GOTHAM BY MIDNIGHT #1

Writer: Ray Fawkes
Artist: Ben Templesmith
DC Comicsgotham_by_midnight

Με την πρόσληψη του Mark Doyle ως editor των Νυχτεριδοτίτλων, ξεκίνησε μια προσπάθεια από τον ίδιο και την DC να λανσάρουν τίτλους με μεγαλύτερη ποικιλία, που θα καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα από είδη. Έτσι, μετά από το GOTHAM ACADEMY και τις αλλαγές στον τίτλο της Batgirl, σειρά έχει μια αστυνομική horror σειρά, που θα διαδραματίζεται στο Gotham, από το δημιουργικό team των Ray Fawkes (TRINITY OF SIN: PANDORA) και Ben Templesmith (SQUIDDER), το GOTHAM BY MIDNIGHT. Μια ιδιαίτερα απλή ιδέα που σε κάνει να αναρωτιέσαι τι περίμεναν τόσα χρόνια.

Πρωταγωνιστές της σειράς είναι μια μικρή ομάδα κρούσης του GCPD, που αναλαμβάνει τις λιγότερο φυσικές υποθέσεις που κατευθύνονται προς τον χώρο του μεταφυσικού. Μοναδικό γνώριμο πρόσωπο στην υπερβολικά μικρή ομάδα, είναι ο Jim Corrigan a.k.a. Spectre. Οι συνεργάτες του Corrigan, για αυτό το πρώτο τεύχος, υπάρχουν για να γεμίζουν ένα συγκεκριμένο ρόλο, που υπάρχει σχεδόν σε κάθε procedural ιστορία. Ο Fawkes δείχνει στον αναγνώστη τους χαρακτήρες που απαρτίζουν την ομάδα και το ύφος των υποθέσεων, με ένα γνωστό και δοκιμασμένο trope, να βάζει, δηλαδή, έναν καινούργιο σε όλο αυτό (να γνωρίζει τους χαρακτήρες και μαζί με αυτόν και εμείς), να αποτελεί ένα είδος stand-in για τον αναγνώστη μέσα στην ιστορία.

GothamByMidnightp2Αναμένω, βέβαια, όσο προχωράει η σειρά, να μάθουμε και άλλες πληροφορίες για τον κάθε χαρακτήρα, να δούμε τις προσωπικότητες τους, πώς συνεργάζονται, πώς αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους απειλές χωρίς να χάσουν το μυαλό τους κ.λπ.. Εν ολίγοις, αναμένω να τους χτίσει ως χαρακτήρες. Αν και ο Fawkes ήδη άρχισε αυτή τη διαδικασία του χτισίματος, της έδωσε δευτερεύοντα ρόλο, αφού στο προσκήνιο βρίσκεται η υπόθεση που ανέλαβε η “Μεταμεσονύχτια Βάρδια”, όπως την αποκαλούν οι υπόλοιποι αστυνομικοί.

Σχετικά με την υπόθεση τώρα. Δύο μικρά κορίτσια το έσκασαν από το σπίτι τους, αλλά, λίγες μέρες μετά, επέστρεψαν μόνα τους. Όταν, όμως, επέστρεψαν, δεν μιλούσαν αγγλικά, ή έστω κάποια άλλη σύγχρονη γλώσσα, αλλά μια νεκρή. Και έτσι ξεκινά η έρευνα. Αν στην αρχή της ιστορίας, ο Fawkes προσπαθεί να μην το παρακάνει με τα υπερφυσικά στοιχεία, όσο προχωράει το τεύχος προσθέτει και άλλα και στο τέλος λέει ένα “the hell with it” (pun intended), τραβάει την κουρτίνα και σου αποκαλύπτει το πόσο βουτηγμένη στον υπερφυσικό τρόμο είναι η σειρά.

Η DC ανέθεσε στο κατάλληλο άτομο να σχεδιάσει τις περιπέτειες της Μεταμεσονύχτιας Βάρδιας, τον Ben Templesmith. Το πρόσφατο βιογραφικό του περιλαμβάνει comics όπως τα FELL, TEN GRAND και SQUIDDER, τα οποία αποτελούν τα καλύτερα πειστήρια ότι GBM1μπορεί να αναλάβει μια τέτοιου είδους σειρά. H περίεργη ανατομία που εφαρμόζει στους χαρακτήρες, ταιριάζει με τα εσωτερικά τραύματα που, πιθανότατα, φέρουν αστυνομικοί που ασχολούνται με τέτοιες υποθέσεις και η Gotham City του παρουσιάζεται ως μια πόλη στο έλεος του θεού. Έχω ένα μικρό πρόβλημα με την απεικόνιση του Batman, αλλά από τη στιγμή που είναι τόσο μικρή η παρουσία του στο τεύχος (και αναμένεται το ίδιο μικρή και στη συνέχεια), δεν το θεωρώ σημαντικό.

Το GOTHAM BY MIDNIGHT είναι σίγουρα μια άξια προσθήκη στο μεγάλο ρόστερ των τίτλων-δορυφόρων του Batman, και από την αρχή καθιερώνει τη διαφορετική του ταυτότητα. Από τους συγγραφείς της DC, o Ray Fawkes είναι από αυτούς που κατέχουν τον τρόμο καλύτερα από πολλούς, ενώ ο Templesmith, με το τελείως εσωστρεφές, σκοτεινό και μοναδικό σχέδιο του, φέρνει μια οπτική ποικιλία, στην προσπάθεια της DC να μη μείνει προσκολλημένη στο καλλιτεχνικό house style της.