FIRST TIME EVER: Seth

Seth_-_Its_a_good_life_coverIT’S A GOOD LIFE, IF YOU DON’T WEAKEN
Writer/Artist: Seth
Drawn & Quarterly

Θαρρώ πως είναι η τρίτη φορά που συνεισφέρω στη στήλη FIRST TIME EVER και ήδη αισθάνομαι μεγάλη χαρά για το γεγονός της συρρίκνωσης της στοίβας των must-read μου. Αυτή τη φορά, σειρά έχει ένας πραγματικά ξεχωριστός δημιουργός, ο Seth, και το graphic novel του (ή αλλιώς, “picture novella”) oνόματι IT’S A GOOD LIFE IF YOU DON’T WEAKEN.

Δημοσιευμένο αρχικά στον προσωπικό τίτλο του δημιουργού, PALOOKAVILLE (τεύχη #4-9), από το 1993 ως το 1996, το IT’S A GOOD LIFE IF YOU DON’T WEAKEN (#6 στο δικό μας TOP 100 των 90s) μας παρουσιάζεται ως μία αυτοβιογραφική ιστορία, κερδίζοντας για τον Seth μια θέση στη σχολή των αυτοβιογραφικών comics των 1990s, διπλά σε ονόματα όπως αυτά των Chester Brown, Joe Matt, Julie Doucet, και Adrian Tomine. Οι δύο πρώτοι, συγκεκριμένα, αποτελούν, μαζί με τον Seth, την “αγία τριάδα” των καναδικών εναλλακτικών comics.

Παρ’ όλο που η ιστορία βασίζεται στην πραγματικότητα, δεν αποτελεί απόλυτα ακριβή καταγραφή της και, σύμφωνα με τον δημιουργό, ανήκει περισσότερο στην μυθοπλασία. Κεντρικός ήρωας μας είναι ο Seth, ο οποίος βρίσκεται στην αναζήτηση του καρτουνίστα Kalo (Jack Kalloway), με τους αναγνώστες να γίνονται μάρτυρες όχι μόνο της αναζήτησης αυτής, αλλά και της ζωής όπως τη βιώνουν οι χαρακτήρες στον όμορφο Καναδά, με επίκεντρο τον μάλλον νοσταλγικό Seth και τον υγιή συντηρητισμό του. Προσωπικά, νιώθω πολύ κοντά στις σκέψεις του δημιουργού και ο τρόπος με τον οποίο διαβαίνει μέσα από τους δρόμους και τις πόλεις είναι ιδιαίτερα γνώριμος. Η εμμονή του και ενασχόληση με παλιά cartoons, gags εφημερίδων και, γενικότερα, παλαιότερες δεκαετίες, δεν αποτελεί προϊόν της τάσης του retrogressive, αλλά μια λογική, και επιθυμητή μάλιστα, προσωπική διαίωνιση στοιχείων που δεν έχουν λόγο εξαφάνισης. Στα μάτια μου, η ζωή του Seth, όπως μας παρουσιάζεται στη συγκεκριμένη ιστορία, έχει μεγάλο ενδιαφέρον και οι σκέψεις του δείχνουν ένας εύρος στο είδος και διάθεση των απαντήσεων και λύσεων που ζητούν συχνά οι περιστάσεις, φανερώνοντάς μας έναν χαρακτήρα, σταθερό μεν, αλλά και πολύ ζωντανό δε.

good-life_p_093Το comic κυλάει πολύ ωραία, είναι μαεστρικά γραμμένο και το στήσιμο είναι αριστοτεχνικής υπόστασης. Σε όλα αυτά, βέβαια, βοηθά και το σχέδιο, με τον Seth, εδώ, να φαίνεται πως έχει υιοθετήσει αυτή την ανανεωμένη γράμμη που χρησιμοποιεί και ο σπουδαίος Yves Chaland, την οποία εγώ, κωδικοποιημένα, αποκαλώ “γραμμή ταλιατέλα”, εξαιτίας της μορφής της. Χαρακτήρες σε καρτούν στιλιζάρισμα και backgrounds στην ίδια φιλοσοφία, συνθέτουν αυτό το ποιητικό comic. Λιτό, αλλά ραφιναρισμένο, το σχέδιο υπηρετεί την ιστορία με τρόπο αξιοζήλευτο. Χαρακτηριστικό αυτών των εναλλακτικών δημιουργών είναι η διατήρηση του επιπέδου λεπτομέρειας σε κάποιο σταθερό επίπεδο στο σχέδιο (με εξαίρεση τον Clowes) και η σχετικά συντηρητική τους στάση όσον αφορά στο στήσιμο των σελίδων.

Το ΙT’S A GOOD LIFE IF YOU DON’T WEAKEN είναι ενα comic που το διάβασα με μεγάλη χαρά και όσο συνέχιζα το διάβασμα, το απολάμβανα ακόμη περισσότερο. Θα τελειώσω με μια διευκρίνιση σχετικά με τον τίτλο του comic, λέγοντας πως είναι μια γνωστή παροιμία της Βορείου Αμερικής, που χρησιμοποιούσε η μητέρα του δημιουργού, με την διαφορά ότι, αντί για “good”, εκείνη έλεγε “great”, χρησιμοποιώντας τη φράση στην αυθεντική της μορφή.