CALC: Decapitation

10354584_258161191046296_3887747237444440136_nWriters/Artists: Violette Gaudillat, Cosaki, Clairon, Maxence R, Arcady Records Novelty, Leonie
www.facebook.com/CALCedition/timeline

Πάει καιρός τώρα, που σκέφτομαι να αρχίσω μία στήλη αποκλειστικά για τις δουλειές φοιτητών. Ο ενθουσιασμός της ιδέας, όμως, πάει κι έρχεται, και συχνά μπλοκάρω, αναλογιζόμενη τις δυσκολίες που μπορούν να εμφανιστούν σε ένα τέτοιο εγχείρημα. Θα έχω αρκετό υλικό; Θα μπορώ να αποστασιοποιούμαι από τα projects φίλων μου, και να παρουσιάζω σωστά κι αντικειμενικά τα πράγματα; Θα έχω αρκετό υλικό; (Εσκεμμένη η επανάληψη, αγαπητοί αναγνώστες.)

Αυτό το σαββατοκύριακο, ένα fanzine έφτασε στα χέρια μου, για να με πείσει ότι ο κόσμος έχει ανάγκη να έρθει σε επαφή με όλη αυτή τη φρεσκάδα που έχουν οι φοιτητές. Ότι πρέπει να βάλω το χεράκι μου, για να μπορέσει περισσότερο αναγνωστικό κοινό να διαβάσει εκείνα τα comics που δύσκολα φεύγουν έξω από τον φιλικό και οικογενειακό κλοιό των δημιουργών τους. Σας παρουσιάζω, λοιπόν, σήμερα, αγαπητοί αναγνώστες, τη δημιουργική ομάδα CALC (Chewing-gum A La Carotte = Τσίχλα γεύση καρότο).

Πρόκειται για μια ομάδα έξι φοιτητών από το Στρασβούργο, με όχι-απαραίτητα-καλλιτεχνικές σπουδές, οι οποίοι ενώθηκαν για να φέρουν στη ζωή ένα από τα καλύτερα fanzine που έχω διαβάσει ποτέ.

10468208_258161577712924_3645281524472703455_nΤο πλάνο τους έχει ως εξής: Αρχικά, γίνεται η επιλογή της θεματικής. Το πρώτο τεύχος (το οποίο έχω παραγγείλει ταχυδρομικώς και περιμένω εναγωνίως) αφορά τον τεχνικό φωτισμό, ενώ το δεύτερο (το οποίο μου έκλεψε την καρδιά), μιλάει για τον αποκεφαλισμό. Από ‘κει και έπειτα, η ομάδα δουλεύει ξεχωριστά, ο καθένας στο κομμάτι του, αλλά και μαζί, για τη χαρά της παρέας, ώσπου το fanzine να είναι έτοιμο για τύπωμα.

Προσεγμένο μέχρι και την πιο μικρή λεπτομέρεια, το αποτέλεσμα διαφέρει αρκετά από ό,τι με έχουν συνηθίσει ερασιτεχνικές, αλλά και ορισμένες επαγγελματικές δουλειές. Το χαρτί και η εκτύπωση έχουν όμορφη ποιότητα και το εξώφυλλο είναι τυπωμένο χειροποίητα, από γκραβούρα σε λινόλεουμ. Όχι, παίζουμε! Το σύνολο έχει απίστευτη αισθητική και μου δίνει χαρά να το έχω στη βιβλιοθήκη μου.

Όσον αφορά στο εσωτερικό του fanzine, αν και προέρχεται από έξι διαφορετικούς δημιουργούς, τηρεί μία συνοχή που ξεκουράζει το μάτι του αναγνώστη, δεδομένου ότι δεν χρειάζεται να συνηθίζει ένα καινούριο στιλ κάθε δύο σελίδες (οι ανθολογίες έχουν κι αυτές τα ελαττώματά τους). Αποτελείται από σύντομες ιστορίες, μονοσέλιδα, ή απλές εικονογραφήσεις, και διακατέχεται από ένα φίνο, ευαίσθητο χιούμορ, με μια γερή δόση ευανάγνωστου σουρεαλισμού. Μέσα στη σελίδες του, θα βρείτε επιτραπέζια παιχνίδια όπου ο νικητής αποκεφαλίζεται ένδοξα μαζί με τη Μαρία Αντουανέτα, επίπονες αναμνήσεις των σχεδιαστών από τα παιδικά τους χρόνια, καθώς και πρωτότυπες μικρές ιστορίες

18-11-2014-074151Όσο γύριζα τις σελίδες, ευχόμουν να μη φτάσω ποτέ στην τελευταία, κι όταν, αναπόφευκτα, τελείωσα την ανάγνωση, το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να παραγγείλω το πρώτο τεύχος. Πρόκειται για μία δουλειά που, με κάποιο μοναδικό τρόπο, μεταφέρει τον ενθουσιασμό των δημιουργών στον αναγνώστη, και όσο το διάβαζα, σκεφτόμουν πόσο θα ήθελα να είχα συμμετάσχει στην κατασκευή του. Μεράκι, χαρά και αίμα, αναβλύζουν από το εσωτερικό του τεύχους, και αξίζει σίγουρα τα 4 ευρώ που κοστίζει.

Τα fanzine της CALC εκδίδονται σε 40 αντίτυπα προς πώληση, και εδώ μπορείτε να αγοράσετε τα πρώτα δύο τεύχη. Ναι, είναι στα γαλλικά, αλλά δεν είναι καιρός να τα φρεσκάρετε;