SNAPSHOT REVIEWS 27-11-14
ARKHAM MANOR #2
Writer: Gerry Duggan
Artist: Shawn Crystal
DC Comics
Μετά από μια σειρά γεγονότων που εξηγήθηκαν στο BATMAN ETERNAL (ή τουλάχιστον, έτσι μας επιβεβαίωσε το πρώτο τεύχος), το Wayne Manor μετατρέπεται σε Άσυλο και αντικαθιστά το γκρεμισμένο Arkham. Παράλληλα, ο Bruce Wayne βρίσκεται σε undercover αποστολή μέσα στο ίδιο του το σπίτι, προσπαθώντας να ανακαλύψει τον υπεύθυνο για τους φόνους κάποιων κρατουμένων.
Φυσικά, το πρώτο πράγμα που χτυπάει στο μάτι, διαβάζοντας το ARKHAM MANOR, είναι η εικονογράφηση του Shawn Crystal, η οποία, αν και δεν ταιριάζει ιδιαίτερα στο ύφος της Gotham, παραδόξως δεν με ενόχλησε. Το γεγονός ότι στο συγκεκριμένο τεύχος δεν βλέπουμε καθόλου τον Batman, ούτε κάποιον από τους πιο αναγνωρίσιμους villains, σίγουρα βοηθάει.
Η γραφή του Gerry Duggan είναι ικανοποιητική και η πλοκή του μας δίνει την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε ορισμένες σκηνές από την καθημερινή ζωή των ασθενών του Arkham, κάτι που πρέπει να παραδεχτώ πως είχε ενδιαφέρον. Από την άλλη οι απόπειρες του για χιούμορ (όπως, για παράδειγμα, ένας νοσοκόμος που δυσκολεύεται να προφέρει το όνομα του Zsasz) μοιάζουν λίγο forced, αποσπούν από το κλίμα της ιστορίας και, δυστυχώς, δημιουργούν έναν αέρα fan-fiction.
Δεν θα το έλεγα κακό, σε καμία περίπτωση, απλώς υπάρχουν πολλοί άλλοι Bat-related τίτλοι εκεί έξω, που πιθανόν να αξίζουν τον χρόνο σας περισσότερο.
MOON KNIGHT #9
Writer: Brian Wood
Artist: Greg Smallwood
Marvel Comics
Υπάρχει ένα comic της Marvel αυτήν την περίοδο που συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όλους, κι αυτό είναι το MOON KNIGHT.
Εκτός από καλογραμμένο και ενδιαφέρον, εκτός από την στυλιζαρισμένη εικονογράφηση, εκτός από το υπέροχο coloring, που παίζει με το λευκό χρώμα της στολής του πρωταγωνιστή, το MOON KNIGHT είναι ένα από τα λίγα πρόσφατα mainstream comics που έχει να πει κάτι για την εποχή στην οποία εκδίδεται.
Το γεγονός ότι, μέχρι στιγμής ο τίτλος αποτελείται ως επί το πλείστον από single issue stories, σημαίνει ότι οι συντελεστές δεν ασχολούνται ιδιαίτερα με την εξέλιξη του χαρακτήρα και με story arcs που “θα αλλάξουν για πάντα την μοίρα του ήρωα”, αλλά επικεντρώνονται στο να αφηγηθούν μικρές, ενδιαφέρουσες ιστορίες, με τα αποτελέσματα να είναι, ως τώρα, εξαιρετικά.
ANNIHILATOR #2-3
Writer: Grant Morrison
Artist: Frazer Irving
Legendary Comics
Η ιστορία ενός συγγραφέα που συναντά τον πρωταγωνιστικό χαρακτήρα του επόμενου έργου του και προσπαθεί να αποτρέψει την επικείμενη καταστροφή του σύμπαντος. Αυτή θα ήταν μία πολύ σύντομη περίληψη για το ANNIHILATOR, η οποία, όμως, το αδικεί και υποτιμά το πόσο εντυπωσιακός και δημιουργικός είναι ο συγκεκριμένος τίτλος.
Προφανώς και έχουμε να κάνουμε με έναν ικανότατο συγγραφέα, αλλά δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι το ANNIHILATOR είναι μία από τις καλύτερες δουλειές που έχει παρουσιάσει ο Morrison, τουλάχιστον όσον αφορά στην ανάπτυξη της πλοκής και την προσεκτική αξιοποίηση κάθε panel, λέξης και πρότασης.
Το ιδιαίτερο στιλ εικονογράφησης του Frazer Irving (εν απουσία καλύτερου όρου, θα το ονομάσουμε “trippy φωτορεαλισμό”) ενισχύει τη δυνατή ατμόσφαιρα του ANNIHILATOR, καθιστώντας το ένα comic στο οποίο θα πρέπει οπωσδήποτε να ρίξετε μια ματιά.
THE MULTIVERSITY: PAX AMERICANA #1
Writer: Grant Morrison
Artist: Frank Quitely
DC Comics
Ίσως το πιο εντυπωσιακό τεύχος του MULTIVERSITY μέχρι στιγμής, το PAX AMERICANA είναι πολύ δύσκολο να περιγραφεί.
Ένα πολιτικό θρίλερ, σε ένα σύμπαν με πρωταγωνιστές τους ήρωες της Charlton Comics (Question, Blue Beetle, Captain Atom και άλλοι χαρακτήρες που έφτασαν στα χέρια της DC το 1983), μία σύγχρονη και relevant ιστορία για υπερήρωες στην post 9/11 εποχή, και η Grant Morrison εκδοχή του WATCHMEN. Το PAX AMERICANA είναι όλα τα παραπάνω ταυτόχρονα.
Πρόκειται για ένα πολύ πυκνογραμμένο comic, που μετά βίας χωράει στις σελίδες ενός τεύχους, με αποτέλεσμα μια “δύσκολη” ιστορία, που προσωπικά δεν αρκέστηκα στο να διαβάσω μία φορά. Η εικονογράφηση του Frank Quietly, ενώ, υπό φυσιολογικές συνθήκες, δεν με ενθουσιάζει, στη συγκεκριμένη περίπτωση ταιριάζει άψογα, αποδίδοντας ενδιαφέροντες χαρακτήρες, με αποκορύφωμα τον απόκοσμο Captain Atom (που σχεδιαστικά, σ’ αυτή την εκδοχή, είναι ένα υβρίδιο Captain Atom και Doctor Manhattan).
Ακόμη κι αν δεν παρακολουθείτε το MULTIVERSITY, το συγκεκριμένο τέυχος αξίζει την προσοχή σας.