχη τους με τον Red Onslaught στο AXIS. Ακόμη, βέβαια, δε γνωρίζουμε τι ακριβώς συμβαίνει, αλλά έχουμε πάρει μια πρώτη γεύση από τους νέους χαρακτήρες των Avengers, των X-Μen, αλλά και κάποιων villains. Και, όπως μαθαίνουμε στην εισαγωγή του SUPERIOR IRON MAN, όλοι τους θα επανέλθουν, με εξαίρεση τον Tony Stark.

superior_iron_man_1_preview_2Μετά την εισαγωγή που μας εξηγεί κάποια πράγματα, λοιπόν, βλέπουμε το νέο status quo στη ζωή του Tony Stark. Σκοπός του είναι το κέρδος, τα πάρτι, οι γυναίκες, το περισσότερο κέρδος, τα περισσότερα κέρδη και οι περισσότερες γυναίκες. Η προστασία της πόλης του και του κόσμου περνά σε δεύτερη μοίρα και ο Iron Man απλά περνά καλά, στέλνοντας ρομπότ στις μάχες του. Παράλληλα, βέβαια, ετοιμάζεται και για τα επόμενα βήματά του, τα οποία περιλαμβάνουν και μια νέα στολή, με συμβιωτικές ιδιότητες.

Η Pepper Potts, από την άλλη, παίζει το ρόλο της “άγκυρας”, προσπαθώντας να επαναφέρει τον Tony Stark στην πραγματικότητα. Αλλά το καθήκον της είναι δύσκολο και απλά κατορθώνει (προς το παρόν, τουλάχιστον), απλά να επεκτείνει τον τομέα της babysitter ενός κακομαθημένου πλουσιόπαιδου στο βιογραφικό της. Σε αυτή ανήκει, πάντως, η πιο foreboding φράση του πρώτου τεύχους (“Great. Symbiote-infused armor. That couldn’t possibly end badly”). Mε λίγα λόγια, τα καλύτερα έρχονται.

Προς το παρόν, όμως, μας απασχολεί το σχέδιο του Tony Stark για να φάει τα λεφτά και να πιει το αίμα του εργαζόμενου και μισαλλόδοξου κοσμάκη, μέσω του app Extremis 3.0, το οποίο μεταμορφώνει κάθε άνθρωπο που το αποκτά σε παιδαρά ή υπεργκόμενα. Ο Tom Taylor (STAR WARS, EARTH 2) φαίνεται πως ξεκινά με πιο light θέματα, τα οποία μας βάζουν σιγά-σιγά μέσα στο νέο ψυχισμό του Stark. Ξεκινά, με λίγα λόγια, με τα χρήματα και τα ποτά και προετοιμάζει το έδαφος για τα υπόλοιπα. Και, αν λάβουμε υπόψη μας τις προηγούμενες εμπειρίες του writer σε αυτόν τον τομέα (όπως στο INJUSTICE: GODS AMONG US), ξέρει πολύ καλά τι κάνει, όταν πρόκειται για το κάλεσμα της σκοτεινής πλευράς που ακούει κάποιος ήρωας. Ήδη, το ας-το-πούμε-twist του πρώτου τεύχους δίνει μια πολύ καλή γεύση για τις νέες προτεραιότητες του Stark.

Η δουλειά του Yildiray Cinar (FURY OF FIRESTORM), από την άλλη, δε φανερώνει τόσο το πέρασμα του Tony Stark στη σκοτεινή πλευρά, αλλά τα αποτελέσματά της. Ο Τούρκος artist (και καλεσμένος του Comicdom Con Athens 2012 – τι καλό παιδί!) δεν απεικονίζει κάποια SUPIM-1εσωτερική πάλη ή σκοτεινές γωνίες και επίπονες μεταμορφώσεις, αλλά τη χλιδή, την πολυτέλεια και τις υπεροπτικές εκφράσεις του Tony Stark. Και, φυσικά, δε χάνει την ευκαιρία να σχεδιάσει και μια σκηνή δράσης, με guest star τη She-Hulk. Αλλά εκεί που πραγματικά ξεπερνά τον εαυτό του είναι στο σχεδιασμό της νέας στολής του Iron Man. Εντυπωσιακή και στο κλίμα πολυτέλειας του τεύχους. Και με “chrome finish”, όπως αυτάρεσκα δηλώνει ο Stark.

Βέβαια, γνωρίζουμε καλά πως, όσο στραβά κι αν πάνε τα πράγματα σε αυτή τη σειρά, ο Iron Man θα επιστρέψει στον λιγότερο αντιπαθητικό εαυτό του. Αυτό, βέβαια, δε ζημιώνει σε αξία ούτε αυτό το πρώτο τεύχος ούτε αυτά που θα ακολουθήσουν. Εκτός του ότι είναι αρκετά διασκεδαστικό να βλέπουμε τον Tony Stark να συμπεριφέρεται ως κόπανος (εντάξει, έβγαλα την υποχρέωση του να μη τον χαρακτηρίσω μαλάκα), πιστεύω ότι θα παρουσιάζει φοβερό ενδιαφέρον το σημείο που θα επανέλθει και θα αναγκαστεί να διορθώσει τα όσα προηγήθηκαν.

Σε γενικές γραμμές, λοιπόν, το SUPERIOR IRON MAN #1 είναι ένα ικανοποιητικότατο τεύχος που όχι μόνο φέρνει κάτι διαφορετικό, αλλά μας επιτρέπει να το εξερευνήσουμε σιγά-σιγά και να απολαύσουμε κάθε πτυχή του. Οπωσδήποτε, όμως, αναμένω μια κλιμάκωση, κάτι ανεπανόρθωτο που θα δώσει αξία σε όλο αυτό το πείραμα της αλλαγής προσωπικότητας. Γιατί, όσο διασκεδαστικό κι αν είναι να βλέπουμε να επαληθεύεται κάθε υποψία που μας κάνει να αντιπαθούμε τον Stark, το SUPERIOR IRON MAN δε θα έχει καμία αξία, αν δεν καταλήξει σε κάτι πολύ περισσότερο από το επαληθεύσει τυχόν κομμουνιστικές δοξασίες.